Victimele lui Tutankamon

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 13 martie 2015

TutankhamonMoartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon. Această inscripție a fost descoperită în mormântul lui Tutankamon și a căpătat un mesaj straniu pentru cei care au profanat mormântul.

La 18 februarie 1823, s-a făcut inaugurarea oficială a săpăturilor. După câteva zile, lordul Carnavon a murit înțepat de un țânțar și spunând: „S-a terminat, am auzit chemarea și mă pregătesc.” În acel moment, lumina s-a stins în cameră, în tot hotelul și chiar în tot orașul.

Moartea sa a fost cauzată de o mușcătură produsă de un țânțar, identică cu cea de pe corpul mumificat al lui Tutankamon, pe obraz.

Așa s-a născut legenda mormântului lui Tutankamon. În următorii șase ani, alte 12 persoane din echipa de arheologi au murit.

Lista cu morți nu se oprește aici. Secretarul expediției a fost găsit mort în patul său. Radiologistul expediției, cel care folosise raze X pentru examinarea lui Tutankamon, a murit la scurt timp după ce s-a întors în Anglia. Arheologul Marce a avut aceeași soartă, a intrat în comă și a murit.

În 1930 mai trăiau doar doi dintre membrii echipei de arheologi. Blestemul faraonului a avut efect și la jumătate de secol după ce a făcut prima victimă. În 1970, singurul supraviețuitor al expediției, Adamson, a dat un interviu și a spus că nu crede în blestemul lui Tutankamon. După ce a părăsit studioul unde dăduse interviul, s-a urcat într-un taxi, a avut loc un accident și a murit.

Era a treia oară când afirma acest lucru. Prima dată când a făcut această afirmație, la 48 de ore, a murit soția sa. A doua oară, fiul său a avut un accident și și-a rupt coloana vertebrală. În 1972, s-a stabilit mutarea tezaurului lui Tutankamon la Londra pentru o expoziție. Cei care s-au ocupat de această mutare au murit subit.

Blestemul lui Tutankamon mai face încă victime. Jurnalista britanică Lesley Ann Jones a moștenit de la foștii săi socri două lăzi cu relicve furate din mormântul lui Tutankamon. Imediat după primirea moștenirii, constând în fragmente textile, semințe și resturi de mâncare, provenind din mormântul faraonului, aceasta a divorțat, a făcut cancer de piele și era să fie omorâtă de un hoț.

Astăzi, ipoteza doctorului Dean pare să fie unanim acceptată. El susține că o ciupercă este cauza acestor decesuri. Sporii pătrund în plămâni și atacă țesutul pulmonar, toxinele sunt transportate cu ajutorul sângelui în creier unde acționează asupra sistemului nervos central, producând halucinaţii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!