Viața de zi cu zi a romilor, prezentată la Consiliul ONU pentru drepturile omului de la Geneva

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 5 septembrie 2014

Posterul expoziției Romii – de la „extra” la „ordinar” din cadrul celui de-al 27-lea Consiliu ONU pentru drepturile omului

Fundația Rațiu / Centrul Cultural Românesc de la Londra vor prezenta la Geneva expoziția de fotografie Romii – de la „extra” la „ordinar”, în cadrul Consiliului ONU pentru drepturile omului din Elveția.

Fotografiile prezintă viața de zi cu zi a romilor din Estul Europei și vor fi expuse la Palatul Națiunilor ca parte a celui de-al 27-lea Consiliu ONU pentru drepturile omului, eveniment organizat de către Delegația EU și Misiunea SUA la ONU, în parteneriat cu Fundația Rațiu / Centrul Cultural Românesc de la Londra.

Romii – de la extra” la ordinar” face parte dintr-un proiect curatoriat de către Violeta Vajda, în colaborare cu Roma Support Group Londra. Seria de evenimente confruntă istoria romilor cu viața lor de zi cu zi, dorind să evidențieze contrastul dintre prejudecățile împotriva Romilor și viața lor obișnuită, precum și activismul dus împotriva discriminării lor.

Expoziția pornește de la premisa faptului că oamenii pot înțelege cultura romilor numai printr-un efort conștient de a scăpa de prejudecățile construite de-a lungul istoriei. „Romii – de la „extra” la „ordinar” nu ascunde istoria opresiunii care a rezultat în imaginea negativă și distorsionată a romilor în presa de pretutindeni. În același timp, proiectul dorește să evidențieze lipsa diferențelor majore dintre viața unui rom și cea a oricărui alt om, reflectând banalitatea vieții lor de zi cu zi.

Fotografi: Artur Conka, Ciara Leeming, Claude Savona și András Jókúti.

 

 

Nicu Dumitru, la cel de-al 27-lea

Consiliu ONU pentru drepturile omului

 

Pentru cel de-al 27-lea Consiliu ONU pentru drepturile omului, un panel paralel se va întruni la Geneva pe data de 12 septembrie 2014 pentru a discuta strategii naționale și regionale de includere a romilor în toate sferele societății. Consiliul va da posibilitatea invitaților să își prezinte strategiile și politicile eficiente de avansare a drepturilor romilor.

Printre invitați se numără Nicu Dumitru, activist pentru drepturile omului și colaborator al expoziției Romii – de la extra” la ordinar”. În 2010 el a fost implicat într-un amplu proiect de economie socială, care a avut ca scop abilitarea economică a meșteșugarilor comunităților de romi. Proiectul a fost premiat de către Jose Manuel Barroso în cadrul Concursului European de Inovație Socială. În prezent, Nicu este managerul unui proiect finanțat de UE – Terre des hommes, menit să prevină traficul de copii prin implicarea notarilor publici în acest proces.

Expozitia va fi lansată la Geneva pe data de 12 septembrie în prezența Mariangelei Zappia, Șefa Delegației UE la ONU Geneva, Keith Harper, Ambasadorul SUA la Consiliul pentru Drepturile Omului, Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Rațiu și Directorul Centrului Cultural Românesc de la Londra și Nicu Dumitru, activist pentru drepturile omului.

Autor articol: Fundația Rațiu / Centrul Cultural Român


Comentarii

O parere la “Viața de zi cu zi a romilor, prezentată la Consiliul ONU pentru drepturile omului de la Geneva”

  1. tepes Spune:

    Nu-i mai plangeti pe tiganii care nu muncesc ci doar fura si cersesc si sunt mai bogati decat Romanii care muncesc , de la 7 dimineata, la 7 seara ! Ni s-a facut greata de atata dicriminare pozitiva facuta tiganilor si altor catorva etnii. ROMANII, pe ei cine-i ma plange ca muncesc , din noapte-n noapte ptr a avea cu ce trai . RUSINEEEEE !!!!!!

Spune-ti si tu parerea!