Vanzarea unei proprietati: folosirea unui agent imobiliar

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 29 iunie 2009

Daca doriti sa va vindeti proprietatea si doriti sa va folositi de serviciile unui agent imobiliar pentru acest lucru, atunci nu ar fi rau sa cititi randurile urmatoare pentru a afla ce drepturi aveti.

Un agent imobiliar nu trebuie sa fie inregistrat pentru a practica respectiva meserie, desi foarte multi dintre ei sunt inregistrati la NAEA (National Association of Estate Agents – Agentia Nationala a Agentilor Imobiliari) sau la OEA (Ombudsman for Estate Agents). Asta inseamna ca vor respecta un anumit cod de practica al meseriei respective.

Oricum ar fi, trebuie stiut ca orice agent imobiliar actioneaza sub imperiul Estate Agents Act, indiferent daca sunt sau nu inregistrati la o organizatie guvernamentala.

 

Contractul si taxele

Cand folositi un agent imobiliar pentru a va ajuta sa va vindeti proprietatea, trebuie sa semnati cu acesta un contract legal.

Inainte de a semna, cititi cu atentie contractul si faceti tot posibilul pentru a intelege tot ce este specificat in el. Aflati daca aveti dreptul sa renuntati la el, vedeti pe ce perioada se va intinde acesta, adica in contract trebuie specificata o perioada rezonabila de timp pentru a pune casa in vanzare si a gasi potentiali cumparatori. Aveti grija la contractele care va leaga pentru o perioada indelungata de un anume agent imobiliar.

Daca nu sunteti sigur pe ceea ce aveti in fata, atunci puteti cere un sfat sau lamuriri de la Citizens Advice Bureau.

Pe parcursul citirii contractului ati putea intalni termeni cu care nu sunteti familiarizat. Asigurati-va ca ati inteles tot ceea ce ar urma sa semnati. Termeni ca „sole agency”, „sole selling rights” sau „ready, willing and able purchaser” trebuie explicati in scris daca sunt specificati in respectivul contract.

Agentii imobiliari percep comisioane de la vanzatori, nu de la cumparatori, asa ca asigurati-va ca stiti foarte bine care este suma pe care urmeaza sa o platiti agentului, cand si in ce circumstante. Amintiti-va ca VAT-ul (Value Added Tax) se va aplica si el, asa ca luati-l si pe acesta in calculele pe care le faceti.

Iata cateva numere de telefon si adrese utile:

– National Association of Estate Agents – 019 2649 6800, www.naea.co.uk;

– Ombudsman for Estate Agents – 017 2233 3306, www.tpos.co.uk;

– Citizens Advice Bureau – www.nacab.org.ok;

– Estate Agents Act – 084 5404 0506, www.oft.gov.uk/advice_and_resources/resource_base/legal/estate-agents-act.

 

Plangeri

Daca aveti o plangere vizavi de comportamentul unui agent imobiliar, va puteti adresa la OEA.

OEA pune la dispozitie un serviciu independent care se ocupa de eventualele dispute intervenite intre membrii Ombudsman Scheme si consumatorii care sunt actuali sau potentiali cumparatori ori vanzatori ai unei proprietati pe teritoriul Marii Britanii.

OEA va va spune ce aveti de facut daca agentul de care va plangeti nu este membru al organizatiilor guvernamentale.

 

Taxele pentru vanzarea proprietatii

Daca vindeti o proprietate care se constituie in domiciliul dumneavoastra principal nu va trebui sa platiti absolut nicio taxa pentru asta, daca veti dovedi ca satisfaceti conditiile impuse. Daca sunteti in situatia de a vinde o proprietate care nu se circumscrie statutului de resedinta principala, va trebui sa platiti Capital Gains Tax (CGT).

 

Taxa pe vanzarea sau punerea la dispozitie a principalei resedinte

Nu trebui sa platiti taxe atat timp cat:

– ati cumparat-o si ati investit in ea cu scopul primar de a o folosi ca apartament personal si nu cu intentia de a produce profit de pe urma acesteia;

– proprietatea a fost singura dumneavoastra casa de-a lungul perioadei in care ati detinut-o (se ignora ultimii trei ani de proprietate);

– ati folosit-o ca apartament personal pe intreaga perioada in care ati detinut-o si nu a fost folosita in alt scop in afara celui de casa pentru dumnevoastra si familie sau pentru un chirias;

– gradina si aria de care beneficiaza nu depaseste 5.000 mp, incluzand suprafata pe care este construita casa.

 Daca sunteti casatorit(a) sau aveti un parteneriat civil si nu sunteti separat de sotie/sot sau de partenerul de contract, atunci nu puteti avea decat o singura casa in proprietate.

Chiar daca aceste conditii sunt indeplinite, este posibil sa platiți taxa respectiva.

 

Taxa pentru proprietatea care nu este principala resedinta

In mod normal veti avea de platit o taxa daca proprietatea respectiva valoreaza mai mult in momentul vanzarii decat ati platit pe ea la achizitionare. Oricum, primele 10.000 de lire din totalul taxabil sunt netaxabile in anul fiscal 2009-2010.

Este important sa stiti ca:

– cand faceti socotelile legate de taxa, puteti deduce unele costuri legate de cumparare, vanzare sau lucrari de imbunatatire;

– daca traiti impreuna cu soțul/soția, puteti transfera proprietatea catre sot/sotie sau catre partenerul civil fara a plati CGT; daca o dati sau vindeti ieftin catre urmasii dumneavoastra ori terti este posibil sa vi se ceara sa achitați CGT.

 

Ce acte trebuie sa pastrati?

HM Revenue&Customs (HMRC) va recomanda sa dispuneti de urmatoarele informatii si documente legate de proprietate:

– contractele de vanzare si cumparare, de inchiriere sau de schimb de proprietate;

– orice documentatie care descrie proprietatea achizitionata prin alte metode decat cele de mai sus; de exemplu, un cadou sau mostenire;

– detalii legate de instrainarea proprietatii sau de punerea acesteia gaj;

– documente care sa denote orice evaluare a proprietatii in calculele legate de castiguri sau pierderi;

– facturi sau orice fel de alte evidente oficiale ale platilor efectuate, cum ar fi declaratii bancare sau orice alte dovezi ale costurilor pe care le evaluati, mai ales legate de imbunatatirea proprietatii vandute sau cumparate.

De asemenea, nu credem ca ar fi o ideea rea sa pastrati pe o perioada de timp corespondenta purtata cu vanzatorii sau cumparatorii pana in momentul derularii legale a tranzactiei.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!