Valeriana, leac pentru gastrite si depresii

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 7 decembrie 2009

Valeriana este recomandată de medici persoanelor care suferă de insomnii, depresii, dureri gastrice sau premenstruale. Extractul din rădăcina acestei plante este folosit ca bază în obţinerea ceaiurilor, capsulelor şi tincturii. Pentru a avea un somn liniştit, valeriana se administrează zilnic, cu 30 de minute înainte de a merge la culcare. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de rădăcină şi 250 ml de apă. Aceeaşi infuzie se administrează şi pentru diminuarea durerilor gastrice. Nu se va consuma însă înainte de culcare, ci pe parcursul întregii zile.

Cura cu valeriană este recomandată şi pentru persoanele depresive. Astfel, cura de 15-30 de zile cu valeriană este indicată pacienţilor ce duc lipsă de exerciţiu fizic, pentru cei care nu au parte de o relaxare adecvată. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere dimineaţa şi una seara. De asemenea, valeriana ameliorează crampele din timpul menstrelor pentru că rădăcina acestei plante are efect antispastic şi sedativ.

Are calităţi relaxante şi asupra muşchilor, prin administrarea a câte 1-2 căni de infuzie pe zi. Este eficientă în combaterea contracturii musculare dureroase, care apare ca urmare a supraefortului fizic.

Valeriana este un remediu natural anti-anxietate eficient. Rezultate evidente apar după 4 săptămâni de tratament, constând în administrarea unei jumătăţi de linguriţe de pulbere, de 4 ori pe zi. Tratamentul se face două luni, cu o pauză de 14-21 de zile.

 

Contraindicaţii

În doze normale, valeriana provoacă foarte rar reacţii adverse: somnolenţă şi uşoară senzaţie de vertij. Depăşirea dozei recomandate produce: senzaţii de ameţeală, lipsa de concentrare şi coordonare, dureri de cap. Administrată în doze mari, seara, poate provoca o slăbire a capacităţii de reacţie şi de concentrare pe parcursul zilei. Mărirea dozei de valeriană nu înseamnă neapărat şi mărirea efectului terapeutic.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!