Victor Ponta, acuzat de 90 de procurori

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2015

Nouăzeci de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție din România au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la mesajul postat de premierul Victor Ponta pe Facebook, în care acesta critică un procuror, fără a preciza numele sau instituția pentru care lucrează sau cazul.

Prin intermediul unui comunicat oficial, DNA anunță că „în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României”. Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, mai arată comunicatul.

În acest comunicat,  DNA face referire la un mesaj al premierului Victor Ponta, de pe contul său de Facebook, în care acesta afirmă că „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.

„Declarația respectivă” – spune DNA –  „este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar.”

Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA în dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals, evaziune fiscală și spălare de bani. Faptele au fost comise în perioada în care Ponta era avocat. Procesul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!