Victorie zdrobitoare a conservatorilor la Alegerile Parlamentare din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 mai 2015

uk_David Cameron si sotia_castigator alegeri1

Conservatorii și-au zdrobit adversarii politici la Alegerile Parlamentare din 7 martie, câștigând neașteptat majoritatea fotoliilor de parlamentari din Camera Comunelor. Trei dintre liderii celorlalte trei partide importante de pe scena politică britanică și-au anunțat demisia, recunoscându-și înfrângerea, imediat după numărarea voturilor și anunțarea rezultatelor.

Liderul Partidului Conservator David Cameron va fi premierul Marii Britanii pentru încă cinci ani și va conduce un guvern format exclusiv din miniștrii conservatori. Formațiunea politică pe care o conduce a reușit să câștige 331 din cele 650 de locuri de parlamentari în House of Commons, camera inferioară a legislativului din Westminster Palace. Rezultatele finale ale alegerilor au fost anunțate în 8 mai, în jurul orei 3 după amiaza, după ora Londrei. Acesteau au consfințit victoria Partidului Conservator într-o manieră foarte detașată, pe care niciun analist politic nu o intuia înainte cu 24 de ore.

Numărarea voturilor a generat rezultate dezamăgitoare pentru toate celelalte partide importante de pe scena politică britanică. Partidul Laburist, principala formațiune politică din opoziție, s-a ales cu doar 232 de parlamentari.

Marele pierzător al scrutinului a fost Partidul Liberal Democrat, care până nu demult era aliatul conservatorilor la guvernare. Ei au obținut doar 8 fotolii parlamentare, cu 49 mai puține decât legislatura trecută.

Rezultatele finale au fost dezastruoase și pentru extremiștii naționaliști de la UKIP care, deși au fost votați de aproape patru milioane de alegători, au obținut un singur loc în actuala structură a parlamentului.

Liderul laburist Ed Miliband, fostul vicepremier și președinte al Partidului Liberal Democrat, Nick Clegg și Nigel Farage, conducătorul UKIP, și-au prezentat azi pe rând demisiile din funcțiile pe care le-au deținut, la scurt timp după aflarea rezultatelor.

„Vom face o Mare Britanie mai mare și mai puternică!”, a declarat triumfalist câștigătorul incontestabil al alegerilor David Cameron, în discursul în care își anunța victoria. El va fi primit oficial de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru a fi reinvestit ca prim-ministru al guvernului de la Londra și își va relua locul în cabinetul premierului din Downing Street nr. 10.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!