Vi se datoreaza bani. Cum ii recuperati?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 5 decembrie 2011

O persoana sau o companie care va datoreaza bani este „debitorul” dumneavoastra. Daca ei nu platesc, atunci exista metode prin care va puteti recupera sumele respective. Actiunile pe care le veti intreprinde depind de marimea sumei si de abilitatea dumneavoastra de a dovedi ca vi se datoreaza bani.

 

Contactarea debitorului

Cand incercati sa va recuperati un debit, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa-i scrieti debitorului, specificand despre ce termeni si ce situatie este vorba. Este important sa-i puneti la dispozitie informatii ca:

– cine este implicat – numele si adresa dumneavoastra si ale debitorului;

– copii datate ale tuturor hartiilor legate de debit;

– data la care asteptati plata;

– o cerere catre debitor de a pune pe hartie orice problema sau disputa ar avea cu declaratia dumneavoastra;

– detalii ale pasilor pe care-i veti urma daca nu veti recupera suma in cauza.

Este foarte important sa:

– fiti calm, dar ferm;

– ramaneti in zona legala;

– sa trimiteti orice corespondenta printr-un serviciu inregistrat;

– sa tineti copii de siguranta ale tuturor actelor legate de debit; acestea vor putea fi folosite ca proba intr-o eventuala actiune legala.

Evitati:

– sa va lasati atras intr-o argumentatie incinsa sau corespondenta indelungata cu un debitor;

– sa amenintati cu actiuni legale pe care nu sunteti pregatiti sa le declansati.

 

Folosirea unui agent

Daca debitorul dumneavoastra nu raspunde sau evita sa plateasca, poate fi folositor sa discutati cu un agent care este experimentat in recuperarea datoriilor.

Pentru o anumita taxa, el ii poate scrie debitorului dumneavoastra o scrisoare prin care sa ii explice acestuia ca impotriva sa vor fi pornite anumite actiuni legale daca nu-si va achita datoriile. O scrisoare din partea unui agent poate avea rezultate rapide.

O discutie cu un agent poate fi de asemenea definitorie pentru a va schita cazul in termeni legali si pentru a identifica anumite actiuni care va sunt la indemana.

Exista unele companii specializate in recuperarea unor debite si care sunt gata sa va puna la dispozitie un agent pentru a va recupera banii. Ele ar putea percepe o anumita taxa sau un procent din suma pe care o aveti de recuperat, ca plata a serviciilor oferite.

 

Ce faceti daca debitorul refuza sa plateasca sau contesta datoria?

Daca debitorul esueaza in a plati datoria sau contesta faptul ca ar trebui sa va plateasca banii datorati, exista si alte metode prin care puteti incerca recuperarea sumei.

A aduce debitorul in fata instantei poate insemna un consum mare de timp si cheltuieli. Alternativele la un proces includ arbitrajul independent, medierea sau schemele „ombudsman”, cunoscute ca ADR (Alternative Dispute Resolution).

 

Recuperarea debitului prin intermediul Curtii

Daca problema nu poate fi rezolvata pe caile sugerate pana acum, este probabil sa doriti sa depuneti o plangere in instanta. Oricum, inainte de a face asta, ar fi bine sa cereti sfatul unui profesionist.

Inainte de a ajunge in instanta, trebuie sa stiti ca:

– daca pierdeti procesul si Curtea da o sentinta care va este contrara, puteti fi responsabil nu doar pentru cheltuielile dumneavoastra, ci si pentru ale debitorului;

– Curtea nu poate da un verdict care sa va avantajeze daca nu poate stabili claritatea faptelor in respectivul caz;

– daca debitorul a aplicat pentru intrarea in faliment sau trece prin lichidarea afacerii, va va fi mult mai greu sa obtineti suma cu care va este dator.

Unde veti ajunge cu cazul dumnevoastra depinde doar de suma care este implicata. Daca datoriile debitorului sunt de peste 5.000 lire, atunci este de preferat sa cautati ajutorul unui specialist.

Pentru sume care sunt sub 5.000 lire, va puteti prezenta la „small claims court” (Curtea pentru plangeri minore). Curtea poate da verdicte pentru o gama variata de probleme, dar nu poate decide sa ofere compensatii sau daune reparatorii.

Plangerile pentru orice suma ar fi implicata pot fi audiate si la „county court”, fara sa fie impusa vreo limita minima sau maxima pentru suma de care se discuta.

Cand se discuta de sume de peste 15.000 de lire, atunci acestea pot ajunge la „high court” (Inalta Curte). Oricum, ajuns aici trebuie sa va asigurati ca ati beneficiat de sfaturi din partea unui profesionist si ca aveti un avocat care sa va reprezinte.

De asemenea, puteti depune si o plangere online, pentru sume de pana la 100.000 de lire. Plangerea de acest fel nu trebuie sa fie depusa impotriva a mai mult de doua persoane.

Daca o Curte a decis ca o persoana trebuie sa plateasca o anumita suma de bani, dar aceasta intarzie sa fie achitata, puteti cere respectivei Curti sa impuna decizia.

 

Unde obtineti sfaturile necesare

De exemplu, la CAB (Citizens Advice Bureau – Biroul de informare al populatiei), care va poate pune la dispozitie informatii gratuite despre probleme legale sau legate de bani. Acesta poate fi contactat prin intermediul telefonului, care este listat in cartea de telefoane, sau al site-ului institutiei.

De asemenea, puteti apela si la Community Legal Advice, care ofera informatii si sfaturi legate de drepturile dumneavoastra legale si care va va ajuta sa le impuneti, acolo unde este cazul. Pentru acest lucru puteti folosi telefonul 084 5345 4345 sau site-ul www.communitylegaladvice.org.uk.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Vi se datoreaza bani. Cum ii recuperati?”

  1. Daniel Spune:

    Am muncit o saptamana la un bilder care mia promis imi face angajare si in final nu ma platit ce pot face

  2. Daniel Spune:

Spune-ti si tu parerea!