Violeta Vajda, o româncă pe listele „Green Party”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 mai 2014

Londra_Violeta Vajda_Green Party

A venit în Marea Britanie din Timişoara în urmă cu peste 20 de ani, iar acum este o personalitate apreciată în Green Party of England and Wales, una dintre forţele politice importante din Marea Britanie.

Se numeşte Violeta Vajda şi vrea să câştige alegerile locale şi cele europarlamentare din 22 mai…

 

Din Transilvania în Regatul Unit

Diaspora Românească: De unde vine Violeta Vajda?

Violeta Vajda: Eu sunt din Timişoara, dar o mare parte a familiei mele trăieşte în Târgu Mureş. Sunt de naţionalitate română şi maghiară, unul dintre părinţii mei fiind român, iar celălalt maghiar. Dar cel mai important lucru pe care vreau să îl precizez despre mine este că fiul meu este de etnie romă, pentru că tatăl său este, de asemenea, rom…

 

D.R.: De cât timp trăiţi în Marea Britanie?

V.V.: Sunt aici de 20 de ani şi am lucrat în toată această perioadă în cadrul mai multor organizaţii non-guvernamentale. Iar acum sunt cercetător şi mă ocup în special de problema manifestărilor rasiste îndreptate împotriva romilor.

 

Activist la Londra

D.R.: Care a fost parcursul dvs. din perioada în care trăiaţi în România şi până în prezent, când sunteţi cercetător şi apărător al drepturilor romilor…

V.V.: În România am studiat finanţe şi contabilitate. Ulterior, am mai făcut studii de masterat în domeniul „Development Management” în cadrul Open University. Şi am început încă din anii 90 să activez într-o organizaţie non-guvernamentală ce avea ca scop crearea resurselor prin care oamenii să se poată asculta unii pe alţii. Şi tot din acea perioadă am colaborat în permanenţă cu organizaţii care se opuneau rasismului.

Din 2005 lucrez cu fundaţia Volunteers for Mental Health Romania, unde sunt directoare. Colaborăm cu spitalele de psihiatrie din România pentru a veni în sprijinul oamenilor cu probleme mentale. În plus, în ultimii 14 ani, am dezvoltat mai multe proiecte în ţările Europei de Est împreună cu cunoscuta organizaţie internaţională VSO (Voluntary Service Overseas), care încurajează voluntariatul în scopul combaterii sărăciei.

Iar acum sunt doctorand în cadrul a două instituţii de învățământ, şi anume University of Sussex, respectiv Institute of  Development Studies. Tema mea de doctorat vizează rasismul în comunităţile rome din România.

——————————————

„Vreau să încurajez pe toată lumea să meargă la vot. Fiecare vot contează. Nu ştiu câţi români realizează că votul actual este extrem de important, pentru că este decisiv pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană!”

Violeta Vajda, candidat la alegerile locale în zona Brockley, Lewisham (sudul Londrei) din partea Green Party şi pentru alegerile europarlamentare, pe listele aceluiaşi partid

——————————————

 

Candidat în Partidul Verzilor

D.R.: Când aţi început activitatea politică?

V.V.: Am activat în „Partidul Verzilor” începând din 2008 sau 2009. Am fost foarte implicată în campania electorală a acestui partid cu ocazia alegerilor care au avut loc în 2010. De atunci, formaţiunea noastră politică are un reprezentant în Parlamentul din Westminster Palace.

 

D.R.: Sunteţi singura româncă aflată printre candidaţii partidului la alegerile locale şi europarlamentare?

V.V.: Da. Mai întâi, colegii mei de partid m-au propus ca şi candidat pentru un post de consilier local în zona Brockley din districtul metropolitan londonez Lewisham, sudul Londrei. Ulterior, am scris un articol. Acest articol semnat de mine şi apărut la sfârşitul lunii iulie a anului 2013 în publicaţia ecologistă „Bright Green” a făcut foarte multe valuri la acel moment. Am scris despre viaţa de imigrant, din perspectiva unui român, membru al partidului Green Party. (http://brightgreenscotland.org/index.php/2013/07/all-for-one-and-one-for-all-in-the-environmental-movement-time-for-an-apology-on-immigration/). În urma acestuia, colegii m-au propus şi pentru candidatura la alegerile europarlamentare. Am devenit, în final, candidat pentru postul de europarlamentar pentru Londra în Partidul Verzilor, după ce am câştigat un întreg proces de nominalizare. Aşa că, în momentul de faţă, am ajuns la o dublă candidatură, atât în alegerile locale, cât şi în cele europarlamentare.

Pentru a câştiga alegerile europarlamentare ar trebui să mă voteze, însă, 80% din populaţia Londrei, ceea ce probabil o să se şi întâmple… (Violeta Vajda râde zgomotos – n.r.) Dar, la alegerile locale, cred că avem şanse mari în cel puţin două circumscripţii electorale din Lewisham.

 

Pentru drepturile imigranţilor

D.R.: Aţi început campania electorală?

V.V.: Lansarea oficială a campaniei Green Party pentru alegerile locale din Lewisham a fost în 1 mai, iar pentru europarlamentare, aceasta s-a lansat în 8 mai. Pe plan local, cunosc foarte bine problemele oamenilor. Am stat de vorbă cu populaţia şi am aflat că locuinţele foarte scumpe reprezintă principala problemă a locuitorilor din sudul Londrei. Practic, o treime din locuinţele din zonă sunt cumpărate de oameni foarte bogaţi care nici măcar nu locuiesc în Londra. Încă o treime ajunge la cei interesaţi să le cumpere pentru a le da în chirie. Şi, practic, doar o treime din spaţiile de locuit sunt disponibile pentru persoanele care chiar au nevoie de o casă.

Apoi mai există problema veniturilor populaţiei. Ar fi nevoie de o salarizare cu 9 lire sterline/oră pentru a li se asigura oamenilor care muncesc un trai decent. Legea prevede, însă, un salariu minim pe economie de doar 6 lire sterline/oră. Noi, cei din Green Party, intenţionăm să convingem cât mai multe companii din sudul Londrei să accepte creşterea veniturilor pentru angajaţii lor.

Iar pe plan european, cred că cea mai mare problemă este inegalitatea tot mai mare dintre oameni. Această diferenţă dintre bogaţi şi săraci reprezintă un fapt mai grav decât actuala criză economică. Tehnologiile verzi, nepoluante ar putea fi, de asemenea, un mare câştig. Acestea chiar ar putea fi introduse, trebuie doar să existe voinţă politică. Şi sper să reuşim în această direcţie, având în vedere că la nivelul UE, grupul partidelor ecologice reprezintă a patra forţă politică.

 

D.R.: Sunt mulţi români în Lewisham?

V.V.: Sunt şi mă bazez pe votul lor.

 

D.R.: Ce le promiteţi oamenilor dacă veţi câştiga alegerile?

V.V.: Doresc să lupt pentru ca imigranţii să nu mai fie priviţi ca „ţapi ispăşitori” pentru toate problemele pe care le are Marea Britanie. Cred că această situaţie este foarte gravă în prezent…

——————————————

Partidul Verzilor”

 

Numele integral al Partidului Verzilor este Green Party pf England and Wales  (GPEW) şi a luat fiinţă în 1990, când din vechiul partid Green Party s-au desprins trei formaţiuni politice separate ce funcţionează în Anglia şi Ţara Galilor, respectiv Scoţia şi Irlanda de Nord.

Green Party pf England and Wales este în prezent cel mai important partid ecologist din Regatul Unit.

GPEW are din 2010 un parlamentar în Camera Comunelor. Partidul mai are un reprezentant pe viaţă în Camera Lorzilor, doi europarlamentari şi 140 de posturi de consilieri locali în administraţii publice locale diferite de pe întinsul Angliei şi Ţării Galilor.

GPEW este afiliat la uniunile ecologiste Global Green şi European Green Party.

Sursa: Wikipedia

——————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!