Varicele, coşmarul femeilor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 21 aprilie 2014

Încă din cele mai vechi timpuri femeile au fost interesate de modul în care arată. Acest lucru a luat însă amploare în ultimii ani, o dată cu apariţia numeroaselor tratamente şi produse cosmetice, încercând să fie mereu foarte bine informate în legătură cu această temă. Un aspect mai important decât frumuseţea este sănătatea, multe dintre ele neglijând acest capitol. Multe din femei se plâng de varice, adică de dilatarea în permanenţă a vaselor de sânge, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Acestea afectează şi bărbaţii, dar într-o mai mică măsură. S-a demonstrat că peste 60% din femei suferă de aceasta afecţiune, mai ales între 20 şi 50 ani. Pe lângă varice mai sunt întâlnite şi spargerile de vase. Acestea sunt mult mai subţiri decat varicele şi sunt roşiatice.

Simptome

Acestea constau în oboseală la nivelul membrelor inferioare, greutate în picioare, dureri sau chiar crampe. Această boală, netratată la timp poate duce la complicaţii precum: trombo-flebită varicoasă, ruptura varicelor şi insuficienţă venoasă cronică (edem, eczemă, fibroză ale ţesuturilor, ulcer trofic varicos, celulită indurativă, dermatită pigmentară).

Cauze

De obicei, de vină este slăbirea pereţilor vaselor şi o circulaţie deficientă a sângelui. Cel mai adesea această boală se manifestă la persoane care au antecedente în familie, fiind ereditare, dar şi o dată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, statul prea mult în picioare, sau dimpotrivă, sedentarismul favorizează apariţia bolii.

Remedii

Tratamente există. Multe chiar, de la cele naturiste la intervenţii chirurgicale sau operaţii cu laser. Pentru a evita apariţia acestora sau pentru a încetini extinderea lor, este recomandată purtarea încălţămintei corespunzătoare, fără tocuri, cu talpa flexibilă şi uşoară. De asemenea, trebuie evitate băile fierbinţi, sauna (căldura dilată foarte mult vasele de sânge), evitarea expunerii picioarelor la soare, epilatul cu ceară, evitarea statului în picioare foarte mult timp. Se recomandă exerciţiile fizice, mersul pe jos zilnic. Cel mai recomandat tratament pare să fie deocamdată intervenţia chirurgicală. Dacă înainte aceasta era realizată prin stripping (smulgerea venelor), acum sunt recomandate cele care nu adoptă această metodă. Motive sunt destule: nu este dureroasă, nu necesită internare de lungă durată în spital, se face doar anestezie locală, nu generală; în scurt timp, sunt reluate sarcinile obişnuite, iar pacientul poate pleca pe propriile picioare după numai câteva ore de la intervenţie.

Pentru a ne feri pe cât posibil de acestă boală inestetică sunt recomandate controalele la medical flebolog atunci când apar la nivelul picioarelor vene dilatate excesiv, chiar dacă durerile nu sunt intense sau sunt absente. Neprezentarea la timp la medic atrage după sine complicaţii, care pot fi foarte periculoase. Aşadar, nu ezitaţi să faceţi o vizită la doctor pentru sănătatea dumneavoastră.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!