Valori

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 21 decembrie 2009

Atunci cand nonvalorile, compromisul, degradarea sufleteasca, minciuna, teroarea si absurdul pun stapanire pe o tara, asa cum s-a intamplat cu Romania dupa instalarea comunismului, a critica aceste aspecte si a vorbi despre adevaratele valori culturale devine, in conditii de libertate, aproape o datorie.

Este exact ceea ce a inteles sa faca, timp de decenii, din Franta, Virgil Ierunca, la microfonul postului de radio Europa Libera, alaturi de Monica Lovinescu. Prin „Romaneste”, volumul-pamflet aparut la Editura Humanitas si care este o colectie de articole, Ierunca nu numai ca demasca acid minciunile si mistificarile regimului comunist din Romania, dar propune, in schimb, valori autentice. Ierunca opune unor intelectuali, astazi clasici, care au facut pactul cu puterea comunista – asa cum sunt George Calinescu, Tudor Arghezi, Tudor Vianu sau Geo Bogza – , constiinte care au preferat sa-si pastreze integritatea sau care nu au fost „confiscate” de noul regim – Constantin Brancusi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Alice Voinescu sau George Enescu.

Judecata intransigenta de atunci a gazetarului roman stabilit la Paris poate parea dura si exagerata in ochii contemporanilor, insa ea facea parte din acel „razboi” cultural, care, treptat, a contribuit la erodarea regimurilor comuniste din estul Europei. Asa cum insusi autorul a marturisit, aceasta carte „este o parte din bilantul-confesiune al unui intelectual care a trait in exil tragedia comunismului inscaunat in Romania de Armata Rosie”.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!