Victor Ponta, răsturnat de românii din stradă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 noiembrie 2015

protest_bucuresti2O schimbare radicală pe scena guvernamentală a României a avut loc în urma tragediei de la Clubul Colectiv si a manifestațiilor de protest care i-au urmat. După patru zile de la moartea tinerilor din Colectiv, Victor Ponta și-a depus mandatul lui și al guvernului său.

Anunțul demisiei a fost inițial făcut de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a spus că, dacă „partenerii” politici nu își asumă nicio responsabilitate, atunci premierul nu are altă soluție decât să își depună mandatul și, odată cu el, al întregului guvern. La scurt timp, Victor Ponta a făcut anunțul oficial de la sediul Guvernului: „Sper că depunerea mandatului meu și al guvernului să satisfacă așteptările celor care au ieșit în stradă”, a declarat el, rezumând protestul zecilor de mii de protestatari doar la decizia sa de a demisiona.

„Oamenii simt nevoia de mai mult și cred că ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru! Nu vreau și nu este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost pe teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, a miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care alții nu l-au făcut și pe care o parte importantă din societate îl așteaptă – îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit și al guvernului României. În această seară îi voi prezenta demisia președintelui Klaus Iohannis.

Supărarea și suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau joc de putere cu efecte negative imposibil de anticipat. Cred că agresivitatea, intoleranța și violența, chiar verbală, reprezintă un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o țară care se îmbunătățește în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu și al guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim cât mai rapid la rațiune și la soluții raționale pentru ceea ce e de făcut în România. Am obținut cu greu în ultimii ani rezultate economice și sociale remarcabile, iar dacă avem o perioadă lungă de instabilitate, de tulburări sociale și politice, putem să pierdem tot și să ne întoarcem la momentul 2012”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

O oră mai târziu, și Cristian Popescu Piedone a anunțat că își dă demisia din fruntea Primăriei Sectorului 4, rămânând doar cu „profesia de om”. În scurt timp s-a întâlnit cu șeful său pe linie de partid, ministrul Gabriel Oprea, care a spus că decizia de depunere a mandatului a fost luată de Ponta împreună cu el: „Am decis că trebuie să ascultăm glasul străzii, rațiunea românilor.”

Din acest moment, decizia aparține președintelui țării, Klaus Iohannis, care va trebui să decidă cine va conduce interimar Guvernul. Victor Ponta l-a propus pe Mircea Dușă, însă șeful statului este cel care are ultimul cuvânt. Într-o declarație ulterioară, președintele a afirmat că demisia premierului este doar un prim pas spre normalizarea României, declarație care deschide calea unor schimbări radicale pe scena politică românească.

 

Alegeri anticipate?

Deocamdată, Puterea și Opoziția și-au anunțat pozițiile – PNL vrea anticipate, PSD merge pe o soluție rapidă, dând de înțeles că ar urma să susțină un premier tehnocrat. Opiniile despre acest eveniment sunt multiple și contradictorii. Fostul premier Adrian Năstase consideră că Victor Ponta a făcut un lucru extrem de înțelept: „A lăsat fără obiect, prin demisia lui, o acțiune care s-ar fi dezvoltat în bulgăre de zăpadă.”

În schimb, europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că Ponta nu are nicio atribuție să facă propuneri cine să fie interimar: „Ponta propune un premier interimar?! Marș, doctore! Constituția României e clară: președintele numește premierul interimar. Premierul demisionar nu are nicio competență!”

Călin Popescu Tăriceanu, la rândul său, a declarat că „actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire, există posibilitatea unei soluții politice care să guverneze România în conformitate cu mandatul dat de cetățeni în 2012. Din această clipă este rolul președintelui, în conformitate cu rolul său politic, să declanșeze consultările, să constate dacă există o anumită majoritate și cât mai rapid aș sugera să închidem această criză politică.”

Cum era de așteptat, Liviu Dragnea a declarat că PSD nu este de acord cu anticipatele cerute de PNL. „Trebuie să se construiască o nouă generație de lideri, care să înțeleagă că politica trebuie făcută pentru oameni, nu pentru un grup restrâns. În continuare nu agreăm propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate pentru că ar însemna ca, începând de astăzi, câteva luni de zile să fie un guvern instabil cu un premier interimar. Președintele cred că trebuie să ne cheme la consultări într-un termen rezonabil. Coaliția la această oră este stabilă, dar, repet, vom face o propunere care sperăm să fie acceptată de președinte”, a spus Dragnea.

Un alt personaj important al ultimelor zile, vicepremierul Gabriel Oprea, face declarații după ședința coaliției: „Eu personal nu voi mai face parte din niciun guvern. Sunt solidar cu Victor Ponta, ne-am dat demisia, UNPR în continuare îl sprijină pe Iohannis pe chestiuni de securitate națională. Actuala coaliție rămâne, este solidă și trebuie să facem împreună cu celelalte partide ca situația din România să fie stabilă.”

 

Piedone demisionează și el

Primarul sectorului 4 și-a depus și el demisia, declarând: „Este o greșeală și mi-o asum că n-am procedat la demisie din prima. Îmi voi reproșa toată viața același lucru. Nu m-a consiliat nimeni. Pe un fond emoțional încărcat, atât am putut să comunic cu dvs. și îmi cer scuze și în fata dvs., mass-media. N-am putut să ies datorită emoțiilor. Sunt la fel ca dumneavoastră om, am și eu copii acasă, nu fac o demagogie cu dvs., dar vreau să mă înțelegeți ca om. Am demisionat nu pentru a spăla ceva, era un act de normalitate până la urmă. Las capul în jos, n-am avut inspirația să am o consiliere, recunosc că am refuzat această consiliere în modul de a comunica.” Întrebat dacă demisia de acum a fost un act de onoare, Piedone a răspuns oftând din nou: „E un act, onoarea trebuia să fie în prima zi.”

Scriitorul Mircea Cărtărescu a reacționat pe Facebook la demisia lui Ponta: „Omul care a făcut cel mai mult rău României în ultimii ani, Victor Ponta, a demisionat. Sistemul e însă în picioare. Urmează zile decisive. Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem.”

Remus Cernea, care a intrat în Parlament pe listele PSD, face un scurt istoric al guvernării Ponta. „A devenit prim-ministru ca urmare a unor proteste de stradă față de guvernarea PDL-Băsescu, acum trei ani și jumătate, care au dus la schimbarea majorității parlamentare, și se retrage tot pe fondul unor ample proteste anti-guvernamentale. Prăbușirea de azi a guvernului său vine pe fondul tot al unor proteste de stradă generate tocmai de lipsa de viziune politică și de enorme greșeli de decizie și de comunicare. Poate că, de data asta, ridicarea cetățenilor va aduce o schimbare de substanță în politica din România”, a scris Cernea pe Facebook.

Europarlamentarul Cristian Preda a reacționat, și el, pe Facebook: „A demisionat cel mai slab premier pe care l-am avut din 1989 încoace. Poate că acesta este un final potrivit pentru epopeea unei demisii care trebuia să aibă loc cu mult timp înainte, dar abia acum a fost forțată de presiunea manifestațiilor care cer, în continuare, schimbarea. Demisia lui Victor Ponta este un prim pas spre această schimbare. Vom vedea, în curând, pașii următori.”

 

Băsescu: „Așa a fost destinul lui”

Fostul președinte Traian Băsescu spune că nu ar face o legătură între demisia lui Victor Ponta de la șefia Guvernului și faptul că astăzi împlinește 64 de ani.

„N-aș face nicio legătură, deși poate o chestiune de destin. Așa a fost destinul lui”, a spus Traian Băsescu, la Digi24, râzând. „Revenind la lucruri reale. Victor Ponta a făcut ce-a trebuit, chiar dacă a făcut-o prea târziu. Trebuia să demisioneze când a fost povestea cu plagiatul, la trimiterea în instanță, dar la stradă nu mai putea să privească cu nonșalanță și să vină o comisie să spună că strada n-are dreptate. Strada are dreptate”, a adăugat fostul președinte, la Digi24.

„Schimbarea clasei politice se poate face odată cu alegerile parlamentare, iar în momentul de față nu cred că avem condiții. Constituția noastră nu favorizează această soluție, deci schimbarea clasei politice la alegerile legislative din 2016. Clasa politică trebuie să-și ducă onest mandatul până la următoarele alegeri”, a spus fostul președinte.

Despre noul guvern, Traian Băsescu consideră că „ar trebui să răspundă exigențelor de corectitudine populației”. „Mie nu mi-a reușit întotdeauna, poate reușește domnul Iohannis. Dacă se respectă angajamentele publice, viitorul premier este Cătălin Predoiu”, a subliniat el.

„Nu cred că se poate face o țintă anticorupție din Cătălin Predoiu. N-aș putea spune că e perfect, dar nu văd unde ar putea fi agățat din acest punct de vedere”, a mai spus Traian Băsescu. „Problema corupției este o chestiune de mentalitate, DNA o să continue anchetele, judecătorii vor condamna, dar asta se poate limitat. Noi avem o problemă de mentalitate”, a adăugat fostul președinte.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!