Victoria lui David „Sancho Panza” Cameron în faţa UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 5 februarie 2016

uk-intelegere-premierul-britanic-cu-donald-tusk

Presa britanică s-a arătat profund dezamăgită de înţelegerea preliminară dintre premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru iniţierea unor reforme în funcţionarea UE în scopul de a se evita ieşirea UK din blocul comunitar. Târgul obţinut de Cameron i-ar permite Marii Britanii să instituie restricţii la accesul la beneficii pentru noii imigranţi pentru primii patru ani, însă doar în anumite condiţii, nu foarte realiste.

 

La ce s-au înţeles Cameron şi Tusk?

În urma ultimelor discuţii avute cu Cameron duminică şi luni, Tusk a venit marţi cu mai multe propuneri ce trebuie aprobate la următorul Consiliu European. Printre acestea se numără în special posibilitatea ca un stat membru al UE să poată suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii comunitari nou-veniţi în cazul unui aflux migrator masiv şi acceptarea unui aşa-numit mecanism al „cartonașului roşu”, prin care parlamentele naţionale să poată bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene.

Or, astfel de hotărâri nu vor putea fi luate unilateral de un stat, în cazul suspendării ajutoarelor sociale fiind nevoie de acordul Comisiei Europene şi de cel al Consiliului European, iar după obţinerea acordului dacă 55% din parlamentele naţionale UE vor vota împotrivă măsurile nu vor putea fi implementate.

Cameron a răspuns favorabil iniţiativei lui Tusk, apreciind acest acord preliminar dreptul unul bun şi a asigurat că, dacă el va fi finalizat şi aprobat de ceilalţi lideri europeni, le va cere concetăţenilor săi să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

De menţionat că, potrivit The Guardian, ar dura minimum 18 luni până la implementarea restricţiilor la ajutorul social pentru imigranţi. Aceasta din cauză că, în primul rând, trebuie să se voteze la referendumul UE, care ar putea avea loc cel mai devreme în luna iunie a acestui an, iar mai apoi, schimbările vor trebui să treacă prin procedurile legislative UE, cu o durată standard de cel puţin un an.

 

Presa „loveşte” în premierul britanic

David Cameron susţine că a reuşit să asigure „schimbări substanţiale” pentru UK în urma negocierilor, însă presa britanică nu este de aceeaşi părere.

În The Independent textul proiectului de acord este redat în întregime şi chiar este explicat pe înţelesul tuturor de editorul politic al publicaţiei:

—————————————

„Cameron a fost forţat să cedeze pe această chestiune. În timp ce unele beneficii vor fi <<limitate>> timp de patru ani, muncitorii imigranţi vor avea acces la unele beneficii legate de muncă înainte de expirarea perioadei. Practic, interdicţia totală la beneficii va dura doar doi ani.”

The independent

—————————————

The Guardian reiterează promisiunile şi comentariile făcute de premier încă din 2009 pe subiectul negocierilor UE şi notează că doar câteva sunt atacate cu oarece rezultate în proiectul de acord.

 

trimiteri-sus-4

Cameron, echilibristică pe linia referendumului UE

După 16 ani, David Cameron, primul ministru britanic, merge la Bucureşti (fotocronică)

Cameron ar vrea să strângă în braţe UE-ul

Handyman, un job bine plătit

trimiteri-jos-4

 

The Telegraph face o paralelă la atitudinea lui Cameron cu declaraţia premierului britanic Harold Wilson, înainte de referendumul UE din 1975: „Nu voi pretinde că am obţinut tot ceea ce ne doream”, dar că s-au făcut „îmbunătăţiri mari şi semnificative”. Spre deosebire de predecesorul său laburist, Cameron insistă că a făcut un „târg excelent”.

Concluzia Daily Mail: „este uimitoare capacitatea (n.r. premierului) de a se păcăli singur”, ajungând să-l şi acuze pe Cameron că este naiv şi că „vinde ţara”.

The Daily Express a spus că cei 373.000 de cititori care s-au alăturat „cruciadei” de părăsire a Uniunii Europene vor fi „profund dezamăgiţi de palidele eforturi de negociere” ale primului ministru.

—————————————

„Singurul lucru bun care poate fi spus legat de eforturile sale este că drumul este deschis acum pentru un referendum în această vară. Noi suntem pregătiţi. Cu cât cruciada noastră se încheie mai repede cu o victorie, cu atât mai bine.”

Daily Express

—————————————

The Sun nu și-a măsurat cuvintele și a caracterizat proiectatul acord drept „un morman de gunoi urât mirositor”, „un eşec cu mult mai mare decât ne-am fi putut imagina vreodată”, pentru că un asemenea acord nu are puterea de a limita imigraţia şi nici de a inversa „eroziunea puterilor decizionale ale Marii Britanii de către UE”.

The Times notează că documentul nu a fost redactat de către guvernul britanic, ci de Tusk, ceea ce „trădează un adevăr amar: Cameron a abordat negocierea ca un petiţionar, nu ca un adevărat reformator”.

Iar dacă Daily Mirror evită să se pronunţe clar asupra subiectului, iar Daily Star nici nu aminteşte de înţelegere, Financial Times vine în sprijinul premierului, anticipând lupta pe care va trebui acum să o ducă David Cameron pentru a convinge că planul prezentat marți de Donald Tusk oferă Marii Britanii o soluție justă.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!