Viaţa în afara Londrei: Grassington

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 26 mai 2014

uk_Grassington

Dealuri, văi, iarbă cât vezi cu ochii, ciripit de păsări, linişte şi aer curat. Se întâmplă undeva în nordul Angliei şi nu, nu sunt ingredientele unei vacanţe, ci decorul şi viaţa liniştită pe care o au doi români, soţ şi soţie din Iaşi. În urmă cu doi ani au ajuns pe acele meleaguri unde natura domneşte la fiecare pas şi… le place, încât nu s-ar mai întoarce niciodată în agitata şi aglomerata capitală britanică. Grassington este orăşelul din Parcul Naţional Yorkshire, unde cuplul se bucură în fiecare zi de avantajele vieţii de la ţară…

 

Liniştea începe acolo unde se termină Londra

Narcisa şi Bogdan sunt doi tineri români care au experimentat şi viaţa din Londra, dar şi pe cea din afara ei. Au ales să o trăiască pe cea din afară, pentru că, spun ei, le-a oferit ceea ce în Londra este de negăsit sau chiar pe cale de dispariţie… liniştea.

„Este o diferenţă de la cer la pământ între Londra şi Grassington. Este linişte, cuvântul aglomeraţie nu există în vocabularul celor de aici, oamenii sunt mult mai calmi, mai primitori, mai respectoşi, mai prietenoşi. Nu este agitaţie, nu este nebunie.. doar că eşti mai izolat… trăieşti ca un pensionar. Noi stăm  într-un sat care are aproape 3.000 de locuitori. Nu se aud claxoane, nu se aud sirene de ambulanţe, ci doar sunetele naturii, cântecele păsărilor şi strigătele animalelor din ogradă. Nouă ne place… este altceva”, povesteşte Narcisa.

 

Singuri printre englezi

În timp ce în Londra, fără exagerări, se aude vorbind româneşte în autobuze, în metrou şi pe stradă, în Grassington graiul românesc este inexistent, ne spune Narcisa. Rar. Sau mai bine spus foarte rar ajung români în acea zonă. Şi cei care ajung sunt turişti…

„Din câte ştiu eu, suntem singurii români din această zonă. Noi locuim aici de mai bine de doi ani şi aş fi auzit dacă ar mai fi fost şi alţi conaţionali. Dar nu… În fiecare weekend mergem la cumpărături în cel mai apropiat oraş, Skipton, şi niciodată nu am văzut români. Poate doar turişti… dar foarte rar. Şi din acest punct de vedere nouă ne place, pentru că, în urmă cu doi ani când am plecat din Londra, am avut o experienţă foarte neplăcută în casa unde locuiam alături de alţi români… iar pentru noi a fost mai bine. Suntem înconjuraţi doar de englezi. Aici, în Grassington, principala ocupaţie a oamenilor este… business-ul turistic. Sunt 15 hoteluri care funcţionează ca Bed and Breakfast, un hotel, cafenele, magazine. În orice perioadă a anului sunt turişti şi toţi s-au orientat către acest domeniu pentru că altceva nu prea ai ce face aici…”, ne mărturiseşte tânăra de 26 de ani.

——————————————

„Nu pot spune că am reuşit să ne facem prieteni englezi… ei sunt mai conservatori, mai ales dacă ştiu că eşti imigrant. Sunt reci şi astfel greu ajungi să pui bazele unei prietenii. Am ieşit de câteva ori cu câţiva vecini… fie la un mic grătar sau fie la mici plimbări. Dar atât. În schimb sunt foarte respectuoşi şi cred că această calitate cântăreşte mult…”

Narcisa, 26 de ani, locuieşte într-un orăşel din Parcul Naţional Yorkshire

——————————————

 

Avantajele vieţii la ţară…

Pe lângă liniştea şi frumuseţea pe care o oferă natura în astfel de oraşe şi sate din Anglia, avantajele sunt şi altele, ne spune cuplul de români.

„Din punct de vedere financiar, este mult mai bine pentru că nu mai cheltuieşti bani pe mijlocele de transport. Îmi amintesc că în Londra plăteam şi 50 de lire pe săptămână pe un abonament. Aici nu ai nevoie… doar atunci când mergi în oraşele învecinate, iar autobuzul costă în jur de trei lire. Aici oamenii nu aleargă niciodată după autobuz. Totul se derulează în linişte. În schimb, fără doar şi poate, dacă locuieşti în astfel de zone, ai nevoie de o maşină, pentru că aşa cum am spus cel mai apropiat oraş, Skipton, este la 9 mile depărtare. Acolo mergem să ne facem cumpărăturile la fiecare sfârşit de săptămână, pentru că sunt supermarketuri mari. Şi neapărat ai nevoie de o maşină, deoarece ultimul autobuz pleacă la ora 18.30, din Skipton spre Grassington, şi dacă l-ai pierdut… nu prea mai ai cu ce să ajungi acasă…”, spune Narcisa.

„Noi am găsit acest job pe internet, pe gumtree. Lucrăm la un hotel cu regim Bed and Breakfast şi ne ocupăm de tot… proprietarul are încredere în noi şi vine o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, pentru că ştie că ne facem treaba ca la carte, iar turiştii pleacă mulţumiţi şi fericiţi. Eu mă ocup cu restaurantul şi cu pregătirea micul dejun dimineaţa, iar soţul meu cu tot cu pregătirea camerelor de închiriat… curăţenie, reparaţii, modificări, tot ce intervine pe partea aceasta. Noi nu plătim chirie… şi asta ne ajută. Banii pe care ar fi trebuit să îi dăm pe chirie merg în contul de economii. Şi am ajuns la concluzia că poţi pune bani deoparte, dar şi munca este pe măsură…”, spune Narcisa despre avantajele de a locui departe de Londra.

——————————————

Ce poţi face într-un orăşel ca Grassington

 

Iată câteva dintre activităţile pe care le are cuplul de români:

 • drumeţii;
 • vizităm castele;
 • mergem cu bicicletele;
 • pescuim;
 • ne plimbăm cu barca;
 • vizităm muzee;
 • mergem la zoo;
 • mergem în parcuri;
 • vizităm fermele cu animale;
 • poţi face echitaţie;
 • poţi merge cu trenul cu abur;
 • admirăm natura şi respirăm aer curat.

——————————————

 

Dezavantajele? Le numeri pe degete

Sigur că există şi partea mai puţin plăcută a unui trai departe de aglomeraţie, dar atât timp cât ştii să te bucuri de avantaje şi să încerci să nu le dai importanţă dezavantajelor… viaţa poate fi una foarte bună, ne mărturiseşte tânăra din Iaşi.

„Există şi câteva dezavantaje, dar să fim sinceri, unde este viaţa roz? Noi, însă, nu le băgăm în seamă aşa de mult… De exemplu, vremea poate fi considerată un dezavantaj. Plouă mai mult, plouă mai des şi aici este mult mai rece, dacă în Londra sunt 20 de grade, aici sunt 15, este mereu frig. Munca… noi, de exemplu, nu avem weekend. Lucrăm şapte zile din şapte… sunt zile în care lucrez de dimineaţă până la ora 14 sau alte zile până la 18-19. Depinde de perioadă. Acum, de exemplu, a început sezonul de vară şi avem turişti în fiecare zi”, spune Narcisa despre cele câteva dezavantaje ale vieţii din Grassington.

——————————————

„Chiar şi aşa, cu vremea rece de aici, cu faptul că muncim fără a avea weekendul liber… nu cred că ne-am întoarce în Londra. Ne place mai mult aici. Nu ştiu dacă oricine ar putea lăsa oraşul pentru a locui la ţară… eu m-am acomodat foarte uşor… am crescut la casă, aşa că trecerea nu a fost prea bruscă.  Pentru mine nu a fost greu. Dacă îţi place distracţia, atunci rămâi la oraş, dacă vrei şi cauţi linişte şi natură, atunci merită o astfel de experienţă.”

Narcisa, 26 de ani, locuieşte într-un orăşel din Parcul Naţional Yorkshire

——————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!