Vesti bune

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 8 mai 2011

Viata internationala pare cuprinsa de o frenezie absolut neasteptata. Dar nu intensitatea ei este naucitoare, cat orientarea evenimentelor spre un final pozitiv. Happy-end-ul, se stie, nu este tocmai o valoare jurnalistica. Publicul prefera, de departe, stirile cu impact negativ, catastrofele, tot ce iese din normalitate intr-o inclinatie bizara, halucinanta, incredibila. Dar, uneori, vestile bune pot fi la fel de halucinante. Chiar si atunci cand nu sunt deloc neasteptate, ele au un magnetism care, uneori, ne poate tamadui.

Un astfel de eveniment tamaduitor a fost nunta printului Wiliam, caruia i se adauga, pe o mai puternica dimensiune spirituala, beatificarea papei Ioan Paul al II-lea. Ambele evenimente au avut o uriasa incarcatura emotionala si au constituit adevarate spectacole ale bucuriei. Mass-media a fost, si ea, mai stralucitoare, mai matura, mai calma si, parca, mai constienta de valoarea unor evenimente puternice, cu mesaj limpede si cu o imensa iradiere de lumina sufleteasca. A fost o scurta perioada in care mondenele din presa au devenit altceva, si-au depasit conditia de „rubrica de fite”, intrand in arena marilor subiecte ale planetei. In aceeasi categorie a binelui, dar intr-o cu totul alta conotatie politica, se inscrie eliminarea lui bin Laden. Moment spectaculos, neasteptat, greu de crezut. De data aceasta, insa, avem un paradox. Stirea e atroce, mesajul e pozitiv. Un lider terorist ucis e un amestec de salbaticie si normalitate care nu isi gaseste echilibrul decat interpretata ca o mare victorie. Si, fara indoiala, asa si este. O victorie a civilizatiei impotriva haosului, a tolerantei impotriva fanatismului, a sperantei impotriva fatalitatii. Fireste, de aici mai departe incep jocurile de imagine. Este o lovitura de teatru in favoarea lui Barack Obama si a SUA, o uriasa bila alba pentru serviciile secrete americane, o revansa pentru umilintele indurate timp de 10 ani in care opinia publica s-a adancit in impresia ca terorismul este diabolic de inteligent, imposibil de depistat si nemaivazut de dotat. Iata ca lucrurile nu stau chiar asa, iar legenda rezista pana la prima geana de lumina.

Vazuta prin prisma acestor trei mari evenimente, lumea noastra apare ca fiind in alb si negru. Dupa luni intregi de cataclisme, cutremure, amenintari nucleare, imaginile dominante ale mass-mediei au fost luminoase. Se intampla rar, poate la fel de rar ca o aliniere perfecta a planetelor in spatiul marilor imensitati. Dar, oricat de rar s-ar petrece astfel de miracole, ele sunt dovada ca nu totul merge iremediabil prost si ca vestile bune sunt, si ele, o parte a vietii noastre.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!