Vanzuriak către români: „Dacă nu vă convine, plecați din Ucraina!”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2014

Sute de români din regiunea Cernăuți au blocat, începând de vineri seara, mai multe drumuri, printre care și autostrada spre Kiev, în semn de protest față de mobilizarea tinerilor pentru război. Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Roman Vanzuriak, îi avertizează pe protestatari că cine se va opune mobilizării, deci integrității naționale a Ucrainei, poate să plece în altă țară, scrie chernivtsinews.com.

Roman Vanzuriak le cere protestatarilor să înceapă un dialog constructiv și să deblocheze autostrăzile, după patru zile de proteste.

„Toți cei care blochează autostrăzile ar trebui să înțeleagă că măsurile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor avea loc după aceleași reguli. Nimeni nu va face excepții sau modifica ordinea de chemare la mobilizare, prin mitinguri și blocări de autostrăzi. Astăzi, soarta întregii țări (și a Cernăuțiului, de asemenea) se decide în zona unde are loc Operațiunea Antiteroristă, și nu pe autostrăzile din regiune. Este un adevăr pe care ar trebui să-l recunoască toată Bucovina…”, a arătat oficialul ucrainean.

Acesta a făcut un apel aparte la cei care „pe fondalul unei disperări a soțiilor și mamelor, alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune”. „Dacă vă pronunțați împotriva integrității teritoriale ale statului – aveți opțiunea de a merge în Rusia sau în orice altă țară, în care veți trăi mai bine decât în Ucraina”, avertizează Roman Vanzuriak.

Românii care blochează autostrăzile din regiune pentru că se opun mobilizării tinerilor sunt acuzați de separatism în presa ucraineană și în rețelele de socializare. Sursa citată arată totuși că la protest au ieșit și locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivti din raionul Kitmani și multe alte sate din raionul Sochireni.

 

Reacția MAE

Ministerul român al Afacerilor Externe își exprimă preocuparea față de situația care a generat protestele etnicilor români din regiunea Cernăuți din Ucraina, în contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetățeni ucraineni, declanșat de autoritățile de la Kiev.

Într-un comunicat remis redacției Ziare.com, MAE arată că urmărește îndeaproape modul în care acest proces se desfășoară, în contextul nemulțumirilor exprimate de etnicii români, care generează îngrijorare atât în familiile acestora, cât și la nivelul opiniei publice din România.

De la începutul protestelor din regiunea Cernăuți, MAE „este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuți, cu reprezentanții etnicilor români, precum și cu cei ai autorităților ucrainene civile și militare.

În cadrul dialogului constant cu partea ucraineană, preocuparea autorităților române a fost transmisă ambasadorului Ucrainei la București. Au fost cerute elemente suplimentare și clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, înțelegând rațiunile firești ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securității și apărării integrității teritoriale și a fost exprimată, în acest context, așteptarea părții române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice”, se mai arata în comunicat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!