VIITOR LA UMBRA BREXITULUI

Articol publicat in sectiunea Acte, Bani, taxe şi beneficii, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 4 iulie 2016

Diaspora Romaneasca_Viitor la umbra Brexitului

 

Românii după BREXIT

 

Referendumul din UK a inflamat întreaga Europă și a umplut paginile presei internaționale. Presa din România pare că a fost mult mai îngrijorată de soarta românilor din UK decât chiar românii din UK.

Am încercat să facem un sondaj de opinie, testând toate categoriile sociale. Așa cum toți românii din UK o știu, viața lor nu s-a schimbat cu nimic după marea „catastrofă”. Toți au mers la serviciu, au glumit cu colegii români sau englezi și și-au continuat ritmul cotidian. Singura problemă, atât pentru români, cât și pentru englezi a fost… de exemplu, scăderea cotației lirei sterline. În rest, sunt speranțe de revenire și, în plus, toți românii care se fac folositori aici în domeniile lor nu-și fac griji: atât timp cât ei se folosesc de munca și priceperea noastră, de ce ar vrea să scape de noi?

 

„Este țara lor și trebuie să le respectăm decizia”

Alexandra Fielding, profesoară: „Sinceră să fiu, nu mă afectează și nici nu cred că ar trebui să afecteze pe vreun român aflat în UK, acest rezultat. Eu sunt optimistă și cred că și din acest lucru va ieși ceva bun. Până la urmă este țara lor și trebuie să le respectăm decizia. Eu sunt de multă vreme aici, aproape 20 de ani, m-am integrat, am prieteni englezi și îi înţeleg. Nu cred că ar trebui să-i criticăm, ci să punem umărul să schimbăm percepția greșită pe care o au despre unii imigranți. Dacă eu aș fi în țara mea, nu mi-ar plăcea să-mi spună cineva cum să decid pentru viitorul meu, doar din interesul personal al acelei persoane. De când sunt aici, am învățat cel puțin un lucru. Dacă te-a ajutat cineva, încearcă să dai înapoi din acel ajutor și altora și asta înseamnă că te-ai integrat. Am făcut aici o facultate, a doua, pentru că cea din România era învechită. Nu mi s-a pus nicio piedică. Dimpotrivă! Am fost ajutată. Nu s-a făcut nicio diferență între englezi și străini. Îmi amintesc chiar de un profesor care spunea: voi, străinii, munciți și învățați de două ori mai mult decât un englez, pentru că voi gândiți în limba voastră și apoi trebuie să traduceți.

De aceea nu mă îngrijorez de viitor și nu mi-am schimbat cu nimic planurile. Nu sunt singurul român din Manchester care gândește așa. Am o prietenă care vrea să-și deschidă un salon de coafură. Am întrebat-o dacă mai are același plan acum, după referendum. Mi-a răspuns: de ce nu? Cred că aceasta trebuie să fie atitudinea oricărui român care muncește legal și cinstit în această țară.”

 

„Mă gândesc să mă mut în Scoția sau Irlanda”

Ioan Enache, specialist în PR: „După aflarea rezultatului referendumului, primul lucru care m-a afectat, și nu doar pe mine, a fost scăderea lirei sterline. Acesta a fost efectul economic imediat. Economiile mele s-au dus la vale și sper să nu continue devalorizarea lirei sterline. Oricum, o parte din bani i-am schimbat în lei și mulți colegi sau prieteni au făcut la fel. Altfel, totul este ca și înainte. La muncă, totul este OK. Colegii englezi, deși se bucură pentru rezultat și vor o ieșire din UE, ne încurajează pe noi românii și alte nații europene că totul va fi bine. Mă gândesc, totuși, la efectele Brexitului asupra economiei britanice pe termen lung și la posibilitatea creșterii numărului de șomeri.

În ce mă privește, ca primă soluție mă gândesc să mă mut în Scoția sau Irlanda. Aveam și alte planuri de viitor, însă mi le-am schimbat. Aș fi vrut să mă înscriu aici la un doctorat sau să-mi deschid o firmă. Acum, după acest rezultat, nu cred că mă voi mai gândi la asta.”

 

„Mă doare rezultatul acestui referendum fix în capătul șurubelniței”

Cosmin Grecu, tâmplar: „Am muncit cot la cot cu englezi, irlandezi, scoţieni. Toţi m-au apreciat și cu toţi m-am împrietenit. Pe mine nu mă interesează politica și nici pe ei nu cred că îi interesează foarte mult. Sincer și la obiect, mă doare rezultatul acestui referendum fix în capătul șurubelniței. Eu am venit aici să muncesc, munca mea este apreciată și nu cred că cineva mă va fugări vreodată din această țară atât timp cât îmi fac treaba bine și mă comport corect. Mai știu că nu sunt singurul român care este apreciat aici pentru munca lui. Sunt zeci, sute de mii. Nu cred să fie englezii atât de proști încât să arunce ceva care le folosește!”

 

„Nu văd cum m-ar alunga cineva din această țară”

Daniel, IT-ist: „M-a surprins foarte tare rezultatul acestui referendum. Am colegi englezi care mi-au spus toți că este o prostie să ieși din UE. Problema mea și, din câte știu, a multor români este că eu am un împrumut la bancă pentru o casă. Adică eu trebuie să returnez unei bănci englezești o mulțime de bani. Normal că vreau să-mi păstrez și casa. Nu văd cum m-ar alunga cineva din această țară sau mi-ar pune piedici de vreme ce eu vreau să muncesc și să achit această datorie. Dacă aș fi numai eu la mijloc, poate m-aș îngrijora. Dar sunt foarte mulți în această situație. E un exemplu de situație în care un eventual Brexit nu clarifică nimic, ci doar complică lucrurile. Nu sunt nici optimist, nici pesimist. Sunt doar curios cum vor reuși englezii sau, mai bine zis, politicienii lor să iasă din această ecuație foarte complicată. Nu sunt expert în politică, dar din câte îmi dau seama ei vor să facă acum un avort, însă condiția e ca fătul să fie viu!”

 

 

În cazul unui Brexit total, parţial sau blând

 

NINO-ul, ce-a fost, dar ce-o să fie…

Cât am tras cu NINO-ul ăsta… numai noi ştim. Aţi văzut statisticile care arată că după momentul 1 ianuarie 2014, când am devenit membri cu drepturi depline în UE, au fost sute de mii de cetăţeni români care l-au obţinut. Iar asta nu neapărat pentru că au venit aşa mulţi români în plus în doar un an – doi, ci pentru că românilor care au sosit în ultimii ani în UK li s-au pus mari piedici la obţinerea acestui document, atât de important pentru a intra legal în câmpul muncii în Marea Britanie.

Aşadar, dacă până ieri se putea merge doar cu buletinul românesc la interviul de NINO, pe viitor s-ar putea ca lucrurile să se complice… din nou. Sau, în cel mai bun caz, ar putea să ni-l dea fără mari probleme, însă să ne taie din rădăcină dreptul la anumite ajutoare sociale. Totul ţine de noul aranjament pe care l-ar avea cu UE şi totul ţine de amabilitatea lor de a respecta anumite angajamente semnate cu UE, în special când e vorba de cetăţenii români sau bulgari.

 

Băncile, bată-le vina…

Pentru români s-a întâmplat de atâtea ori ca banca să ne stea în drum tocmai ca să ne împiedice să ne descurcăm la muncă. Chiar şi până ieri auzeam tot felul de dificultăţi ale românilor la deschiderea unui cont bancar. Nu ar avea băncile motive în plus acum să ne categorisească drept clienţi nedoriţi? Cum să ne aloce ei overdraft sau împrumuturi chiar şi pe termen mediu, să zicem pe cinci ani, când e posibil să fim zburaţi din ţară înainte de încheierea termenului unui eventual împrumut? Cum e cu miile de europeni care deţin un mortgage pe zeci de ani în UK?

 

Dreptul de muncă

Dacă vorbim de Brexit, atunci dreptul de muncă al românilor în Marea Britanie dispare. De tot. Am intra în categoria cetăţenilor „overseas” care, după ultimele reguli, au nevoie de viză cu drept de muncă, obţinută în general de cei calificaţi pe anumite domenii bifate de guvernul britanic, şi nici atunci cu mare uşurinţă, după care, dacă în cinci ani de zile nu se ajunge la un venit de cel puţin £35.000 pe an, nu se mai dă drept de muncă, rezultând în deportare (sau de părăsire a Marii Britanii de bună voie).

Totuşi, sunt şanse foarte mari, chiar şi în cazul unui Brexit, ca Marea Britanie să semneze nişte acorduri de liberă mişcare, inclusiv în câmpul muncii, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în Norvegia sau Elveţia.

 

Rezidenţa permanentă

În ultima vreme, românii nu mai erau aşa de interesaţi de rezidenţa permanentă. Fiind comunitari, drepturile de care aveau nevoie, de şedere şi de muncă, veneau automat. Dar, în scenariul Brexitului, lucrurile se complică, iar siguranţa poate fi regăsită doar în acest document – rezidenţa permanentă, care îţi acordă drept de şedere şi de muncă, indiferent dacă eşti cetăţean comunitar sau „overseas”.

Într-un asemenea context, atâta timp cât avem încă drepturi, românii ar face bine să aplice pentru rezidenţa permanentă, dacă îndeplinesc condiţiile. Ca să se liniştească. Doar că este posibil ca Home Office-ul, autoritatea care dă verdictul la aceste dosare, să ne pună nişte beţe-n roate, aşa cum au făcut-o şi în trecut.

 

Studiile în UK

Nu-i aşa că în ultimii câţiva ani numărul studenţilor români din UK a crescut vertiginos? Nu-i aşa că marea lor majoritate au apelat la creditarea studiilor? Ei bine, acest program nu există în acest moment pentru studenţii veniţi din afara UE-ului, iar dacă Marea Britanie iese din UE, atunci nici noi nu vom mai putea obţine finanţarea. Şi va trebui să vină fiecare de-acasă cu câte £50.000, în medie, pentru a studia în UK. Şi gata…

Și ce să mai spunem de cei pe care i-ar prinde anularea programului de creditare în timpul studiilor, cei care ar fi primit finanţare pe, să zicem, doi ani, şi ar mai avea nevoie de finanţare pe următorii doi ani… C-ar rămâne totul în aer.

Deocamdată, însă, britanicii ne-au dat asigurări că finanţările pentru europeni continuă, mai ales că universităţile britanice au mare nevoie de studenţii europeni.

 

Scepticism pentru români la contractarea unui loc de muncă

Vrei carieră în Marea Britanie? S-ar putea ca Brexitul să-ţi stea în drum! Lăsând la o parte locurile de muncă pentru cei slab calificaţi, e foarte posibil ca la locurile de muncă cu adevărat bune, pentru calificaţi, să devină, peste noapte, ceva mai puţin accesibile românilor. E vorba de acele locuri de muncă unde angajamentul de ambele părţi se doreşte a fi pe termen mediu şi lung, acolo unde se investeşte constant în angajaţi. Este posibil să crească scepticismul când vine vorba de angajarea românilor (sau a altor comunitari) tocmai în ideea că, în perspectivă, aceştia şi-ar pierde dreptul automat la muncă în UK şi, deci, ar fi forţaţi să-i concedieze.

 

Infractorii români, cu frica-n sân?

După Brexit, cei certaţi cu legea au o nouă temă de gândire. În caz de deportare, sunt şanse mari să obţină concomitent şi interdicţie de a se întoarce în Marea Britanie pe un număr de ani. Acum nu se întâmplă aşa ceva, cei deportaţi putându-se întoarce în voie în UK.

 

„Mai stau în UK?”, „Mai merg la muncă în UK?”

Deocamdată e bine în Marea Britanie. Sunt locuri de muncă destule, iar noi, românii, avem acces la ele. Şi se pare că situaţia va continua în acest mod cel puţin doi ani de-acum încolo.

Într-un astfel de context, lucrurile sunt simple pentru cei care vor să stea în Marea Britanie pe termen mediu, însă lucrurile nu sunt chiar clare pentru cei care s-ar gândi la un mariaj pe termen lung cu UK. Pentru aceştia din urmă, este timp să se obţină rezidenţa permanentă, care ar garanta stabilitate? Dacă nu e timp, care vor fi regulile ulterioare? Mai poate românul să-şi aducă rudele, prietenii, copiii, să-i pună la muncă şi la studii? Cum rămâne cu ideea că primii doi-trei ani sunt de sacrificiu, până ţi se aşează lucrurile? Păi, dacă se strică lucrurile de-a binelea?

 

Sunt şanse foarte mici să fim daţi afară din UK

Discuţia pe tema Brexitului, pe care britanicii l-au votat, este incredibilă. Pentru britanici, total nepregătiţi pentru acest rezultat şi pentru toţi ceilalţi, pentru că poziţionarea Marii Britanii faţă de UE schimbă multe calcule. Presiunile din toate direcţiile pentru renunţarea la Brexit sunt uriaşe, iar parlamentarii britanici ar avea motive să renunţe la el, doar în ideea de a reda stabilitate Marii Britanii şi Uniunii Europene.

Totuşi, dacă UK iese din UE şi nu alege calea Norvegiei sau Elveţiei, se obligă să acorde europenilor deja stabiliţi în UK un statut legal, care le-ar permite obţinerea rezidenţei permanente. Astfel de amnistii s-au mai acordat, spre exemplu, în SUA sau în Italia, prin care cetăţenii cu statut de imigranţi ilegali au primit drepturi de şedere şi de muncă în ţările de adopţie. Trebuie să procedeze astfel pentru că oamenii nu vor pleca pur şi simplu, ci vor protesta vehement, în căutarea drepturilor. Şi ar trebui să recurgă la o amnistie pentru că rolul cetăţenilor europeni în economia Marii Britanii este vital.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Cristian Enache, Gelu Irimia

Comentarii

O parere la “VIITOR LA UMBRA BREXITULUI”

  1. Zidul birocratic secret Spune:

    Femeile casnice,chiar daca au stat 5 ani si chiar daca au copii si sunt casatorite cu cetateni britanici,nu li se va da drept de resedinta sau cetatenie ca nu au lucrat si nu au platit impozite, doar daca sotul are bani multi in cont sau salariu foarte mare. Asta este dispozitie secreta denumita zid administrativ.Asa a fost si inainte.Trebuie pus in detaliu in acordul de Brexit ca Anglia sa fie fortata sa se conformeze.Autoritatile sunt abuzive, iar imigratia a fost sub sefa de guvern actuala timp de 5 ani.

Spune-ti si tu parerea!