VIITORUL UNIUNII EUROPENE (I)

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 4 septembrie 2011

 

Previziuni sumbre

 

Datoriile ridicate ale Irlandei, Portugaliei, Greciei, Italiei si Spaniei starnesc de mai multe luni ingrijorari in randurile economistilor europeni care sustin ca acestea imping zona monedei unice spre limitele puterii sale. Unii dintre politicienii de top ai Europei vorbesc despre faptul ca aceasta criza ar putea sa insemne sfarsitul monedei euro si chiar al Uniunii Europene.

Anul 2011 va fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene si pentru cel al zonei euro, anticipa presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, inca din noiembrie 2010, iar previziunile sale au fost printre cele mai echilibrate. Alte personalitati importante nu s-au sfiit sa afirme ca Uniunea Europeana se apropie de colaps. Inevitabil…

 

Avertismentele Bancii Europene

Presedintele BCE a salutat propunerea de reformare a guvernantei economice adoptata de statele UE in Consiliul European, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, dar a adaugat ca masurile adoptate nu sunt suficient de profunde. In opinia sa, ar fi nevoie de o putere mai mare de decizie pentru ca Europa in ansamblul sau si zona euro sa faca fata provocarilor viitoare.

Colapsul economic al Irlandei ar putea sa fie „o amenintare pentru economia globala” la fel cum au fost si Lehman Brothers, AIG si Goldman Sachs in septembrie 2008, avertiza Peter Tapsell, membru al parlamentului britanic.

Datoria privata a Irlandei este prea mare, a sustinut si economistul Nouriel Roubini, numit „profetul crizei”. El considera ca orice tentativa de a interveni financiar nu va face altceva decat sa agraveze situatia.

Parerile unanim exprimate de specialisti la inceputul acestui an subliniau ca solutionarea crizei prin care trece Uniunea Europeana va presupune doua masuri majore:

  • tarile membre UE care au o situatie economica buna sa le sprijine pe cele care se afla in criza; si
  • tarile care primesc ajutor din partea UE si a Fondului Monetar International trebuie sa isi convinga cetatenii sa accepte masurile de austeritate.

 

Pe marginea prapastiei

Moneda unica si chiar Uniunea Europeana sunt pe marginea prapastiei, se afirma transant in unul dintre cele mai recente comentarii vizand evolutiile recente ale structurilor unionale de pe batranul continent. Iar avertismentul a fost lansat la mijlocul lunii august, prin intermediul cotidianului belgian Le Soir, chiar de Jacques Delors, fost presedinte al Comisiei Europene (CE) intre 1985 si 1994, omul in mandatul caruia au fost puse bazele adoptarii monedei unice.

„Sa cascam ochiii: euro si Europa sunt pe marginea prapastiei. Pentru a evita naufragiul, alegerea mi se pare simpla: fie statele membre accepta cooperarea economica intarita pe care eu am cerut-o mereu, fie transfera puteri suplimentare catre Uniune. A doua solutie fiind refuzata de cei 27, ramane prima”, a spus raspicat Delors.

Delors a criticat propunerile formulate de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, recent, la Paris, privind instituirea unui guvern al zonei euro. El crede ca cei doi oameni de stat au preferat „sa dea raspunsuri vagi si insuficiente problemelor ridicate de criza si nu au facut nicio concesie majora”.

Acum in varsta de 86 de ani, Jacques Delors este unul dintre cei mai apreciati artizani ai zonei euro. Perioada 1985-1994 in care acesta a condus Comisia Europeana a reprezentat un succes pentru conceptul unional. Pe fondul schimbarilor pe care le propunea pentru Vest, Delors a trebuit sa ia in discutie si extinderea UE odata cu prabusirea comunismului in 1989 in Est.

La 23 ani de cand echipa fostului sef al Comisiei croia viitorul euro, Delors vede un pericol mortal nu doar pentru moneda, ci pentru insasi existenta UE si ii acuza pe actualii lideri de lipsa de indrazneala.

 

Indemn la moderatie…

Uniunea Europeana este in primul rand o uniune economica, chiar daca a generat constant implicatii politice, iar esecul zonei euro ar insemna un mare pas inapoi pentru visul federalist care a stat la baza conceptului unional initial.

Analistii au evidentiat problema principala a actualei zone euro constand in dificultatile bugetare ale structurii, care trebuie rezolvate in comun de toate cele 27 de state membre ale zonei euro. Iar dificultatea este data de realitatile diferite cu care se confrunta aceste tari, de abordarile lor diverse, bazate pe mentalitati si traditii uneori divergente, dar si pe posibilitati economice inegale. Si in acest context, „solutia intr-ajutorarii va continua, iar tarile lenese, risipitoare sau doar ghinioniste, vor fi carate in spinarea cocosata de munca a tarilor de succes”, dupa cum se sintetizeaza intr-un articol publicat in presa romaneasca cu referire la viitorul incert al Uniunii Europene.

Totusi, zona euro a inregistrat anul trecut o usoara crestere economica, datorata mai ales economiei Germaniei, in calitatea sa de cea mai bogata tara a Europei. Un articol aparut in publicatia The Economist a tras concluzia ca dezvoltarea economica globala a lumii va depinde in viitor de evolutia a trei zone: Statele Unite, zona euro si economiile emergente. Rationamentul este impartasit si de Vaclav Klaus, fostul presedinte al Cehiei, faimos pentru euroscepticismul sau, care a transmis un neasteptat indemn la moderatie, amintind ca zona euro nu a fost caracterizata de o crestere consistenta niciodata, ci dimpotriva, a avansat cu pasi mici, progresivi, ce denota mai degraba stabilitate decat crestere.

———————————–

„Cu alte cuvinte, cele doua grandioase masuri anticriza sunt apa de ploaie. Ba chiar au un efect contrar scopului pe care si-l propun. N-ar face decat sa adanceasca criza europeana. Bursele au reactionat deja, iar daca politicienii vor mai face multa galagie, s-ar putea ca pietele sa-i penalizeze dramatic. S-ar putea sa ne inecam tragandu-ne unii pe altii la fund sau am putea supravietui separat, dar totusi impreuna, intr-o Europa a libertatii.”

Dinu Patriciu (Sursa: Adevarul – 5 august 2011)

——————————

 

 

Dinu Patriciu: „Nicio sansa pentru UE”

 

Ideea sfarsitului euro, ca moneda unica, sau chiar a Uniunii Europene, a nascut adepti si profetii si in Romania. Cel mai vehement sustinator al unor astfel de previziuni s-a dovedit a fi, in ultima perioada, omul de afaceri Dinu Patriciu. Personaj controversat, care a fost nominalizat ca cel mai bogat roman in ultimul top de specialitate Forbes, miliardarul s-a remarcat intotdeauna si prin ideile sale profund liberale.

Intr-o interventie televizata de pe un canal romanesc de la 1 august si intr-o serie de editoriale publicate luna trecuta in cotidianul Adevarul, Dinu Patriciu a criticat dur actualele practici si decizii ale liderilor UE si a prezis „moartea inevitabila” a actualului construct european.

Mai multi analisti au comentat ulterior afirmatiile sale, recunoscand ca, din punct de vedere economic, afirmatiile lui Patriciu sunt corecte.

 

Euro va muri!

„Euro va muri. Nu stiu cat mai are de trait, depinde de sumele pompate din banii contribuabililor, pana cand acestia se vor plictisi de tot felul de ajutorari falimentare”, a spus Dinu Patriciu.

Omul de afaceri crede ca problemele UE, incepute odata cu datoriile Greciei, sunt insurmontabile si ca aceasta tara a gresit adoptand moneda europeana. „Adoptarea monedei unice nu numai ca a fost o masura prematura, a fost abuziva, inutila si nociva. Dupa introducerea monedei euro, s-a produs un decalaj de competitivitate intre nordul si sudul continentului.” El si-a argumentat declaratia precizand ca nu se pot pune culturi diferite sub aceeasi umbrela monetara, si din cauza diferentei de competitivitate pornita de la traditii si cultura distincte, niciodata un grec, un roman, un italian sau un spaniol nu va avea aceeasi productivitate ca si un german, de pilda.

Intrebat de moderatorul emisiunii care a fost cea mai mare greseala a Greciei, Patriciu a sustinut ca greseala fatala a Greciei a fost tocmai adoptarea euro.

„Grecia nu va fi salvata nici in 300 de ani, nu in 30 de ani. Greseala fatala a Greciei a fost adoptarea euro, pentru ca este o unitate de masura falsa fata de modul ei de a produce. Cand citesc despre situatia din Grecia, vad situatia din Romania de azi, pentru ca exact de aceleasi racile suferim si noi.”

 

Impotriva valorilor europene

Liderii UE sunt principalii vinovati pentru impasul in care se afla in prezent structura continentala. Prin deciziile lor politice, acestia s-au indepartat de valorile initiale ale Uniunii, amenintand fundamentul constructiei, mai reiese din editorialul semnat de Dinu Patriciu in 5 august.

Europa unita s-a nascut din ideile liberalismului clasic privind libertatea individuala ca fiind cea mai importanta valoare culturala a locuitorilor ei si a crestinatatii in general. Astfel, statele europene ar fi trebuit sa apere dreptul de proprietate si economia pietei libere intr-un spatiu al granitelor deschise si al schimbului liber de bunuri, servicii si idei, argumenteaza omul de afaceri.

Iar Tratatul de la Roma semnat in 1957 nu facea decat sa restaureze aceste valori dupa o lunga perioada, in care nationalismul si socialismul au dus la doua razboaie mondiale. Sub amenintarea utopiei comuniste, Europa se unea in spiritul propriei traditii. Nimic altceva decat libertatea nu era necesar. Din frenezia cautarii idealului s-au nascut organisme birocratice de reglementare, s-a ivit ideea superstatului. Din zorii Evului Mediu si pana in secolul al XIX-lea, Europa a fost un spatiu al diversitatii si al pluralismului.

„Ne dadea fiori in anii ’70 doctrina suveranitatii limitate, clocite la Kremlin. Nu e mare deosebire fata de fraza nervoasa de acum cateva zile a ministrului german de finante, privind «renuntarea temporara si partiala la suveranitate a tarilor datornice». Infruntarea dintre aceste doua viziuni opuse, Europa liberala si Europa imperiala, ne-a prins la mijloc in situatia de a alege”, isi continua rationamentul Patriciu.

 

Amenintarea imperialismului

Nici ultimele declaratii ale celor mai importanti sefi de stat din UE nu au scapat nesanctionate in analiza lui Dinu Patriciu despre soarta Uniunii Europene. „Dupa o lunga intalnire, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au facut in comun doua declaratii pe cat de hotarate, pe atat de absurde. Au anuntat ca vor sustine o noua taxa pe toate tranzactiile financiare executate in statele membre ale Uniunii si apoi ca vor incerca sa impuna o guvernare cu pudoare numita «economie unica», pentru intregul continent. Nu au trecut nici 24 de ore si deja guvernele din Anglia, Olanda si Suedia s-au delimitat de propunerile celor doi…”, observa cel mai bogat roman.

In fata nevoii de a finanta deficitele enorme ale statelor mediteraneene si mai nou intrate in zona euro, politicienii nu au alta solutie decat aceea de a-si urma propriile interese, dupa ce zeci de ani au profitat enorm din integrarea noilor piete, mai crede Patriciu.

„Nu le-a ramas decat sa puna bazele unui imperiu centralizat cu legi, reguli si proceduri comune pentru toti”, isi continua critica miliardarul.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!