Vasile Belea a fost gasit

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 ianuarie 2014

Londra_Vasile Belea_disparut

Vasile Belea, romanul de 76 de ani care s-a pierdut de fiul sau marti, 14 ianuarie, in statia de metrou Stockwell din sud-vestul Londrei, a fost gasit sanatos in seara zilei de 17 ianuarie.

 

Si-a vazut poza in ziar

„Vasile Belea a fost gasit in conditii bune de sanatate, in zona Southall (vestul Londrei-n.r.), vineri, 17 ianuarie, in jurul orei 22,45”, informeaza un comunicat al Metropolitan Police transmis in 18 ianuarie, dimineata.

Batranul s-a pus singur la dispozitia politistilor britanici, dupa ce si-a vazut fotografia intr-un ziar Metro distribuit gratuit in metrourile londoneze, ne-a relatat Olimpia Belea, nora acestuia. Avand in mana publicatia cu articolul referitor la disparitia sa, el a reusit sa comunice ofiterilor cine este desi nu cunostea deloc limba engleza. Anterior, el mai intrase in dialog cu politistii sau trecatorii, fara a se putea face inteles, insa…

„Și-a vazut poza in ziarul Metro si s-a predat imediat politistilor”, a declarat Olimpia Belea pentru Diaspora Romaneasca. Dupa ce s-a ratacit, „el a incercat sa se indrepte spre sudul Londrei, dar a ajuns in vestul capitalei. L-am gasit la Sectia de Politie din Acton, dupa ce am fost contactati telefonic la orele 23,15. Starea sa de sanatate este foarte buna”, ne-a mai spus nora lui Vasile Belea, care lucreaza in Marea Britanie ca psihiatru.

Mai multe persoane au incercat sa stea de vorba cu romanul ratacit si l-au tratat cu amabilitate, dar nu realizau ca el este dat disparut, conform afirmatiilor Olimpiei Belea. „A incercat sa se adreseze si politistilor de doua ori, pe parcursul celor trei zile. Și-a dat insa seama ca nu poate comunica necunoscand limba engleza si a renuntat”, a mai povestit ea.

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu

Gasirea lui vasile Belea se datoreaza in egala masura implicarii membrilor comunitatii romanesti din capitala britanica si lui Dumnezeu, sustine cu convingere nora batranului.

„Membrii comunitatii romanesti au fost uniti si ne-au sustinut. Planuiam ca in cursul acestei zile (18 ianuarie – n.r.) sa ne strangem toti si sa initiem o actiune de distibutie de postere referitoare la disparitie incepand din statia Stockwell, locul unde socrul meu s-a pierdut. Iar aseara (17 ianuarie – n.r.) comunitatea religioasa din care facem parte s-a adunat si am inceput sa ne rugam la Sfantul Mina, cel care in religia crestin ortodoxa este considerat ocrotitorul celor rataciti. Am incheiat rugaciunea la 9,30. Și exact la acea ora, socrul meu si-a vazut fotografia in ziarul Metro si si-a dat seama ca, in felul acesta, va putea sa comunice cu politistii”, ne-a povestit cu emotie, Olimpia Belea.

Reamintim ca Vasile Belea se deplasa impreuna cu fiul sau spre zona centrala a metropolei. Cei doi s-au despartit insa involuntar, pe peronul unde stationeaza metrourile ce se deplaseaza pe linia Victoria din statia Stockwell. Batranul a ramas pe platforma, in timp ce fiul sau a reusit sa se urce in metrou, chiar inainte ca usile vagonului sa se inchida.

Vasile Belea a venit pentru intaia oara in capitala Marii Britanii in urma cu doar cateva saptamani, in decembrie 2013, pentru a-si vizita baiatul stabilit in Marea Britanie.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!