Vi se cer bani pentru plata cazierului? E țeapă!

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Justiție / Poliţie, Muncă pe data 23 februarie 2015

uk_anunt job_teapa

Peste 600 de lire pe săptămână. 8 ore pe zi. 14 lire pe oră. Nu este nevoie de experienţă, pentru că vi se oferă training gratuit. Contract de muncă şi concediu plătit. Oportunitatea de a avansa”… Sună prea frumos ca să fie adevărat!

De acest lucru s-au convins de curând câţiva români care au găsit pe internet astfel de anunţuri de muncă. Destul de tentante, ca salariu, ca program şi condiţii, oamenii, de bună credinţă, şi-au trimis CV-ul la adresele de e-mail specificate şi au aşteptat. La scurt timp, au fost contactaţi: aplicaţia lor a avut succes, au primit jobul, urmau să înceapă munca în doar câteva zile, doar că mai erau doi mici paşi de urmat, ne povesteşte chiar o tânără care a trecut prin această experienţă. „Am primit e-mail-ul cu răspunsul sâmbătă şi mi-a scris că miercuri încep munca. Doar că mai trebuia să trimit copii după câteva documente şi dovada că am plătit 50 de lire pentru CRB. Era specificat că, din motive de asigurare, doar compania lor se ocupă cu verificarea cazierelor. Mi-a trecut rapid prin minte un gând că ar putea fi ţeapă… dar am zis totuşi să nu gândesc negativ… am plătit şi am trimis”, ne spune tânăra de 23 de ani.

Nu a fost singura și, din nefericire, totul a fost o fraudă!

 

„Prea frumos ca să fie adevărat!”

A.M. este o tânără de 23 de ani care se află de câteva săptămâni bune în căutarea unui loc de muncă. Ne povesteşte că a trimis CV-uri şi în stânga şi în dreapta, peste tot unde a crezut de cuviinţă că are şanse, dar şi calităţile necesare pentru a obţine un job. A mers şi la câteva interviuri, însă până în prezent, nu s-a concretizat mare lucru…. dimpotrivă! În încercarea de a obţine cât mai repede un loc de muncă, a căzut în capcana unei fraude. Tânăra spune că a găsit două anunţuri pe internet, destul de ispititoare, şi în primă fază, fără să aibă nimic de pierdut, şi-a trimis CV-ul la adresa de mail care însoţea anunţul.

„Am trimis atât de multe CV-uri în acele zile că, pe moment, nu am stat să gândesc dacă este ceva real sau nu. Doar salariul îmi aduc aminte că mi-a sărit în evidenţă, mi s-a părut destul de mare, dar mi-am spus în minte că sigur se munceşte mult pentru acei bani. După două-trei zile, am primit răspuns, tot pe e-mail, cum că am fost acceptată. Era un job la un depozit de haine. Abia atunci, când am primit răspunsul, m-am gândit că e ceva ciudat, că e ceva cusut cu aţă albă. Părea prea pompos anunţul. Prea mulţi bani ca salariu, nu se cerea experienţă, se oferea training. M-am gândit totuşi că… se poate. Aşa că am trimis şi copii după acte, dar şi dovada că am plătit 50 de lire pentru CRB. Era specificat în mail că trebuie să aştept două zile pentru verificarea cazierului, şi imediat după ce îl vor avea, mă vor contacta. Asta s-a întâmplat într-o sâmbătă. Luni, după cele 48 de ore pe care le-am aşteptat, chipurile să îmi fie verificat CRB-ul, am realizat că ceva nu este în regulă. Când am văzut că nu primesc nimic, niciun mesaj, niciun e-mail, mai ales că îmi scriseseră că miercuri deja pot începe jobul, am început să mă panichez. Oarecum, realizam că ar putea fi o ţeapă, dar totuşi nu voiam să accept, pentru că îmi doream un loc de muncă. Am trimis un e-mail pe adresa respectivă şi am întrebat care este statusul aplicaţiei mele, am aşteptat câteva ore bune şi nu am primit niciun răspuns, după care mi-am dat seama că sigur e ceva putred la mijloc, aşa că am intrat pe internet, am căutat numărul de telefon al companiei, în numele căreia era trimis acel e-mail şi am sunat. Era o companie de haine englezească, destul de cunoscută… de aceea am avut întotdeauna stropul acela de încredere. Imediat după ce mi-au făcut transferul la depozitul de haine şi le-am spus că am aplicat pentru un job, că am trimis un e-mail lui John, imediat cum am spus acest nume… mi-au spus că este fraudă. Nu eram singura care sunase, mi s-a spus că eram a şaptea persoană care se interesa şi că managerul lor deja plecase la poliţie. Asta a fost, ce mai puteam face. Am simţit că e ceva ciudat, dar totuşi am plătit cele 50 de lire… pentru că am sperat. Chiar i-am spus unei prietene de acest job, eram încântată, dar totuşi am avut un gând că e «prea frumos să fie adevărat»”. Nu aveam mare lucru de pierdut, pentru că aveam nevoie de job destul de mult şi de aceea, am mers până la capăt”, ne povesteşte tânăra de 23 de ani.

————————————–

First time for the last time… A fost prima şi ultima dată! Gata, nu mai am încredere în niciun astfel de anunţ. Dacă văd că mi se cer bani înainte de a merge la un interviu, ştiu că este ţeapă. Am mai găsit un job care la fel, era destul de bine plătit, cu 14 pe oră, la fel nu se cerea experienţă, ţi se oferea training şi oportunitatea de a avansa în carieră. Mi-am trimis CV-ul, am primit mail de la ei şi mi-au spus că trebuie neapărat să fac cu ei CRB-ul.  Să plătesc 50 de lire pentru CRB, că doar compania lor se ocupă de astfel de servicii. Mi-am dat seama imediat că este o altă ţeapă! De-acum înainte nu mai plătesc niciun pi până nu merg la un interviu, până nu mă conving că este ceva real.”

A.M., 23 de ani

————————————–

 

Dezamăgirea costă mai mult

„Nu îmi pare rău că am pierdut 50 de lire, cât regret faptul că mi-am pus speranţe, am pierdut timp şi încredere”, ne spune Mariana, o româncă de 39 de ani care a trecut prin aceeaşi experienţă. Deşi are un job stabil, a sperat că poate va primi ceva mai bun, un loc de muncă mai bine plătit şi totodată, mai aproape de locuinţa sa.

„Am aplicat pentru că îmi doresc o schimbare, vreau să renunţ la locul de muncă pe care îl am acum. Pierd două ore dimineaţa şi două ore seara doar pe drum, mă plătesc cu 6 lire pe oră şi muncesc enorm de mult. O colegă de muncă mi-a spus că a găsit acel anunţ şi aşa am aplicat amândouă. Ne-am bucurat când am primit e-mail-ul că am fost acceptate şi că urma ca în câteva zile să începem munca. Nu mi s-a părut nimic ciudat că ne cere 50 de lire pentru cazier. Eu întotdeauna mi-am găsit de muncă prin intermediul agenţiilor şi mereu a trebuit să plătesc taxa aceea de înregistrare… am plătit şi câte 90 de lire, aşa că nu mi s-a părut suspect. Abia după ce au trecut cele 48 de ore şi am văzut că nu mai primim niciun răspuns, am realizat că totul a fost o mare minciună. Mă şi miram… ce job poate fi ăsta, la un depozit, de te plătesc aşa de bine. Colega mea a sunat la firma respectivă şi i-a spus că ei nu fac angajări şi că este vorba despre o fraudă. Nu îmi pare rău de bani, banii se fac la loc, dar m-am simţit aşa de dezamăgită şi acum am devenit şi mai neîncrezătoare”, spune Mariana.

————————————–

„Cei de la compania de haine englezească, în numele căreia era trimis e-mail-ul, ca să fie cât mai real, ne-au spus să mergem la poliţie şi să spunem tot ce s-a întâmplat. De asemenea, ne-au spus că dacă nu au trecut încă 48 de ore de când am plătit banii aceia, 50 de lire, putem să anulăm tranzacţia. Că tocmai de aceea trebuia să aşteptăm acest timp, ca respectivul să poată ridica banii. La noi era deja prea târziu, trecuseră mai mult de 48 de ore.”

Mariana, 39 de ani

————————————–

 

„Am ştiut că este ţeapă”

Cristi este unul dintre românii care au văzut anunţul, chiar îl primise de la un prieten de-al său, care deja aplicase pentru job, însă ceva l-a împiedicat să îşi trimită CV-ul, ne spune tânărul de 34 de ani.

„Să fiu sincer, m-a tentat. Un prieten mi-a spus de anunţ, mi l-a trimis pe mail şi chiar m-a tentat. Am vrut să îmi trimit CV-ul, dar mi s-a părut ceva ciudat. Era vorba de prea mulţi bani. Nici în construcţii dacă ştii meserie, eşti bun şi tot nu câştigi atât de mulţi bani. Era totuşi ceva suspect… eram 50% pentru a aplica şi 50% pentru a nu aplica. M-am gândit că e Londra… şi că orice e posibil, chiar să lucrezi la un depozit de haine şi să câştigi mulţi bani. Până la urmă, am decis să îl las doar pe prietenul meu să meargă mai departe cu aplicaţia şi dacă totul decurgea normal şi începea munca, atunci mă duceam şi eu. Chiar eram curios să văd cum decurg lucrurile… până într-o zi când m-a sunat prietenul meu şi mi-a spus aşa Bine că nu ai aplicat şi tu, că totul a fost o ţeapă, am mai şi pierdut 50 de lire. Mi-a părut rău de el, eu am vrut să îi spun de la început că mi se pare ceva ciudat, dar am zis să nu îl dezamăgesc, pentru că era foarte încântat”, ne spune Cristi.

————————————–

„A mai fost un lucru care mi-a dat de bănuit. Cu câteva luni în urmă, eu mi-am făcut CRB-ul pentru compania pentru care lucrez acum şi am plătit 65 de lire, nu 50 cât se cerea în acel e-mail. Faptul că nu se cerea experienţă… în Londra la orice job se cere experienţă, măcar voluntariat, ceva, şi asta mi-a dat de gândit. Plus salariul… foarte mare. Abia dacă se câştigă 600 de lire săptămânal, în construcţii…”

Cristi, 34 de ani

————————————–

Imediat după ce au realizat că totul a fost o fraudă, reacţiile oamenilor au apărut şi pe internet. Iată mai jos câteva comentarii şi păreri.

 

O nouă ţeapă!

Se oferă job cu mult la oră şi, când trimiteţi e-mail, vi se spune că sunteţi acceptat să lucraţi pentru ei şi vi se cer documente originale şi completarea unui voucher. Ultimul autor: Jarno Tembewski. Atenţie!

Lys Stroian: Altul Jhon Gravensen. La fel procedează şi Jhon Gravensen.”

Marius Chiţu: Tot mai mulţi şarlatani în ultima vreme… o să căutam soluţii să eradicăm pe cât se poate şarlatania, chit că va trebui să acceptăm mai puţine anunţuri pe site.”

Ana Maria Micu: Poate ar trebui creată o pagină specială cu numele firmelor, persoanelor ţepare şi postată ff des pe toate grupurile…”

Lys Stroian: Sunt 2 grupuri: Lista firmelor neserioase https://www.facebook.com/groups/FalsuriOrdinareInUK/?fref=ts. Dar degeaba publicăm, dacă nu facem nimic, anunţând autorităţile. Nu pot face eu reclamaţii mereu în locul celor păgubiţi.”

Ana Maria Micu: Păi, unde să facem reclamaţii, Lys Stroian??? Că nu prea rezolvi nimic… am mai spus parcă, 16 fete am luat ţeapă… unde să mergem????”

Lys Stroian: Ai mers la Citizens Advice Bureau? Ai ceva scris cu ei sau poze, martori?”

Ana Maria Micu: Oricum, publicaţi mai des link-ul acesta… de exemplu, eu nu ştiam de el şi sunt fff mulţi care nu ştiu.”

Lys Stroian: Protejaţi-vă de infractori aflând cine sunt!”

Mioara Crişan: Ziua bună tuturor! Am găsit un anunţ pe „Anunţul de UK”, care zice că are nevoie de sales assistant în Londra cu £14/h. Persoana care a pus anunţul se numeşte Jarno Tembewski. Am răspuns anunţului săptămâna trecută şi ieri am primit răspuns (pe e-mail) cum că am fost acceptată, dar trebuie să trimit copie după acte de identitate, ceva bill pentru adresă şi (aici urmează partea interesantă) codul de pe voucherul UKAS în valoare de £50, pentru CRB. Acum stau şi mă gândesc cât de reală este toată povestea. Am căutat pe net şi am găsit într-adevăr un magazin la acea adresă. Dar magazinul are un site, iar pentru recrutări este o adresă de e-mail având după „@” adresă serioasă, nu gmail ca în anunţ. Mai ştie cineva de acest anunţ?”

Update: Am sunat la magazin şi habar nu au cine este acea persoană!! Deci, e clar ţeapă!”

Marius Chiţu: Anunțul a fost şters de pe site, iar contul user-ului la fel. Din păcate, e destul de greu de evitat asemenea cazuri. Momentan, nu putem decât să facem apel la toţi cei care accesează site-ul să nu plătească niciun ban înainte, în cazul în care li se cere asta… cine e om serios te ajută şi fără să ceară bani…”

Lys Stroian: Ochii-n patru şi anunțaţi neregulile. Puteți să le postaţi şi aici:  https://www.facebook.com/groups/770434806382556/?fref=ts.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

2 pareri la “Vi se cer bani pentru plata cazierului? E țeapă!”

  1. Al3x Spune:

    Mai adaug si eu un TEPAR in lista si anume pe Cosmin Lukas cica arfi numele lui,si lucreza ca agent la Agentia Fast track,racoleaza toti romanii din baza de date a agentiei dupa care Iicontacteaza telefonic pt.diferite tepe.Si referitor la cei mai de sus care au zis ca nu se rezolva nimic..eu zic ca se rezolva f mult prin publicarea teparilor pe unde aveti ocazia sau posibilitatea pt ca se estopmpeaza acest fenomen.Va multumesc si aveti grija de voi.Ma inclin si Doamne ajuta

  2. xman Spune:

    cine oare face asa ceva,gen tepe?eu zic ca tot conationali nostri bravi,,,care au mai facut asa ceva dar au schimbat meniul.

Spune-ti si tu parerea!