Visul independenței Scoției s-a frânt. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord continuă

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 20 septembrie 2014

uk_Scottish independence2

Istoria de 307 ani a uniunii dintre Anglia și Scoția în interiorul Regatului Unit continuă și după 18 septembrie 2014. Așa au decis scoțienii cu drept de vot care au participat în număr record la Referendumul pentru independență. Aproximativ 55% dintre aceștia au spus „NU” ieșirii țării lor din regatul britanic, în timp ce doar 45% dintre aceștia și-ar fi dorit să trăiască într-un stat care nu mai are nimic de împărțit cu Guvernul de la Londra. Împotriva independenței Scoției s-au pronunțat aproape două milioane de oameni.

 

„Nu” independenței

Scoțienii cu drept de vot care au participat în număr record la referendumul pentru independență au decis rămânerea țării lor în Regatul Unit. Aproximativ 55% dintre aceștia au spus „Nu” ieșirii țării lor din regatul britanic, în timp ce doar 45% dintre aceștia și-ar fi dorit să trăiască într-un stat care nu mai are nimic de împărțit cu Guvernul de la Londra. Împotriva independenței Scoției s-au pronunțat aproape două milioane de oameni.

Rămânerea Scoției în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost primită cu bucurie de cei mai importanți lideri politici din capitala britanică și a fost salutată cu satisfacție de premierul conservator David Cameron.

Alex Salmond, liderul partidului naționalist Scottish National Party, principalul militant al ideii unei Scoții independente, a anunțat, imediat după comunicarea rezultatelor oficiale, că va demisiona în noiembrie din poziția de prim-ministru al guvernului din Edinburgh pe care o deține.

Lira sterlină și-a îmbunătățit considerabil cursul imediat după anunțarea rezultatelor votului împotriva independenței Scoției. Acțiunile celor mai importante bănci scoțiene au crescut, de asemenea, pe piețele financiare, la deschiderea tranzacțiilor bursiere din dimineața de 19 septembrie.

 

Învingători și învinși

„Sunt încântat de rezultatul referendumului și cred că așa se simt milioane de alți oameni”, a reacționat premierul britanic David Cameron îndată ce a aflat că cei mai mulți scoțieni s-au opus independenței. „Aș fi trăit un profund regret dacă ar fi trebuit să fiu martorul destrămării Regatului Unit. Am spus acest lucru și în timpul campaniei împotriva unei Scoții independente la care am luat parte. Și cred că aceleași trăiri le-au resimțit alți numeroși oameni, nu numai din Marea Britanie, ci din întreaga lume. Am realizat multe lucruri bune împreună, în trecut, și vom mai avea alte importante realizări și în viitor”, a fost prima declarație a premierului britanic, postată pe unul din website-urile de socializare. El a promis acordarea de noi puteri pentru cele patru națiuni care constituie Regatul Unit, în prima sa declarație publică susținută la sediul cabinetului său din renumita locație de pe strada Downing Street nr. 10.

„Accept verdictul stabilit în mod democratic de poporul scoțian și îi îndemn pe toți ceilalți locuitori ai Scoției să procedeze la fel”, a reacționat premierul scoțian Alex Salmond, recunoscându-și înfrângerea.

„Scoția s-a schimbat pentru totdeauna ca urmare a acestui referendum”, a susținut și Nicola Sturgeon, vicepremier în guvernul de la Edinburgh. Ea a adăugat într-un interviu acordat BBC că „se simte dezamăgită atât ca om, cât și ca politician”, pentru că țara sa nu a obținut independența.

„Este o mare victorie atât pentru Scoția, cât și pentru întreaga Marea Britanie”, a reacționat și laburistul Alistair Darling, fost ministru de finanțe în guvernul Gordon Brown, actualmente liderul campaniei „Better Together” (Mai bine împreună).

 

Românii și independența Scoției

Românii stabiliți în Scoția nu au crezut în obținerea independenței țării față de Marea Britanie. Ei spun că referendumul din 18 septembrie a fost doar rezultatul unei campanii politice promovate și susținute de naționaliști.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu alți români mi-am dat seama că aceștia nu prea credeau în posibilitatea despărțirii Scoției de Marea Britanie”, ne-a declarat ing. Virgil Stoica, președintele Societății Românilor din Scoția (ScotRo).

Ideea unei Scoții independente nu s-a bucurat de susținere masivă nici printre localnici, a mai observat românul care conduce ScotRo. „Și localnicii erau împărțiți. Unii dintre ei au fost chiar îngrijorați, pentru că își dădeau seama de consecințele pe care le-ar avea pentru Scoția despărțirea de Regatul Unit și de Uniunea Europeană. Au existat, însă, și numeroși naționaliști care erau pentru independență”, a mai spus acesta.

Aproximativ 10.000 de români trăiesc în Scoția. O mare parte a comunității românești din această țară este formată din studenți, majoritatea învățând la universitățile din Glasgow sau Edinburgh, după cum ne-a precizat ing. Virgil Stoica.

————————————–

„Personal, nu am crezut că Scoția va deveni independentă. Mi se părea foarte greu să aibă loc o asemenea ruptură după secole de istorie comună și de trecut instituțional comun. Oricum, eu nu aveam de gând să plec din Scoția, indiferent ce se întâmpla în 18 septembrie. Eu mă simt foarte bine aici. Pot să spun că este mult mai bine aici decât la Londra, spre exemplu. Toți românii care trăiesc aici și pe care i-am întâlnit au locuri de muncă și sunt foarte mulțumiți.”

Florin, un român din Scoția care lucrează în construcții, dar se ocupă și cu transportul coletelor pe care concetățenii lui stabiliți în regiunea din nordul Marii Britanii le trimit către și dinspre România

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!