Vâlcov recunoaște: Am luat mită 1,5 milioane de euro

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 aprilie 2015

Darius Valcov_catuseFostul ministru de finanțe, Darius Vâlcov, ar fi recunoscut în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că a luat mită de la societăți comerciale, în 2012, în valoare de 1,5 milioane de euro. Potrivit unor surse citate de Evenimentul Zilei, informația apare în referatul procurorilor privind propunerea de arestare preventivă.

Potrivit documentului, Vâlcov a mărturisit, în timpul audierilor, că a primit acești bani, în mai multe tranșe, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de un apropiat. Omul de afaceri Theodor Berna este cel care i-ar fi furnizat cele 1,5 milioane de euro, iar plata a fost intermediată de Minel Prina, administrator public la Primăria Slatina. În schimbul banilor, Darius Vâlcov urma să-și exercite influența pentru ca firma denunțătorului din acest dosar să câștige contracte din bani publici.

Pe de altă parte, în rechizitoriu se mai arată că fostul ministru și-a împrumutat mai mulți apropiați, printre care și familia deputatului Daniel Bărbulescu, cel care a făcut dezvăluirile despre seiful lui Vâlcov, arată Digi24. Sursele Evz arată că fostul ministru al finanțelor ar fi susținut că parte din bani proveneau de la mai multe nunți și un botez și erau destinați pentru deschiderea unor societăți comerciale.

La data de 1 aprilie 2015, Darius Vâlcov a formulat un autodenunț, în care a precizat că în cursul anului 2012, după ce a demisionat din funcția de primar al orașului Slatina, a avut o discuție cu apropiații săi, Ionuț-Daniel Bărbulescu, Andra Loredana Bărbulescu, Lucian Petruț Susală, Mihaela Susală și Anca Gușatu, despre înființarea unor firme. Potrivit denunțului, în cadrul respectivelor discuții, Darius Vâlcov le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar dorește ca să îi primească înapoi. Ulterior, părțile au căzut de acord ca Vâlcov să primească o parte din profit, mai arată sursele Evz.

 

Paștele după gratii

Anchetatorii DNA au formulat, marți, o nouă cerere de arestare preventivă pe numele fostului ministru de finanțe Darius Vâlcov. Potrivit acestora, el este suspectat că a folosit diverse informații obținute în mandatele de primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le controla prin interpuși. Darius Vâlcov ar fi primit în schimb bani, lingouri de aur și tablouri.

Solicitarea a ajuns la Înalta Curte în jurul prânzului. Ulterior, spre seară, judecătorii au dat verdictul, respingând cererea de arestare preventivă. Totuși, Vâlcov își va petrece Paștele după gratii, deoarece magistrații au respins, tot marți seară, și cererea fostului ministru al finanțelor de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, începând cu anul 2011 și până în prezent, Darius Vâlcov „a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși”, arată un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, „produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate”. În seif se găseau următoarele bunuri: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei. Ulterior, ca urmare a perchezițiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, arată procurorii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!