Valoarea tichetului de masă ar putea fi majorată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 1 aprilie 2016

Tichetul de masă acordat angajaților, care în prezent valorează 9,41 lei, ar putea ajunge la valoarea de 13 lei, potrivit unui proiect de lege depus la Senat și semnat de parlamentari de la toate formațiunile politice.

Proiectul de lege își propune modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, potrivit inițiativei, „valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 13 lei, la data aplicării prevederilor acestei legi”, scrie News.ro.

Inițiatorii proiectului precizează în expunerea de motive că valoarea actuală a unui tichet de masă, de 9,41 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei, în sistem de catering.

„Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum și a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile”, se precizează în document.

Parlamentarii spun că valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa, respectiv 2,13 euro.

În Austria, de exemplu, valoarea tichetului de masă ajunge la 4,40 de euro, în Belgia este 7 euro, în Franța este 10,58 euro, în Grecia, 6 euro, iar în Slovacia 4,20 euro.

Parlamentarii precizează că, prin creșterea valorii nominale a tichetelor de masă, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană.

Astfel, creșterea valorii tichetelor de masă se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece aceste tichete sunt supuse impozitării.

În expunerea de motive se mai arată că la data introducerii tichetelor de masă în România, în anul 1998, ponderea acestora în salariul mediu brut al țării noastre era de circa 26%, respectiv 97% din salariul minim brut.

„În contextul actual, la nivelul anului 2015, ponderea este de 1% din salariul mediu brut, respectiv 20% din salariul minim brut”, se precizează în document.

De asemenea, se mai menționează că, dacă în 1998, tichetele de masă puteau acoperi circa 50% din cheltuielile cu produse alimentare ale unei gospodării, în prezent, acestea acoperă doar 27% din aceste cheltuieli.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaților fiind decizională.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!