Violenţa în familie ia amploare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 decembrie 2009

 Numărul cazurilor de violenţă în familie a crescut în ultima perioadă într-un ritm alarmant, provocând îngrijorarea autorităţilor în domeniu. În 2004, în primul an de abordare oficială a problemei, erau înregistrate 8.100 de cazuri de violenţă domestică. Numărul acestora a ajuns la peste 11.500 în 2008, în timp ce în primul semestru al anului 2009 au fost identificate nu mai puţin de 6.400 de cazuri, relatează Ziare.com.

Organizaţia sindicală „Cartel Alfa” trage un semnal de alarmă şi solicită autorităţilor statului să facă demersuri pentru adoptarea urgentă a tuturor normelor legale necesare pentru a combate violenţa împotriva femeilor, pentru asigurarea dreptului la o viaţă decentă, inclusiv a minorilor din familiile unde se manifestă acte de agresiune.

„În lipsa alocării fondurilor necesare studierii şi combaterii acestui fenomen, din păcate, nici acum nu se cunoaşte amplitudinea lui. Medicii de specialitate din cadrul Institutului Naţional pentru Medicină Legală au tras deja un serios semnal de alarmă vorbind despre faptul că numărul victimelor se apropie de 900.000, iar tendinţa este de creştere. Diferenţa provine din numărul victimelor, în mare măsură femei, care nu îndrăznesc să facă plângere la poliţie, să se ducă la camera de gardă a unui spital de urgenţă sau să se prezinte la medic pentru a solicita certificatul medico-legal. Este o situaţie alarmantă care trebuie rezolvată cu multă perseverenţă”, se arată într-un comunicat de presă al „Cartel Alfa”, citat de ziarul Gardianul.violenta domestica

Pentru a sprijini victimele violenţei în familie, sindicaliştii cer modificări legislative, vizând un sistem de asistenţă socială bine dezvoltat la nivel comunitar, precum şi introducerea unor măsuri de protecţie a victimelor, cum ar fi ordinele de protecţie, restricţie şi interdicţie, precum şi facilitarea intervenţiei poliţiei în aceste situaţii.


Etichete: ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!