Victoria Nuland, prima întâlnire cu președintele Iohannis

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 16 ianuarie 2015

Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. La întâlnire au fost prezenți mai mulți consilieri prezidențiali, printre care Dan Mihalache și George Scutaru. Victoria Nuland a fost întâmpinată de fostul ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu, în prezent consilier onorific al președintelui Iohannis. Din delegația americană a făcut parte și Dean Thomson, însărcinatul cu afaceri al SUA la București.

„Bine ați venit! Mă bucur că ați decis să faceți o vizită atât de repede, în mandatul meu. Nu știu dacă acest lucru mi se datorează și mie, dar mă bucur”, i-a transmis președintele Iohannis Victoriei Nuland, iar aceasta a răspuns: „Cu siguranță vi se datorează, am venit să vă văd.” „Avem multe lucruri în comun, așteptam cu nerăbdare această întâlnire”, a mai declarat președintele înainte ca cele două delegații să înceapă discuțiile.

Potrivit unui comunicat remis ulterior presei de Administrația Prezidențială se precizează că „în centrul discuțiilor s-a aflat dorința României de a întări Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborării nu doar în domeniul militar, ci și economic. Președintele a salutat interesul companiilor americane în acest sector și a încurajat creșterea prezenței lor pe piața românească. În acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate și transparență în mediul de afaceri.”

Cei doi interlocutori au subliniat și progresele substanțiale obținute de România în domeniul reformei justiției și combaterii corupției, dar s-a făcut o trecere în revistă și a situației politice din regiune. Președintele a reafirmat angajamentele ferme ale României ca stat membru NATO, exprimând hotărârea de a se aloca resursele necesare pentru un răspuns adecvat la evoluțiile de securitate preocupante din regiunea noastră și din Europa.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!