Vânătăile: cauze și tratament

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 24 aprilie 2015

vanatai1

De ce îți apar vânătăi din senin

 

Învineţirea ţesuturilor atunci când nu te-ai lovit poate să fie semnul unei boli serioase. Vezi ce înseamnă dacă îţi apar vânătăi din senin.

 

Îmbătrâneşti

Înaintarea în vârstă înseamnă tot mai puţin colagen în pielea ta şi un ţesut mai subţire înseamnă că nu trebuie să te loveşti foarte tare ca să te învineţeşti.

Persoanele de peste 60 de ani observă cel mai bine acest aspect al îmbătrânirii, deoarece după menopauză, pielea femeilor pierde şi mia mult din textura ină şi elasticitate.

 

Stai mult la soare

Arsurile solare dese îţi subţiază şi ele pielea. Cu alte cuvinte, dacă ai iubit soarele toaă viaţa şi ai pielea foarte albă, dar nu ai aplicat loţiuni şi creme de protecţie, rişti să te învineţeşti foarte uşor mai târziu.

 

Iei aspirină regulat

Ca orice medicament care subţiază sângele, aspirina împiedică plachetele din sânge să îl coaguleze. Astfel, dacă iei regulat aspirină, s-ar putea să nu fie nevoie să te loveşti ca să te trezeşti dimineaţa cu vânătăi.

 

Ai pielea albă şi vasele sensibile

Oricine are pielea foarte albă, persoanele cu pistrui şi ochi deschişi la culoare, cei care au vene varicoase, capilare vizibile prin piele şi care se înroşesc de la orice, au şanse mari să se învineţească din orice lovitură.

Pielea sensibilă şi venele expuse de pielea subţire fac ca orice mic accident să lase vânătăi mari şi urâte.

 

Suferi de vasculită

Acest nume este dat mai multor afecţiuni asemănătoare, care presupun inflamarea vaselor capilare din corp.

Nu se ştie dacă este o boală autoimună, dacă are legătură cu unele afecţiuni ale ficatului, sau dacă are alte cauze, dar face ca vasele de sânge să se umfle şi să crape în diferite locuri.

 

Nu ai destulă vitamina C în corp

Indiferent dacă bei şi fumezi, sau doar ai o alimentaţie lipsită de vitamina C, această carenţă îţi poate provoca vânătăi inexplicabile.

Lipsa de vitamina C înseamnă şi o producţie scăzută de colagen, ceea ce duce la piele fragilă şi vase care se sparg uşor.

 

 

Scapă de vânătăi în câteva ore

 

Neatenția face ca vânătăile să apară  în cele mai nepotrivite momente. Vezi cum poți scăpa de ele peste noapte, cu remedii naturale.

 

Ananasul

Pune o felie de ananas pe zona afectată și fixeaz-o cu un bandaj. Lasă-o să acționeze pentru jumătate de oră. Acest fruct conține un ferment care accelerează absorbția hematomului, așa că vei scăpa rapid de pata inestetică.

 

Ceapa

Taie ceapa în inele mari și pune unul pe vânătaie. Fixeaz-o cu un bandaj și las-o să acționeze timp de o oră. Poți repeta procesul de câteva ori pe zi.

 

Cartoful

Fierbe un cartof cu tot cu coajă, curăță-l și amestecă-l cu două lingurițe de miere și un pic de apă. Aplică compoziția pe vânătaie și las-o să acționeze pentru câteva ore.

 

Masajul cu uleiuri naturale

Dacă vrei să scapi de vânătăi peste noapte, masează zona afectată cu un ulei natural. Poți folosi ulei de ricin sau de cocos, însă ai grijă să nu apeși foarte tare pe vânătaie, pentru că poți să crești durerea. Fă masajul de câteva ori pe zi și vei ajuta sistemul limfatic să elimine vânătaia.

 

Pătrunjelul

Una dintre cele mai simple metode de a scăpa de vânătăi peste noapte este să zdrobești o mână de frunze de pătrunjel proaspăt și să le aplici pe zona afectată. Aplică, apoi, un bandaj și lasă-l câteva ore. Pătrunjelul este cel mai eficient în tratarea vânătăilor, pentru că scade durerea și reduce iritația.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!