Vindecarea plăgilor deschise în trei pași

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 7 noiembrie 2014

Plaga este o rană care poate afecta numai pielea sau și țesuturile profunde și poate fi de mai multe tipuri (tăietură, ruptură, bășică, zgârietură, mușcătură etc.). O rană poate provoca hemoragie, durere, infecții, insuficiență circulatorie și respiratorie (din cauza factorilor particulari ca adâncimea, localizarea și suprafața acesteia sau starea anterioară a sănătății victimei) și chiar șocul și vătămarea organelor. Iată pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru tratarea și vindecarea plăgilor:

 

1. Oprește hemoragia

Mai întâi este necesară ridicarea regiunii sângerânde. Adică, dacă ai o tăietură la degetul unei mâini, ține-l câteva minute în sus, deasupra capului. O hemoragie nu prea mare, mai ales una capilară, se poate opri astfel spontan. O altă metodă de hemostază este aplicarea presiunii pe rană. În sângerările venoase și capilare, de obicei, este suficient un pansament compresiv, iar în cele arteriale se recurge la compresiunea vasului pe traiect, iar asta înseamnă să apeși pe el la distanță, cu unul sau două degete, uneori chiar cu pumnul sau cu un garou.

Oprirea sângelui din arterele membrelor poate fi realizată prin îndoitura puternică a membrului într-o anumită articulație. De exemplu, în cazul unei hemoragii puternice din membrul superior, ambele mâini se trag îndărăt și se leagă, iar din membrul inferior se face o îndoitură puternică în articulațiile cocso-femurale și a genunchiului, piciorul fixându-se în această poziție cu o curea, frânghie sau fașă. Pentru această „schemă” ai nevoie de ajutor.

 

2. Igienizează plaga

După ce hemoragia s-a oprit, zona vătămată trebuie curățată. Este un aspect extrem de important, pentru că de el depinde vindecarea și evitarea complicațiilor. Spălați cu grijă perimetrul din jurul rănii cu apă și săpun, dezinfectând cu spirt medicinal, tinctură de iod, betadină sau soluții de clorhexidină. Plaga însăși trebuie curățată cu peroxid de hidrogen diluat (apă oxigenată) sau betadină. În prealabil, corpurile străine de tipul așchiilor sau al firelor de iarbă vor fi îndepărtate cu ajutorul unei pensete, dezinfectată și ea cu spirt.

 

3. Închide rana

Dacă plaga este superficială, aplicarea unui pansament steril fixat printr-un bandaj sau leucoplast constituie cea mai potrivită metodă de închidere. Dacă leziunea este adâncă, va trebui să te prezinți în maxim 6 ore la cabinetul unui medic de chirurgie plastică pentru a sutura rana.

 

4. Vindecarea

Odată ce ai igienizat și închis plaga, trebuie să lași organismul să-și facă treaba. Procesul de vindecare are ceasul său biologic și, oricât de mult ți-ai dori să scurtezi perioada, nu vei reuși. În schimb, poți optimiza vindecarea folosind violetul de gențiană, balsam de Peru, pudre de cartilagiu sau os, oxid de zinc, vitamina A (contracarează deficiențele induse de steroizi), vitamina C (hidroxilează cei doi aminoacizi colagenici: hidroxi-prolina și hidroxi-lizina), oxigenul hiperbar. Chiar și așa, o plagă nu se vindecă mai repede de două săptămâni.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!