Vinoteca românească începe la Bradford

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Bani, taxe şi beneficii, Poveşti româneşti pe data 13 octombrie 2015

uk_vinuri romanesti

Afacerile pe care românii le întreprind în Marea Britanie sunt extrem de variate și reflectă ori meseriile în care aceștia activează ori identitatea românească în produse și servicii. Magazinele românești se înmulțesc, iar produsele tradiționale au început să își facă un nume pe piața britanică. O inițiativă aparte este acea a unui antreprenor din Bradford, un oraș din Anglia centrală, care vrea să promoveze vinurile românești de calitate superioară.

Ovidiu Drăghici a venit în Anglia acum șapte ani, pentru a i se alătura soției care a venit cu un contract de muncă de medic. De loc din Făgăraș, românul a sosit în Anglia după ce a participat timp de un an la o campanie ONU de menținere a păcii în Nepal, program pe care l-a prins ca ofițer al armatei române.

Cei doi s-au stabilit la Bradford și în această zonă și-a început Ovidiu afacerea. După ce a lucrat mai mulți ani în sectorul electronicelor, românul s-a gândit să își asculte pasiunea pe care o avea de multă vreme pentru vinuri. „Anul acesta a venit momentul să iau inițiativa, deși ideea o aveam de mai mult timp. A trebuit să renunț la jobul de zi cu zi ca să mă pot ocupa de firmă”, ne spune Ovidiu.

—————————————

„Sunt la început. Cel mai mult a durat partea de documentare și informare, pentru a afla care sunt condițiile în care poți să imporți vin respectând legile și cerințele HM Revenue and Customs (autoritatea fiscală). Documentația este aproape gata. A mai fost de lucru și la website-ul de prezentare. Până acum, am făcut două importuri de vin și am început distribuția pe zona West Yorkshire din Anglia.”

Ovidiu Drăghici

—————————————

Compania este specializată pe comercializarea vinurilor superioare, importând cu precădere vinuri de calitate medie spre înaltă. „Ne uităm la vinuri premiate, vinuri de soiuri nobile din România, pe care să le oferim magazinelor de specialitate, pub-urilor și restaurantelor. Ne vom adresa clienților care apreciază calitatea vinurilor, pentru că aceștia vor înțelege despre ce vorbim și vor avea cunoștințe despre vin ca să poată aprecia cât de bune sunt”, adaugă Ovidiu.

 

Vinul din supermarket, fără identitate

—————————————

„Nu ne orientăm să vindem supermarketurilor sau magazinelor deloc, pentru că acolo este un alt nivel de calitate. Vinurile premiate vor fi prea scumpe pentru ceea ce vând supermarketurile, noi vindem exclusiv în domeniul „horeca” (hoteluri, restaurante, catering) și online pe website-ul propriu. Pe pagina de internet am făcut un portal de prezentare, de unde oricine va putea achiziționa aceste vinuri.”

—————————————

Antreprenorul a aflat că vinurile din România nu au un „PR” foarte bun în UK, ceea ce este un impediment pentru afacerea lui. „Lumea din Marea Britanie încă ține minte vinul din România ca vin mult și ieftin, care se vindea acum douăzeci de ani la fiecare magazin de la colțul străzii. Vinurile de calitate și cele noi sunt foarte puțin cunoscute sau chiar deloc”, spune afaceristul.

Vinurile românești sunt consumate la scară largă în Marea Britanie din supermarketuri cum ar fi Sainsbury’s sau Tesco, dar în mare parte, consumatorii nu știu acest lucru. De exemplu, Sainsbury’s se aprovizionează cu vinuri de la Recaș, pentru că deținătorul cramelor Recaș este englez.

—————————————

„Este un obicei ca lanțurile de supermarketuri britanice să aducă vinuri ieftine din România, pe care le vând sub eticheta propriului brand. Ei au o putere mare de negociere și cer o cantitate mare de vin, deci e nevoie de un producător mare. Dar este vorba de vin «entry-level» și identitatea vinului se pierde, pentru că doar anumite soiuri sunt la cerere. În plus, eticheta va spune că este vinul supermarketului în cauză, de multe ori informațiile despre producător se pierd pe etichetă, abia țara dacă este menționată. În 90% din cazuri, aceste vinuri sunt cumpărate pentru că sunt un soi renumit, să zicem Pinot Noir, la preț mic.”

—————————————

 

Schimbarea la… gust a vinului

uk_vinuri romanesti1

„Din punctul de vedere al marketingului este foarte mult de lucru. Facem prezentări, degustări și trebuie să spunem și povestea vinului respectiv, pentru a atrage atenția, pentru că britanicii nu au încă un context în care să pună vinurile românești; știu doar că suntem producători de vinuri, dar nu au detalii. Iar noi aducem doar pe cele cu medalii câștigate. Potențial există, dar avem mult de promovat”, relatează deținătorul companiei Transylvania Wine.

„Știu că și Ambasada României a avut un eveniment de promovare a vinurilor noastre, unde au participat producători români. Din ce știu, feedback-ul de după prezentare nu a fost foarte strălucit, pentru că întâlnirile formale nu au abordat și partea practică, discuțiile pe această temă nu s-au finalizat. Am vorbit cu un producător care a participat la prezentare și mi-a spus că, deși vinurile au obținut interes, importul este problema. Am fost în primăvară la târgul de vinuri de la Londra, unde oamenii au fost din nou interesați de ele. Dar la întrebarea «de unde îl cumpăr?», din păcate, producătorii nu aveau un răspuns. Așa am observat că lipsește o legătură pe piață, pe care încerc să o umplu cu această firmă”, povestește patronul.

—————————————

„Documentele de import și taxele sunt o parte destul de complicată a acestui business, de aceea mă gândesc că nu mulți vor să facă asta. Mulți care vor să cumpere mă întreabă unde sunt disponibile în Marea Britanie.”

—————————————

Ovidiu a observat că părerea britanicilor care au încercat vinul este în general favorabilă, unii clasând-o la nivelul „wow”. „Trebuie, totuși, să le dai puțin istoric și context. Acestea două însoțesc orice marfă de calitate. Odată aduse pe piață, ele trebuie puse în povestea care le prezintă la adevărata lor valoare.”

Primele vinuri aduse sunt de la podgoria Măcin și de la Dealu Mare de la Budureasca. „Am adus soiurile clasice, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, pentru că acestea au deja un nume în Anglia. Am primit reacții bune și foarte bune. Pasul următor este să introduc Feteasca Neagră și probabil Busuioaca de Bohotin, care sunt băuturi specifice României. Feteasca Neagră este stindardul vinului românesc ca și soi autohton, dar este puțin cunoscut în afara țării. Vrem să avem și soiuri internaționale, dar și autohtone”, ne mai spune antreprenorul.

—————————————

Vinurile românești sunt disponibile la adresa de web www.romanian-wine.com.

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!