Vâlcov, un nou dosar penal

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 iunie 2015

Fostul ministru al finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat că a primit bani în schimbul influenței pentru deblocarea unor plăți. Vâlcov este acuzat că în 2014, când era senator al României, i-a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză), prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA, ce urmau a fi încasate de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri. Contractul avea ca obiect reabilitarea rețelei de apă și canalizare din două localități din județul Olt, iar Vâlcov urma să intervină pe lângă factori de decizie din cadrul S.C. Compania de Apă Olt S.A., astfel încât societatea pe care o reprezenta denunțătorul să încheie acel contract și să primească banii la timp. Ulterior, arată procurorii DNA, Vâlcov a primit 1,7 milioane de lei în două tranșe (în luna septembrie 2014 și în februarie 2015). În februarie 2015, Vâlcov conducea Ministerul de Finanțe.

Darius Vâlcov se află în arest preventiv din 2 aprilie, după ce s-a aflat în arest la domiciliu din 26 martie. Senatorul demisionar este urmărit penal și acuzat că ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, în schimbul promisiunii a 20% din sumele încasate. Anchetatorii susțin că, în anul 2009, administratorul unor firme i-a propus lui Vâlcov să îi influențeze pe factorii de decizie ai administrației să ajute societățile sale să câștige niște licitații pentru lucrări publice din Slatina, dar și din orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pe 21 aprilie, iar pe 22 aprilie, ICCJ a decis rămânerea sa în arest preventiv.

Într-un alt dosar, fostul ministru de finanțe este suspectat că a folosit diverse informații obținute în mandatele de primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le controla prin interpuși. Darius Vâlcov ar fi primit în schimb, printre altele, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, un tablou cu ramă aurie inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Coteau și o pictură pe lemn inscripționată Aurel Acasandrei, toate fiind depozitate într-un seif. De asemenea, au mai fost depozitate și sumele de 90.000 de dolari și 1,3 milioane de lei. Între timp, DNA a descoperit că Darius Vâlcov ascundea 101 tablouri semnate de pictori celebri, cu care intenționa să își deschidă o galerie de artă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!