Verdict în războiul tabloidelor vs. români şi bulgari: Daily Mail – nevinovat

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 27 martie 2014

uk_Daily Mail on Romanians and Bulgarians

Daily Mail a „scăpat” fără nicio sancţiune, deşi împotriva tabloidului au fost formulate  83 de plângeri, pentru un articol apărut în paginile publicaţiei în 31 decembrie 2013 şi care prezenta informaţii false şi tendenţioase despre „invazia” românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

Press Complaints Commission (PCC), organismul britanic de autoreglementare a activităţii jurnalistice, a comunicat în 14 martie că a „rezolvat” seria plângerilor împotriva articolului „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”, publicat în Daily Mail în 31 decembrie 2013. Reprezentanţii comisiei au analizat doar una din cele 83 de reclamaţii formulate, după care au stabilit că nu este necesar să stabilească sancţiuni suplimentare la adresa tabloidului. Ei şi-au motivat decizia arătând că cei din conducerea Daily Mail au recunoscut greşelile incluse în articolul cu pricina şi au publicat o erată care a fost pe placul autorului respectivei plângeri.

Răspunsul PCC l-a contrariat pe jurnalistul britanic Jon Danzig, autor al uneia dintre cele peste 80 de plângeri.

 

Un articol revoltător de fals

Articolul „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”, publicat de Daily Mail în 31 decembrie, susţinea că toate biletele de călătorie cu avionul sau autocarul din România spre regat, pentru primele zile a acestui an, fuseseră vândute.

O companie aeriană şi-a dublat numărul de zboruri pentru a face faţă cererii, iar alta a pus în vânzare bilete de avion pe relaţia România – Marea Britanie cu 3.000 de lire sterline, au mai pretins jurnaliştii publicaţiei.

Ediţia din ziua de Anul Nou a tabloidului mai informa cititorii că toate autocarele care aveau programate plecări din capitala bulgară Sofia spre Londra, în prima săptămână din ianuarie, nu mai puneau în vânzare bilete de călătorie fiindcă locurile disponibile erau ocupate; şi că o situaţie similară s-a înregistrat în cazul zborurile low-cost cu avionul dinspre România. Un bilet de avion până la Londra a ajuns să coste 300 de lire sterline la compania Wizz Air, ca urmare a cererilor numeroase, precizau jurnaliştii publicaţiei.

O plângere împotriva Daily Mail era trimisă către PCC în 20 ianuarie de jurnalistul britanic Jon Danzing împreună cu Alina Matiş de la cotidianul românesc Gândul. Cei doi au prezentat dovezi conform cărora textul articolului prezintă informaţii false despre „invazia” românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

 

83 de plângeri „neinteresante”…

PCC a primit cel puţin 83 de plângeri referitoare la articolul din Daily Mail care prezenta cititorilor o falsă realitate, conform căreia autocare şi avioane arhipline se îndreaptă spre Marea Britanie din România şi Bulgaria, în ultimele zile ale anului trecut şi primele zile din 2014, susţine J. Danzig. „Eu însumi am redactat o plângere care conţinea 13 dovezi ale lipsei de acurateţe a textului articolului”, precizează jurnalistul britanic, pe blogul său personal găzduit de portalul http://eu-rope.ideasoneurope.eu/.

Danzig mai acuză că reclamaţia sa, ca şi celelalte plângeri, nu au fost luate în considerare de cei de la PCC. „Aceasta se pare că este procedura normală în cadrul Press Complaints Commission. Se iniţiază o investigaţie doar pentru una dintre plângeri, considerată reprezentativă pentru întreaga serie de reclamaţii care vizează un anumit caz. În consecinţă, cele 13 probleme semnalate de mine în textul articolului publicat de Daily Mail nici măcar nu au fost citite”, constată J. Danzig.

 

Reclamantul care contează

Reprezentanţii PCC i-au explicat jurnalistului britanic Jon Danzig, prin intermediul unui e-mail, cum au procedat în cazul celor peste 80 de plângeri formulate împotriva articolului „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”. Ei au recunoscut că au considerat reprezentativă doar una dintre aceste reclamaţii şi anume, cea scrisă de un anumit William Galloway.

„Dl. William Galloway a formulat o reclamaţie către Press Complaints Commission în care arăta că Daily Mail a publicat informaţii false, fapt care contravine Clauzei 1, referitoare la acurateţea textelor jurnalitice, din Codul Practicii Editoriale. Acesta acuza că publicaţia şi-a informat eronat cititorii despre faptul că zborurile dinspre România spre Londra sunt supra-aglomerate şi că un bilet pe respectiva rută a ajuns să coste 3.000 de lire sterline. Reclamantul preciza că a verificat informaţia şi a găsit locuri la cursele aeriene dintre România şi Marea Britanie la preţuri accesibile, respectiv că preţul de 3.000 de lire sterline se referă la un zbor indirect, care face escală şi în alte state europene”, au arătat reprezentanţii PCC.

 

„Scuze” de la Daily Mail

O erată privind articolul „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie” a apărut în paginile tabloidului Daily Mail în data de 24 februarie.

„Un articol publicat în 31 decembrie relata informaţii furnizate de agenţii de transport locale conform cărora nu mai sunt locuri disponibile în autocarele şi avioanele care se pregăteau să transporte persoane din România şi Bulgaria spre Londra, la începutul lunii ianuarie, deşi unele companii au dublat numărul de curse înspre această destinaţie. Am fost avertizaţi ulterior că au existat totuşi, la acea dată, bilete de călătorie la preţuri rezonabile dinspre Bucureşti sau Sofia spre capitala Marii Britanii. Suntem, de asemenea, dispuşi să clarificăm faptul că dublarea numărului de curse amintită a avut loc, de fapt, înaintea datei de 1 ianuarie”, admiteau cei de la Daily Mail, sub titlul „Clarificări şi corecţii”.

Reprezentanţii tabloidului au mai postat câteva rânduri asemănătoare, în ediţia online a publicaţiei.

În consecinţă, William Galloway, britanicul care a reclamat Daily Mail la PCC, organismul care veghează asupra bunelor practici jurnalistice în Regatul Unit, a revenit asupra plângerii sale, susţinând că este satisfăcut de „corecţiile” publicate cu privire la articolul tendenţios referitor la români şi bulgari.

 

Protest din România

Cotidianul românesc Gândul, co-semnatar la plângerea formulată de jurnalistul Jon Danzig împotriva Daily, a reacţionat, de asemenea, la aflarea deciziei comunicate de PCC.

„Press Complaints Commission (PCC), organismul de autoreglementare a presei din Marea Britanie, a decis să respingă peste 80 de plângeri depuse de români şi britanici în luna ianuarie la adresa Daily Mail, pe seama articolului despre invazia noastră în Regat, de la finele lui decembrie. Informaţia apare în raportul de activitate pe luna ianuarie al instituţiei, iar respingerile sunt justificate de greşeli tehnice în plângeri (exemplu: nu a fost invocat articolul din Codul Editorilor încălcat de Daily Mail).

(…) De precizat că preşedintele comitetului responsabil de codul editorilor din cadrul PCC este tocmai Paul Dacre, de la Daily Mail. Mai mult, unul dintre directorii companiei care deţine atât PCC, cât şi organismul care va înlocui PCC, IPSO, este Peter Wright, editor emerit al Mail Group.

PCC a decis, însă, în cazul acelui articol despre care şi Daily Mail a recunoscut că nu este adevărat, că nu e cazul să investigheze aceste plângeri, cu toate că materialul din tabloidul britanic reprezintă un derapaj flagrant de la orice norme de conduită jurnalistică”, au scris cei de la Gândul în 9 martie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!