VIITORUL UNIUNII EUROPENE (I)

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 4 septembrie 2011

Accesul limitat si contestat de care ne bucuram pe piata muncii din Regatul Unit il datoram Uniunii Europene. Si dreptul la libera circulatie care ne permite sa ne deplasam oriunde in tarile Europei l-am dobandit tot datorita apartenentei la aceasta structura continentala. In plus, 32 de miliarde de euro au revenit sub forma de fonduri europene Romaniei ca stat membru UE in perioada 2007-2013; bani pe care Romania se chinuie sa ii absoarba, destinati recuperarii decalajelor intre tara noastra natala si statele dezvoltate ale Uniunii.

Pe langa toate acestea insa, UE este o structura care impune Romaniei si romanilor valori, norme si conditii care par uneori greu acceptabile. Iar structura comunitara este adeseori dirijata de interesele egocentriste sau contradictorii ale membrilor sai.

De mai multe luni, Uniunea Europeana se afla in criza. Cotatiile euro la burse sunt in scadere si state importante ale comunitatii se confrunta cu probleme economice si financiare aparent irecuperabile. Liderii Uniunii se intalnesc frecvent si dezbat planuri de urgenta, in timp ce tot mai multi analisti sustin ca fundamentele structurii continentale se clatina.

Poate Uniunea Europeana sa se prabusesca?

 

 

Prezent si istorie

 

Conceptul unei uniuni inter-statale pe batranul nostru continent a luat nastere in urma cu doar o jumatate de secol, in timp ce ideea instituirii actualei diviziuni monetare, cunoscuta sub numele euro, ca unica moneda europeana, nici nu a implinit inca 12 ani. Chiar si Tratatul de la Lisabona, documentul despre care s-a spus ca va consfinti o noua structura moderna Uniunii Europene, conferind o mai mare putere Parlamentului European, a intrat in vigoare doar in urma cu mai putin de 24 de luni, la 1 decembrie 2009.

Si iata ca, tot mai multe voci anunta sfarsitul tuturor acestor institutii europene, intr-un moment in care se parea ca acestea nu au ajuns sa parcurga propria cale spre maturitate…

 

Inceputurile…

Actul de nastere al ideii unei viitoare Uniuni Europene este plasat de istorici in 1951, cand Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda semnau la Paris Tratatul CECO, pentru infiintarea Comunitatii Carbunelui si Otelului. Acest document prevedea ca statele semnatare erau de acord cu instituirea unei piete comune pentru carbune si otel si reglementarea in acest scop a unor preturi preferentiale, precum si adoptarea unui tarif vamal comun in relatiile acestora cu alte tari.

Conceptul era bazat pe o viziune mult mai larga. Conducatorii celor sase tari europene isi propuneau prin acest prim pas atingerea altor trei ratiuni, mai ample. Ei isi doreau o uniune care sa actioneze unitar in fata unei potentiale amenintari comuniste, sa se promoveze ca o proprie structura economico-politica pe plan international si, in fine, sa duca la consolidarea unei Europe unite care sa poata gasi solutii pentru evitarea conflictelor militare.

Au urmat in 1957 tratatele care instituie Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM) si Comunitatea Economica Europeana (CEE) de catre aceleasi sase tari. Aceste documente sunt cunoscute sub numele de Tratatele de la Roma si au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

Si la 1 noiembrie 1993, a fost ratificat Tratatul de la Mastricht, intrand in vigoare Tratatul asupra Uniunii Europene, prin care Comunitatile Europene (CECO, EURATOM si CEE), impreuna cu Politica Externa si de Securitate Comuna, precum si Justitia si Afacerile Interne devin cei trei piloni ai Uniunii Europene.

 

In continua miscare

Structura UE este greu de definit din punctul de vedere al organizarii, ea continand atat elemente federaliste, cat si confederaliste. De altfel, intreaga evolutie a actualei Uniuni Europene a fost marcata de o continua dinamica.

Uniunea Europeana, initiata de sase tari in urma cu cinci decenii, contine acum 27 de state.

Astfel, in 1973, se adauga Danemarca, Irlanda si Marea Britanie, aceasta din urma fiind afectata atunci de pierderea coloniilor si izbucnirea crizei Canalului Suez. In 1981, intra in comunitate Grecia, iar in 1986, sunt admise Portugalia si Spania, cu toate ca acestea se confruntau cu o stare economica foarte slaba. Apoi, in 1995, adera la UE Austria, Suedia si Finlanda. Si in 1990, cand se unesc statele germane RDG si RFG odata cu caderea Zidului Berlinului, fostul stat estic este inclus automat in Comunitatea Europeana.

In 2004, este admis cel mai numeros grup de tari din istoria extinderii Uniunii, grup format din Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Cehia, Polonia, Malta, Ungaria, Slovacia si Slovenia. Iar Romania si Bulgaria au fost ultimele doua state care au aderat la UE incepand de la 1 ianuarie 2007.

Analistii nu se incumeta sa precieze cat de mult se vor extinde granitele acestei structuri continentale si nici cand se va definitiva acest perimetru. Singurele reglementari in acest sens sunt ambigue si apar in Tratatul UE, precizand doar ca marirea comunitatii se poate face doar prin includerea unor state din Europa Continentala.

 

Moneda unica

Zona euro a fost infiintata in 1999, de 11 din cele 15 tari membre ale Uniunii Europene la acea data, respectiv Germania, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda si Portugalia.

Grecia a aderat la zona euro in 2001 si a fost urmata de Slovenia in 2007, Cipru si Malta in 2008 si Slovacia in 2009. In 2011, a fost randul Estoniei sa treaca la moneda unica.

Toate tarile Uniunii Europene au vocatia de a intra in zona euro, daca respecta anumite criterii economice, conform normelor europene. Totusi, Marea Britanie si Danemarca au obtinut o derogare in acest sens, iar Suedia o amanare.

Grecia si Irlanda au fost nevoite in 2010 sa solicite asistenta financiara, iar zona euro a fost obligata sa modifice guvernanta si sa inaspreasca regulile referitoare la bugete.

Cu toate acestea, la nivel global, Uniunea Europeana constituie cea mai importanta piata comerciala din lume, fiind caracterizata de cel mai mare PIB din punctul de vedere al puterii de cumparare – 30% din PIB-ul mondial brut. Uniunea Europeana detine si cea mai mare rezerva monetara din lume, fiind principalul investitor in SUA si America de Sud, precum si principalul partener economic al Chinei, respectiv al doilea al Americii de Sud.

 

 

Apartenenta la UE: castigatori si perdanti…

 

Intr-un moment in care Uniunea Europeana se afla in criza, iar analistii economici critica statele care isi propun adoptarea monedei europene, unii oameni politici din UE si lideri de opinie din tarile vest-europene continua sa discute pe marginea avantajelor si costurilor largirii Uniunii.

Cele mai importante probleme dezbatute cu privire la viitorul Uniunii Europene fac frecvent referire la:

  • migratia masiva, care ar periclita locurile de munca in Occident, in conditiile in care somajul este ridicat si poate fi accentuat de incetinirea activitatii economice;
  • concurenta din partea unor tari cu un capital uman deloc de neglijat si cu costuri ale fortei de munca mult mai scazute;
  • „fuga” unor intreprinderi in Europa Centrala si de Rasarit, ceea ce ar creste somajul in Vest;
  • concurenta in domeniul agriculturii, in conditiile in care fermierii reprezinta un lobby puternic in tarile occidentale;
  • povara pentru bugetul federal al primirii in UE a unor state relativ sarace care ar deveni consumatoare de ajutoare (pentru agricultura si dezvoltare regionala).

Cifrele arata totusi ca, in anii premergatori actualei crize, UE a exportat in tarile Europei Centrale si de Est mai mult decat a importat de acolo. Totodata, forta de munca din aceste tari acopera golurile de baza pe piata fortei de munca din Vest.

Participarea Romaniei la UE a avut in principal o motivatie economica, subliniaza si lect. univ. dr. Magdalena Radulescu, intr-o lucrare publicata recent, referindu-se la avantajele si dezavantajele apartenentei romanilor la comunitatea europeana.

„Tarile din centrul si estul Europei (CEE) trebuie sa tina seama de impactul pozitiv pe care introducerea monedei unice il are asupra comertului acestor tari cu zona euro si, de asemenea, de faptul ca s-a creat la granita lor o noua piata de capital, care vine sa o suplineasca pe cea americana si de care aceste tari au mare nevoie”, argumenteaza Magdalena Radulescu.

„Logica ne spune ca perdanti vor fi aceia care sunt aproape de varsta pensionarii, in sectoarele in declin economic, care detin calificari specifice ce nu pot fi usor folosite in alt domeniu, in timp ce castigatori vor fi cei tineri, cu calificari in sectoarele aflate in crestere”, mai reiese din lucrarea citata.

 

 

Marea Britanie: in UE si impotriva ei

 

Conservatorii britanici, membri ai principalului partid din actuala coalitie de guvernamant, s-au aflat intotdeauna in opozitie cu ideea unei Uniuni Europene atotputernice.

Guvernul de la Londra nu va mai accepta sa participe prin constrangere la actiuni vizand sprijinul zonei euro, sublinia premierul David Cameron inca de la investirea sa in functie, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o la mijlocul anului trecut la Berlin, alaturi de cancelarul german Angela Merkel. El raspundea astfel declaratiei acesteia ca toate statele membre UE ar trebui sa investeasca Uniunea cu o putere mai mare de decizie pentru a putea fi prevenite eventuale noi crize care pot aparea in zona euro.

 

Fara euro

„Nici nu se pune problema sa acceptam un tratat care ar transfera puterea de la Westminster Palace la Bruxelles. Marea Britanie nu face parte din zona euro si nici nu va adera pe viitor la moneda unica, asa ca, in mod evident, nu vom accepta niciun fel de acord sau tratat care sa ne constranga mai departe in sprijinirea zonei euro. De altfel, orice tratat, chiar si unul care priveste doar zona euro, are nevoie de aprobarea unanima a celor 27 de state membre ale blocului comunitar, inclusiv a Marii Britanii, care, bineinteles, are drept de veto”, a declarat Cameron, citat de aceeasi publicatie.

Premierul britanic a precizat ca toate aceste detalii au fost stabilite de comun acord in actuala coalitie de guvernamant formata la Londra de conservatori si liberal-democrati. El a adaugat totusi ca Marea Britanie va sustine o zona euro functionala care sa poata garanta stabilitate si prosperitate economica la nivelul intregii UE.

 

O altfel de UE

Manifestul electoral al conservatorilor propunea britanicilor inainte de alegerile parlamentare de anul trecut o Uniune Europeana care ar trebui sa devina o simpla asociere intre state si ale carei puteri sa fie mult diminuate. In acelasi document, conservatorii promiteau un proiect legislativ care sa permita organizarea unui referendum in privinta capacitatii Uniunii Europene de a-si exercita puterea in Regatul Unit. In plus, Marea Britanie nu va adopta moneda europeana pe timpul guvernarii conservatoare, se mai sustinea in manifestul electoral.

O analiza publicata de cotidianul The Independent preciza ca 40% dintre candidatii conservatori la scaunele parlamentare britanice ar fi de acord cu retragerea imediata a Regatului Unit din structurile Uniunii Europene.

„Un guvern conservator subtil ar putea avea sansa de a devia o Uniune Europeana fara directie spre unele dintre scopurile indelung sustinute de Marea Britanie: mai mult comert liber in sfera serviciilor, mai putine cheltuieli pentru agricultura si o viitoare extindere a UE”, concluziona The Independent in articolul citat.

————————————

„Probabilitatea modificarii structurale a zonei euro in urmatorii 10 ani este de 80%, in conditiile in care guvernele nu reusesc sa ia masuri suficiente pentru eliminarea dezechilibrelor economice.

Suspectez ca ceea ce va destrama euro va fi esecul majoritatii statelor de a lua masurile dificile necesare pentru a face economiile competitive pe termen lung. Acordam sanse de 1 la 5 ca zona euro sa supravietuiasca in forma actuala, in urmatorii 10 ani.”

Douglas McWilliams, directorul general al Centrului pentru Cercetari Economice si de Afaceri (CEBR*)

*N.R.: CEBR este o companie britanica independenta de consultanta, infiintata in 1992, care ofera servicii companiilor, institutiilor financiare, departamentelor guvernamentele, agentiilor, precum si Comisiei Europene.

————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!