Verificarea identitatii masinii

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 23 noiembrie 2009

Infractionalitatea legata de masini este o problema serioasa. Costa economia aproximativ 3 miliarde de lire anual, asta ca sa nu mai spunem ca afecteaza soferii in mod direct, prin cresterea primelor de asigurare. Un aspect al infractiunilor referitoare la masini este asa-numitul „car ringing” (aranjare). Acesta presupune transformarea masinilor furate in masini reparate in urma accidentelor.

 

Amprenta VIC

Schema VIC (Vehicle Identity Check – verificarea identitatii masinii) a fost introdusa ca o metoda de contracarare a problemelor legate de „ringing”. Asiguratorii trebuie sa notifice DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) de toate masinile „written off” (pierdere acceptata de catre compania de asigurari), din categoriile salvage (de reparatie) A, B si C. Aceasta notificare va genera o amprenta VIC impotriva inregistrarii DVLA. Atat timp cat VIC este activ, DVLA nu va elibera certificatul de inregistrare V5C sau certificatul de identitate al masinii V11. Amprenta VIC va fi scoasa doar daca masina va trece verificarile respective.

 

Verificarea identitatii unei masini

VOSA (Vehicle and Operator Services Agency) are responsabilitatea VIC. VIC confirma identitatea masinii si garanteaza ca masina careia i s-a permis sa se intoarca pe sosea este cea reala. Dureaza cam 20 de minute compararea detaliilor existente la DVLA cu semnalmentele prezente la masina, inainte de eliberarea certificatului. VIC este o verificare a identitatii, ea nu garanteaza calitatea reparatiilor efectuate si nici nu confirma ca merita investitia. Daca aveti orice fel de griji legate de aceste lucruri, atunci este bine sa cautati sfatul unui expert independent.

Dupa ce masina va trece de VIC, i se va elibera certificatul V5C in care se va specifica faptul ca aceasta „a fost reparata in mod substantial sau ca este deteriorata in urma unui accident; identitate verificata la data de ziua/luna/anul”.

 

Confirmarea faptului ca amprenta VIC exista

Pentru a verifica daca exista o amprenta VIC, consultati VOSA la 0300 123 9000. VOSA poate conduce o investigatie VIC doar in cazul unei masini care beneficiaza de amprenta VIC inregistrata cu DVLA.

 

Cum se aplica pentru VIC

VIC poate fi gasit in 57 de locatii ale VOSA. Va trebui sa completati un formular de aplicare V1C1 si sa-l dati la VOSA, impreuna cu taxa care se aplica in acest caz. Instructiunile complete, termenii si conditiile sunt detaliate pe formularul V1C1. Veti fi anuntat sa veniti la o intalnire in clipa cand VOSA a procesat aplicatia dumneavoastra.

Locatiile respective pot fi gasite la adresa http://www.direct.gov.uk/en/Dl1/Directories/UsefulContactsByCategory/MotoringContacts/DG_069953.

 

Tipul testului Normal In afara programului
VIC £ 41.00 £ 50.00
Apeluri £ 41.00 £ 50.00

 

Pregatirea masinii pentru VIC

Cand introduceti masina intr-o verificare VIC:

– reparatiile trebuie sa fi fost facute, iar masina trebuie sa arate ca are tinuta de drum si ca este capabila sa fie condusa bazandu-se pe puterea de care dispune;

– daca are mai mult de 3 ani, masina trebuie sa fie acoperita de un MOT valid cand va fi dusa la VIC;

– persoana care conduce masina trebuie sa aiba asigurare pe masina, iar vehiculul sa aiba placute de inmatriculare – pentru asistenta referitoare la placutele de inmatriculare puteti apela la 0300 123 9000;

– o masina poate fi condusa catre / de la VIC fara plata unei taxe de drum, daca se stabileste in prealabil o programare pentru VIC si traseul catre VIC este fara abateri.

 

Dupa VIC

Daca VOSA este multumita de identitatea masinii, atunci veti primi certificatul de trecere al testului VIC20. DVLA va fi notificata electronic de trecerea testului. Puteti aplica la DVLA pentru un V5C folosindu-va de V62 (Application for a Vehicle Registration Certificate). Daca masina dumneavoastra a fost una stearsa din categoria C, atunci va trebui sa declarati acest lucru completand formularul V62, pentru ca veti fi scutiti de plata taxei aferente. Daca dati un formular V62 la DVLA inainte ca masina sa fi trecut de VIC, veti primi de la DVLA o scrisoare de notificare in acest sens. Aceasta scrisoare va trebui sa fie returnata la DVLA, cu declaratia completata.

Formularul poate fi obtinut de la http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/BuyingAndSellingAVehicle/AdviceOnBuyingAndSellingAVehicle/?IdcService=GET_FILE&dID=174970&Rendition=Web.

Daca VOSA nu este capabila sa confirme identitatea masinii, atunci vi se va elibera o dovada in acest sens, VIC21, care va declara si motivul pentru care s-a intamplat acest lucru. VOSA va trimite cazul fie la politie, fie la DVLA, pentru investigatii suplimentare. VOSA va monitoriza progresul acesteia si va va informa de rezultat in clipa in care acesta este existent. Acest lucru ar putea dura cateva saptamani. Daca investigatiile tot nu vor putea lamuri problema, atunci VOSA va emite un rezultat de trecere. Oricum, daca identitatea masinii nu poate fi confirmata, amprenta VIC va ramane activa impotriva inregistrarii la DVLA, iar un V5C nu va fi emis.

 

Apeluri la VIC

Daca nu sunteti de acord cu rezultatul obtinut de la VIC, atunci puteti face un apel la VOSA. Apelurile pot fi realizate prin completarea unui formular VIC17, impreuna cu taxa aferenta.

Informatii mai multe puteti obtine de la http://www.dft.gov.uk/vosa/publications/leafletsandposters/vehicletestingleaflets.htm#P46_997.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!