Victimele discriminării, consiliate gratuit online

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 noiembrie 2014

Victimele şi martorii actelor de discriminare pot fi consiliaţi juridic gratuit pe o platformă online, unde vor fi disponibile şi module interactive pentru crearea petiţiilor sau plângerilor adresate Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sau instanţelor. 

Prima platformă utilitară în domeniul antidiscriminării şi drepturilor omului din România, www.antidiscriminare.ro, va permite consilierea juridică anti-discriminare online şi gratuit, dar şi formularea plângerilor adresate CNCD, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) sau instanţelor de judecată.

Site-ul a fost lansat de Coaliţia anti-discriminare, din care fac parte Asociaţia Accept, ActiveWatch, APADOR-CH, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Centrul Filia.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, la lansarea platformei web, că România are o subraportare a cazurilor de discriminare, iar asistenţa acordată victimelor discriminării este extrem de importantă.

El a precizat că, anual, CNCD primeşte aproximativ 900 de petiţii şi în circa jumătate din aceste cazuri se confirmă fapte de discriminare. De asemenea, instanţele solicită anual 4.000-5.000 de puncte de vedere de la instituţie, însă multe dintre aceste cazuri nu sunt de competenţa CNCD.

Asztalos a arătat că asistenţa juridică acordată de platforma online este extrem de importantă, subliniind că ar fi necesară elaborarea unui cod care să înglobeze toată legislaţia din domeniu. Astfel vor putea fi eliminate multe bariere de care se lovesc cei care au competenţe să soluţioneze o problemă de acest fel. El a mai spus că plângerile sau petiţiile trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a nu fi respinse de către instanţă sau de către orice altă instituţie cu atribuţii în domeniu.

Preşedintele CNCD consideră că, pentru schimbarea mentalităţii, în programa concursurilor pentru ocuparea posturilor de funcţionari publici, în educaţie, sau pentru avansarea în grad, trebuie să fie introduse şi subiecte care ţin de discriminare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!