Victime ale Revoluției, despăgubite de CEDO

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 martie 2015

Alte opt persoane, victime ale Revoluţiei sau care şi-au pierdut rude în decembrie 1989, vor fi despăgubite de statul român, cu câte 8.000 de euro, potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Reclamanţii, cu vârste între 50 şi 77 de ani, s-au plâns la CEDO de faptul că autorităţile române nu au realizat o anchetă eficientă asupra represiunii armate a demonstraţiilor anticomuniste din decembrie 1989.

Patru dintre reclamanţi s-au plâns de faptul că au pierdut rude în timpul evenimentelor din ’89 de la Timişoara, iar ceilalţi patru că au fost supuşi unor rele tratamente, fiindu-le pusă viaţa în pericol, potrivit Mediafax.

CEDO a constat că, în cazul celor opt, a fost încălcat articolul 2 – dreptul la viaţă – din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a decis despăgubirea lor de către statul român cu câte 8.000 de euro, respectiv cu suma totală de 64.000 de euro.

Decizia luată de CEDO urmează altora prin care foşti revoluţionari şi rude ale acestora au fost despăgubiţi, pentru modul de desfăşurare a anchetei în cauza cunoscută ca „dosarul Revoluţiei”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!