Viața în Londra, pe bani puțini

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Locuinţe, Poveşti româneşti, Timp liber, Transport pe data 21 octombrie 2015

uk_pret bere

Costul vieții în capitala Marii Britanii a ajuns în prezent la cele mai înalte cote. Deja nu mai surprinde pe nimeni faptul că Londra este cel mai scump oraș din lume atât pentru a trăi, cât și pentru a munci. Într-un raport publicat recent, în ultimul an, la capitolul Viață/Muncă, Londra a luat-o înaintea Hong Kong-ului și a New York-ului.

Și totuși nu trebuie să aveți motive de teamă. Dacă aici vă este inima și dacă vă simțiți bine în capitala britanică, atunci nu trebuie să vă stoarceți contul bancar pentru a avea o viață pe malurile Tamisei. Jurnaliștii de la Metro au realizat un ghid al traiului de zi cu zi în Londra fără a cheltui averi și de a economisi fiecare penny câștigat din greu.

Și românii din Londra au fost de acord cu majoritatea opțiunilor oferite de jurnaliștii britanici, aducându-și și ei aportul la lista de sfaturi despre variantele mai ieftine ale traiului în capitala britanică…

 

Unde locuim: oriunde, dar nu în centru

La ora actuală, cea mai ieftină zonă unde se pot închiria locuințe este Waltham Forest. Cu prețuri medii de aproximativ £435.89 pentru o cameră pe lună, nu vă puteți plânge, scriu cei de la Metro, în comparație cu sume care pornesc de la £1,095.73 în Kensington și Chelsea. O altă opțiune din ghidul realizat de cei de la Metro este să deveniți property guardian (proprietar doar pe o parte a proprietății, sunt foarte multe programe oferite de statul britanic). Potrivit celor de la MoneySavingExpert.com, pentru acest serviciu se poate plăti în jur de £400 pe lună, în Londra.

—————————————

„Metoda multor români, și nu numai, prin care economisesc bani atunci când vine vorba de chirie este locuitul într-o share house (împart camerele dintr-o casă). Plătesc câte 60-70-90 de lire pe săptămână și mulți sunt fericiți. Mai ales românii care sunt singuri în Marea Britanie, fără familie și care muncesc mult. Pleacă dimineața și mai vin seara și astfel nu prea le pasă unde și cum stau. Important este să aibă un pat în care să se odihnească. Mulți trăiesc așa, dar în rândul tinerilor am observat că destul de mulți preferă să locuiască singuri. Închiriază o garsonieră sau un apartament și plătesc cheltuielile împreună. Ajunge la maximum 500 de lire de fiecare. Sau două cupluri împart un apartament cu trei camere. Au camera lor, baia lor, practic împart bucătăria și livingul. Astfel de apartamente se găsesc de la 1.200 de lire pe lună. Ceea ce mi se pare convenabil.”

Darius, 28 de ani

„Noi, eu și soțul meu, ne-am interesat acum câteva luni de programul Help to Buy, un program guvernamental care te ajută să îți cumperi casă pe teritoriul Marii Britanii cu un depozit de minimum 5% din valoarea proprietății. Sunt două scheme acum și trebuie să vorbești cu un agent imobiliar care să te ajute și să decideți împreună care ți se potrivește mai bine. Una este pentru case vechi și cealaltă schemă este pentru locuințe noi. Pare avantajos la prima vedere, însă e nevoie de foarte multe documente și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani de zile. Pe lângă acest lucru, cei care au prioritate în programele guvernamentale sunt cei care locuiesc aici de cel puțin cinci ani de zile. Noi mai trebuie să așteptăm jumătate de an ca să aplicăm pentru rezidență permanentă și poate după aceea ne vom înscrie în astfel de programe. Cunosc pe cineva care și-a cumpărat casă astfel și acum plătește 700 de lire pe lună, pentru o casă cu trei dormitoare.”

Luminița, 36 de ani, din Câmpulung

—————————————

 

Cum să călătoriți: cu bicicleta sau folosind Oyster-ul

Dacă nu aveți nimic împotriva vremii deseori urâte din Marea Britanie și dacă nu vă place deloc aglomerația din metrou, atunci mersul pe bicicletă este cea mai bună opțiune. Există foarte multe comunități de ciclism în Londra de unde puteți afla foarte multe sfaturi utile, scriu cei de la Metro.

Însă, dacă nu vi se pare bicicleta o opțiune, atunci cardul Oyster ar fi cea mai bună variantă. Dacă nu aveți încă 25 de ani și vă încadrați în segmentul de vârstă 16-25, atunci puteți beneficia de un discount pentru transportul feroviar, scriu cei de la Metro.

—————————————

„Cei care nu au un program pe care trebuie să îl respecte cu strictețe pot călători în afara orelor aglomerate (off-peack times). Dacă pot pleca după ora 09.30, atunci prețul unei călătorii cu metroul în zona 1 poate fi și cu o liră mai mic. Și după ora 19.00 este la fel de mic. Este o bună modalitate prin care se pot economisi mulți bani.”

Nicoleta, 36 de ani

„Transportul e tare scump în Londra. Enorm chiar. Obișnuiam să dau peste 300 de lire pe lună pe un abonament pentru zonele 1-3 plus un abonament pe tren. Din centrul Londrei către Aeroportul Luton unde lucrez. Am făcut câteva calcule și am ajuns la concluzia că o mașină este mult mai avantajoasă. Mai ales că aici oricine își poate cumpăra o mașină. Și asta am și făcut… iar acum plătesc 260 de lire pe lună (rata mașinii, plus asigurare plus benzină)”.

Cami, 26 de ani

—————————————

 

Cum să iei prânzul la muncă: Nu îl cumpăra în ziua respectivă

Chiar nu este o glumă, pentru că cea mai folosită frază în Londra când vine vorba de prânz este că la fiecare corner este un Pret a Manger. Chiar dacă așa și este, pentru că astfel de shop-uri sunt peste tot și comoditatea de multe ori te face să nu le reziști, cei de la Metro fac și un calcul rapid al prânzurilor luate… la colț de stradă. £7 în total pe zi pentru un sandwich, o băutură și fructe/prăjitură nu pare mult la prima vedere. Însă, vă sfătuiesc cei de la Metro, e bine să vă gândiți în detaliu – înseamnă £35 pe săptămână. Și nu mai puțin de £140 pe lună. Cea mai bună variantă este să vă luați mâncare de acasă.

—————————————

„Eu nu am avut niciodată grija aceasta pentru că am lucrat mereu în hoteluri, la curățenie, și peste tot unde am fost, masa a fost asigurată. Adică prânzul. Nu pot să spun că avem în fiecare zi mâncare bună, pentru că nu se servește personalul cu ceea ce comandă clienții, este un meniu special pentru angajați, așa că de multe ori iau două-trei linguri și gata. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îmi iau pachet sau să îmi cumpăr. Mai primim un fruct, o prăjitură și mie personal îmi ajunge. Fetele care se înțeleg bine cu bucătarii le mai cer cartofi prăjiți sau pui la grătar.”

Cristina, 39 de ani

„La asta suntem buni noi românii… să ne aducem mâncare de acasă. Nu cred că sunt mulți cei care dau banii pe mâncare la muncă. Se mai întâmplă o dată, de două ori pe lună să își cumpere sandwich-uri de la Tesco sau Asda, dar în rest românii își aduc totul de acasă.”

Marian, 45 de ani

„La noi în casă este un fel de ritual, dacă îl pot numi așa, în fiecare seară. Suntem opt persoane și după ce mâncăm, fiecare își pregătește pachetul pentru a doua zi. Chiar și când mergem la cumpărăturile săptămânale, pe lângă toate cele necesare, adăugăm în coș produse pentru pachetul de la muncă.

Ramona, 33 de ani

—————————————

 

Unde să savurați o băutură

Este trist, dar adevărat. Londra are cel mai scump preț al berii la o medie de £3.92. Dar puteți găsi și locuri frumoase și relaxante unde prețurile nu sunt chiar atât de mari. Site-ul Reddit vă oferă câteva sugestii unde un pint poate fi cumpărat cu mai puțin de £3.

—————————————

„Cunosc români care muncesc pe șantier și în fiecare vineri seară își cumpără de la Asda câte două beri la sacoșă pe care le beau în fața site-ului unde lucrează. Acolo se simt ei bine. Mereu îi invit cu alți colegi la pub, dar nu le place. Spun că e prea mult zgomot și că nu se înțeleg și că de multe ori trebuie să stea în picioare. Drept să spun… cam așa e vinerea în Londra. Aglomerat. Foarte aglomerat. Trebuie să stăm la cozi interminabile.”

Nelu, 47 de ani

„Nu cred că este cineva care iese în oraș să bea o bere și stea să caute cel mai ieftin pub, unde berea costă două lire. Cred că atunci când vrei să ieși și să bei o bere, pur și simplu intri într-un pub oarecare. Nu într-un restaurant sau vreun pub fițos, unde doar o apă plată costă 30 de lire. Cred că în Londra sunt multe pub-uri unde oricine își permite să bea o bere-două-trei la sfârșit de săptămână. Dacă nu îți permiți, atunci nu mai ieși la pub. Dar nu cred că sunt astfel de cazuri.”

Cristi, 29 de ani

—————————————

 

Unde să mâncați: Borough Market

Borough Market ar putea fi deja pe lista dumneavoastră de locuri unde mergeți să savurați ceva delicios, dar chiar și așa, vestea bună este că acest loc este unul dintre cele mai ieftine pentru o destinație turistică așa cum este Londra. Clasat cel mai bun și mai ieftin loc pentru a mânca de către TimeOut, printre bunătățile gastronomice pe care le găsiți aici sunt: pâine proaspătă și prăjituri delicioase. Borough Market a fost deschis încă din secolul al XIII-lea, astfel încât puteți simți de asemenea că acolo întâmpinați patrimoniului tradițional din Londra.

—————————————

„Cred că cea mai bună opțiune de a mânca în oraș, dar și de a economisi totodată… sunt restaurantele chinezești. Unde, pentru 7-8 lire, îți poți pune în farfurie de câte ori vrei, tot ce vrei. Mulți români aleg astfel de restaurante. Mâncarea este bună, interesantă și din belșug. Poți mânca până plesnești… pentru doar 7 lire. Mi se pare un loc bun unde să nu lași mulți bani…”

Vio, 40 de ani

Da, am mâncat în Borough Market, am mâncat și în Greenwich Market. Sunt tot felul de preparate tradiționale, calde, proaspete și arătoase peste tot. Prețurile sunt foarte bune. O porție pornește de la 2 lire și ajunge undeva la 6 lire. Se mănâncă de toate. De la preparate din pește, la sandwich-uri, pui la rotisor, cartofi la cuptor cu șuncă și rozmarin, prăjituri, clătite, ciocolată de casă, sucuri naturale. Este un miros pe care nu îl poți ocoli, te atrage ca un magnet. În weekend, dacă mai este și frumos afară, locul devine neîncăpător.”

Stela, 29 de ani

—————————————

 

Unde să vă petreceți o zi foarte ieftin: Muzee

Muzeele din Londra au intrarea liberă, sunt pline de lucruri distractive și sunt interesante, așa că de ce nu? Plus că unele din cele mai cunoscute muzee sunt plasate în zona centrală.

De exemplu, o vizită la Galeria Națională și obținerea unei excursii libere de 60 de minute cu un ghid la ore precum 11.30 sau 14.00  înseamnă o zi reușită.

—————————————

„Am fost la muzee de trei ori până acum. Adevărul este că nu te poți duce în fiecare săptămână, chiar dacă sunt mereu noutăți… devine plictisitor. Însă parcurile de aici sunt mari, cu grădini spectaculoase unde te poți relaxa. Castelele din împrejurimile Londrei sunt nemaipomenite. Plus că dacă biletele sunt cumpărate online, și prețurile sunt mai mici. Sunt parcuri de distracții, safari unde pentru 25 de lire te poți distra o zi întreagă.”

Silviu, 29 de ani

—————————————

 

Unde să vă petreceți o seară foarte ieftin: la teatru

Londra are scene de teatru destul de multe și mari. Și frumoase. Și cunoscute. Dar și foarte scumpe. Dar nu și dacă ești deștept (și rapid), vă sfătuiesc cei de la Metro. Teatrele vând de obicei bilete la prețuri bune, chiar și locuri în primele rânduri, la primele ore ale dimineții, dar pentru asta trebuie să vă treziți devreme. Alternativ, puteți sta în stand-by pentru bilete la teatru care au rămas nevândute. La acestea puteți căpăta o reducere.

—————————————

„Am fost în urmă cu an de zile la un concert al trupei Pink Martini la Royal Albert Hall. Biletele le-am cumpărat după ce o colegă de la serviciu mi-a dat un voucher. Am plătit 19 lire pentru un bilet… dar a fost fantastic. M-aș mai duce încă o dată și aș plăti chiar și 50 de lire. Sunt tot felul de site-uri unde odată ce ești înscris, poți primi vouchere în fiecare zi pe la tot felul de magazine și evenimente.”

Cosmin, 34 de ani

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!