Vina de a fi roman in Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 octombrie 2013

Un articol semnat de ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, dr. Ion Jinga, cu titlul „Guilty of Being Romanians in UK” (Vina de a fi roman in Regatul Unit – n.r.), a fost publicat in ediția de seara din 26 septembrie a cotidianului britanic The Telegraph. „Articolul se vrea a fi un semnal de alarma privind tendințele rasiste și xenofobe prezente tot mai frecvent in presa tabloida din Regatul Unit și promovate agresiv de catre partidul extremist UKIP”, se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Ambasadei.

 

„Am primit o scrisoare de la un medic roman care profeseaza intr-unul din spitalele londoneze”, se destainuie Ion Jinga in ediția din 26 septembrie a The Telegraph. Omul care „și-a spus pasul” la Ambasada Romaniei din Marea Britanie și a ajuns in ziare și-a facut studiile la București și a venit in Regatul Unit din 2005. „Este vorba despre o femeie, unul dintre cei 2.000 de doctori romani care au fost pregatiți in universitațile din Romania, pentru ca, ulterior, sa fie convinși sa se mute in Regatul Unit, cu ajutorul ofertelor de munca atractive ale agențiilor de recrutare britanice, pe fondul deficitului de medici de pe piața muncii din aceasta țara”, mai precizeaza dr. Ion Jinga. Ambasadorul roman atrage atenția in continuare ca scrisoarea medicului roman era diferita, motiv pentru care i-a atras atenția dintre miile de alte scrisori sosite pe adresa reprezentanței diplomatice pe care o conduce…

 

Scrisoare catre Ambasada

„Scrisoarea la care ma refer a fost, insa, diferita. Semnatara acesteia este chirurg, iar specializarea ei profesionala obținuta aici in Regatul Unit este rezultatul promovarii unor examene extrem de dificile. Cred ca este nefiresc sa primesc plangeri referitoare la manifestari rasiste sau reclamații privind atitudini de discriminare din partea unui om cu o asemenea pregatire profesionala și cu un statut social atat de inalt”, remarca ambasadorul Ion Jinga.

Apoi, el citeaza un fragment din textul scris de medicul roman: „Este din ce in ce mai greu sa traiești și sa-ți desfașori activitatea ca cetațean roman pe pamant britanic. Regatul Unit este o țara care condamna sever rasismul și discriminarea etnica. Din pacate insa, incepand din luna ianuarie a acestui an, suntem expuși, constant, exact la acest gen de manifestari, datorita unei parți a mass-mediei britanice și a unora dintre politicienii din aceasta țara. Romanii și bulgarii au ajuns sa alimenteze zilnic buletinele informative difuzate prin mass-media, iar aceasta practica nu a ramas fara consecințe. Nu mi s-a mai intamplat niciodata sa ma confrunt cu manifestari rasiste in aceasta țara inainte de anul in curs, 2013. Acum insa, mi se intampla frecvent sa fiu intrebata care este țara mea de origine, iar raspunsul meu genereaza atitudini rasiste. Unii dintre oamenii cu care ma intalnesc nu imi spun nimic, dar majoritatea lor iși exprima surprinderea. Alții imi spun ca nu arat a romanca, in timp ce unii dintre ei fac chiar comentarii negative referitoare la romani. Trebuie sa suport astfel de comportamente atat din partea pacienților mei, cat și, din pacate, a unor colegi, cadre medicale ca și mine.

Aceasta discriminare etnica și culturala, aceste manifestari rasiste fac foarte mult rau reputației noastre și vieții de zi cu zi pe care o ducem in Regatul Unit. La urma urmei, cei mai mulți romani care au ajuns in Marea Britanie sunt oameni muncitori, onești, devotați, care iși platesc taxele și contribuie la bunul mers al acestei societați.”

 

Liderii UKIP provoaca manifestarile rasiste

Demersul ambasadorului dr. Ion Jinga se inscrie in seria de articole, interviuri și intervenții publice ale acestuia in apararea imaginii Romaniei și a comunitații romanești din Marea Britanie, conform comunicatului de presa care a insoțit apariția articolului din The Telegraph. Reacția dr. Ion Jinga „vine ca raspuns la afirmațiile jignitoare recente ale liderului UKIP, Nigel Farage, referitoare la imigranții romani și bulgari”, se mai precizeaza in același document.

Comunicatul mai subliniaza ca, in ultima perioada, numeroși cetațeni romani din Marea Britanie au sesizat Ambasada ca se confrunta tot mai mult cu atitudini și remarci xenofobe, indiferent de statutul lor social. Ambasadorul reamintește cititorilor ziarului The Telegraph ca, in Marea Britanie, țara care a dat umanitații Magna Carta Libertatum și a raspandit cultura și civilizația in intreaga lume, rasismul și xenofobia nu ar trebui sa-și gaseasca loc.

„Precizand ca nimeni nu poate spune cu exactitate cați romani vor veni in UK dupa 1 ianuarie 2014, dar ca cetațenii romani, ca orice alți cetațeni europeni, au dreptul sa circule liberi in Uniunea Europeana, ambasadorul Ion Jinga apreciaza ca dorința altor europeni de a veni in Marea Britanie arata faptul ca aceasta este o țara ce ofera oportunitați, iar britanicii ar trebui sa fie mandri de acest lucru”, se mai subliniaza in comunicatul biroului de presa al Ambasadei Romaniei la Londra.

—————————————

„Nu mi s-a mai intamplat niciodata sa ma confrunt cu manifestari rasiste in aceasta țara inainte de anul in curs, 2013. Acum insa, mi se intampla frecvent sa fiu intrebata care este țara mea de origine, iar raspunsul meu genereaza atitudini rasiste.

(…) Trebuie sa suport astfel de comportamente atat din partea pacienților mei, cat și, din pacate, a unor colegi, cadre medicale ca și mine..”

Chirurg roman

—————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!