Vânzările de alimente au crescut, după reducerea TVA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2015

Reducerea TVA la alimente a determinat o scădere medie a prețurilor de 11% și o creștere de 17% a numărului de produse vândute, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen.

„Prețurile au scăzut în medie cu 11% în categoriile monitorizate de noi, retailerii împreună cu producătorii menținându-și promisiunea făcută consumatorilor. Rezultatele nu au întârziat să apară, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus prețul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de preț în medie cu 15% a produselor a dus la o creștere a volumelor cu aproximativ 25% față de aceeași perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice și snacksurile”, arată compania, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Numărul de produse vândute în perioada 1-14 iunie este cu 12% mai mare față de luna mai și cu 17% comparativ cu iunie 2014.

Studiul Nielsen reprezintă prima analiză efectuată în legătură cu efectele deciziei de reducere a TVA.

Taxa pe valoarea adăugată a scăzut la 1 iunie de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, semințe-plante și ingrediente pentru prepararea alimentelor, pe tot lanțul economic, de la producție până la vânzarea către consumatorul final.

Marii retaileri au anunțat că vor transfera integral diferența clienților, ceea ce ar fi însemnat o scădere a prețurilor de circa 12%. Consiliul Concurenței a avertizat retailerii că va verifica la nivel național evoluția prețurilor după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menținut în timp.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!