Victorie în instanță pentru un debitor în franci elvețieni

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 noiembrie 2015

Tribunalul Vâlcea a dat câștig de cauză unei persoane care a luat un credit și a cerut înghețarea cursului de schimb leu-franc elvețian. Magistrații au dispus definitiv înghețarea cursului la valoarea de la momentul încheierii contractului, considerând drept abuzivă clauza de risc valutar, scrie Mediafax.

Judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au decis să dea câștig de cauză unei persoane fizice care a luat un credit în baza unui contract încheiat în franci elvețieni de la o instituție financiară nebancară și care a cerut instanței de judecată înghețarea cursului.

Potrivit sentinței definitive, Tribunalul Vâlcea a constatat „caracterul abuziv al clauzei de risc valutar” și a dispus eliminarea acesteia. Totodată, instanța a dispus „stabilizarea (înghețarea)” cursului de schimb între francul elvețian și leu „la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului”. În plus, instituția financiară chemată în instanță este obligată să restituie debitorului sumele încasate în plus ca urmare a modificării cursului de schimb franc elvețian-leu.

În plus, Tribunalul Vâlcea a obligat creditorul, care este Credit Europe Ipotecar IFN, să achite cheltuieli de judecată în cuantum de 2.000 de lei.

Bărbatul din Vâlcea care a introdus acțiunea în instanță pentru a cere înghețarea cursului de schimb valutar în privința creditului său a pornit procesul în luna iulie a anului trecut la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Inițial, el a dat în judecată Credit Europe Bank România și Credit Europe Ipotecar IFN București.

La procesul de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, avocații celor două instituții financiare au invocat excepția lipsei calității procesuale. În noiembrie 2014, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a admis excepția lipsei calității procesuale pasive pentru Credit Europe Bank, respingând această excepție în ceea ce privește Credit Europe Ipotecar IFN București. Prin aceeași sentință a fost respinsă acțiunea introdusă de bărbatul din județul Vâlcea. Acesta a contestat în instanță și a câștigat procesul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!