Viața trece

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 10 aprilie 2015

România este o țară în care, în general, nu prea se citește. Piața de carte este moartă. Poate, în parte, pentru că viața este grea și românilor nu le mai arde și de cultură când nu au ce pune pe masă. Poate și pentru că prețurile cresc, iar puterea de cumpărare scade, și aici tot la masa goală ne raportăm. Cine are chef să deslușească o gândire rațională sau un suflet deosebit când frigiderul stă degeaba în casă? Și, mai departe de asta, la ce ar folosi cititul într-o societate în care generațiile tinere cu greu reușesc să se semneze? Generațiile alea care cred că Nichita Stănescu este Nikita, curiozitatea genetică născută pe străduțele din Drumul Taberei, sau care cred că sinonimul cuvântului mister este “maciomen”.

În acest context, faptul că oamenii de fotbal au scris cu nemiluita în pușcărie mă face să râd. Campionul este George Copos care, cine se aștepta la asta, a scris cinci lucrări științifice, din care una tratează problema alianțelor matrimoniale ale principilor români din secolele 14-16. V-ați fi așteptat la o carte de bucate, nu, ținând cont de pateurile alea de la Ana? Ei bine, nu. Ca amănunt, volumul este acum în atenția specialiștilor, pentru că este bănuit de plagiat.

O să vă întrebați pentru cine scriu domnii ăștia, Copos, Borcea, Becali și toți ceilalți oameni de fotbal care, ajunși după zăbrele, și-au descoperit circumvoluțiunile până acum prăfuite. Desigur, scriu pentru că fiecare volum înseamnă o reducere a pedepsei și din acest punct de vedere mă mir deja că nu au scos la edituri o întreagă bibliotecă. Atenție, glumim. Nu le scriu ei, ci oamenii pe care-i plătesc să facă asta pentru ei.

Mai departe, răspunsul este că scriu pentru doamnele acelea care la vară ne vor vinde din nou semințe la cornet pe la derby-urile jenante din Liga I. Mâncăm, citim două fraze. Din Copos. Sau Becali.

Viața trece.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!