Viaţa pe care nu o poţi avea în România, descoperită în Irlanda de Nord

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 8 decembrie 2015

uk_sorin-sucea_irlanda-de-nord_antrim

România nu-şi mai poate ţine oamenii acasă. Îi pierde zi de zi pe cei mai buni dintre ei. Cei trecuţi de prima tinereţe îşi iau inima în dinţi şi fac acel salt în gol, pentru că simt că pur şi simplu nu se mai poate. Iar tinerii, cei care ajung an de an la vârsta de maturitate, simt că doar cu greu se pot împotrivi imboldului de a-şi începe adevărata viaţă „afară”.

În paginile cotidianului Adevărul a apărut zilele trecute povestea adolescentului Sorin Sucea care, alături de întreaga sa familie, a plecat definitiv din ţară, stabilindu-se în Antrim, Irlanda de Nord. Au plecat chiar de Ziua Naţională a României.

 

Cea mai uşoară decizie

Cum poţi defini emoţia momentului în care realizezi că, din venitul pe care-l obţii, nu mai trebuie să ai grija zilei de mâine? Aşa se întâmplă cu mulţi din cei trecuţi printr-o viaţă de muncă în ţară şi care, odată primit primul salariu pe o lună, realizează că din acei bani îşi pot achiziţiona frigider, televizor, aragaz, chiar şi o maşină, că din trei zile de muncă îşi pot cumpăra un smartphone performant? Asemenea lucruri erau de-a dreptul imposibile în ţară. Iar acum se poate munci în toate ţările Uniunii Europene fără restricţii.

Astfel că decizia de a nu te mai întoarce în ţară, chiar şi pentru totdeauna, devine pentru mulţi dintre noi lucrul cel mai uşor de făcut. Bineînţeles că nu sunt numai plusuri şi că ţara-i ţară, doar că, iată, România nu te lasă să trăieşti, nu te vrea şi gata! Ba mai vrea să-ţi şi ceară să achiţi nu-ştiu-ce impozite anuale inventate, de altfel total ilegale în UE.

Probabil că un scenariu similar a avut loc şi în cadrul familiei Sucea, care a ales să părăsească ţara definitiv, chiar şi de Ziua Naţională a României.

 

trimiteri-sus-4

JOBURI PRIN AGENȚII: UN RĂU NECESAR?!

Pilon Ltd. Locul unde orice constructor poate deveni manager

GHIDUL NOULUI SOSIT

ENGLEZA, BAT-O VINA!

trimiteri-jos-4

 

Testezi terenul, faci rădăcini şi tragi după tine familionul

Familia lui Sorin a trăit o viaţă întreagă în Târgu Jiu.

Cu doar o lună înainte, mama lui Sorin a plecat în Irlanda de Nord, iar zilele trecute s-a întors în România pentru a pleca împreună cu ceilalţi membri ai familiei.

—————————————

„Mama şi-a găsit ceva de lucru la un centru de îngrijire al batrânilor, în domeniul asistenţei medicale. Este mult mai mulţumită decât în ţară. În plus, o mulţumeşte şi stilul de viaţă, pentru că oamenii sunt mult mai receptivi şi săritori. Tata va lucra în domeniul recondiţionării şi vânzării de autoturisme.”

Sorin

—————————————

Referindu-se la oraşul Antrim, unde urma să plece şi el pe 1 decembrie alături de mama sa, tatăl său şi sora lui mai mică, adolescentul a apreciat:

—————————————

„Nu este foarte mare. Are multe spaţii verzi, iar procentajul de angajaţi e foarte mare. Numai 800 de oameni din 22.000 nu au de lucru. Clima este asemănătoare cu cea din Londra, adică plouă în majoritatea timpului. Acolo se află o seră şi un lac foarte mari, iar la 40-50 de kilometri se află Atlanticul de Nord”.

—————————————

Sorin arată în continuare că şi-a făcut bine tema înainte de a pleca. Ştie totul nu numai despre oraş, ci şi despre Park Hall Integrated College ale cărui cursuri le va urma şi ce anume va studia: „Şcoala începe la 9 şi se termină la 15,00. Sunt ore mult mai uşoare decât în România. O să mă axez la orele suplimentare pe ştiinţele naturii şi limba engleză. Eu o să trec direct în clasa a XII-a, iar la vârsta de 16 ani voi merge la colegiu, după care va urma universitatea. Se vorbeşte tot engleza tradiţională, cu puţine influenţe irlandeze, dar diferenţele nu sunt foarte mari”.

 

Tragedia despărţirii de tot ce ai avut în viaţa ta

Ultimele zile petrecute alături de prieteni au fost deosebit de emoţionante şi triste pentru Sorin. Colegii de şcoală şi prietenii alături de care a petrecut poate cele mai frumoase momente din viaţă i-au dăruit cadouri de rămas bun. Au plâns şi s-au strâns în braţe înainte ca Sorin să se urce în maşină şi să plece către Aeroportul Otopeni. Colegii de clasă i-au făcut un cadou special: un tort pe care era desenat un avion.

Sorin se destăinuie jurnaliştilor de la Adevărul: „Despărţirea de şcoală şi de prieteni a fost deosebit de grea. Am încercat să fiu tare şi să nu mă las copleşit de emoţii. Ultimele zile au fost neaşteptate. Am primit cadouri la care nici nu mă aşteptam din partea colegilor de clasă şi prietenilor. Am primit un tort cu un avion, multe colaje, un album cu formaţia CTC şi un tricou, care mi-au plăcut cel mai mult. Cel mai emoţionant moment a fost când colegii de clasă au venit cu tortul. Prietenii îmi vor lipsi cel mai mult”, a spus Sorin.

Cuvintele de apreciere şi încurajare ale colegilor de şcoală deveniţi cei mai buni prieteni ai lui Sorin la adresa lui Sorin sunt emoţionante. Cu toţii îi doresc să ajungă să ducă la Antrim viaţa pe care şi-o doreşte, alături de familia lui, însă în urma lui lasă un gol. Un gol pe care-l va resimţi şi Sorin în suflet, în momentele mai grele. Cel puţin la început.

Elena Albici, fosta diriginte a lui Sorin, a fost şi ea citată de Adevărul:

—————————————

„A fost o coincidenţă că a plecat chiar de Ziua Naţională, dar cu siguranţă ar fi bine ca tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară. E chiar regretabil că se întâmplă acest lucru. În ţara noastră, tinerii nu au foarte multe şanse ca să se realizeze.”

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!