Viteza reţelei broadband: care sunt opţiunile dumneavoastră?

Articol publicat in sectiunea Utilităţi pe data 8 august 2010

În ultimul an, viteza medie pentru broadband-ul contractat prin sistemul telefonic fix a crescut cu aproximativ 25%, de la 4.1 Mb/sec la 5.2 Mb/sec. Chiar şi aşa, există o prăpastie suficient de mare între vitezele care apar în reclame şi cele pe care le primesc consumatorii.

 

Viteze din reclame vs. viteze reale

ISP-ii (providerii de internet) au început să ofere abonamente de internet broadband cu viteze din ce în ce mai mari.

Mai mult de un sfert din ISP ofereau în mai 2010 „viteze de până la 10 Mb/sec”. Asta înseamnă o creştere de aproximativ 8% vizavi de ceea ce ofereau în aprilie 2009. Oricum, diferenţa dintre ceea ce apare în oferte şi ceea ce se oferă cu adevărat este în continuă creştere.

Diferenţele sunt generate mai ales de faptul că unele servicii sunt oferite prin intermediul liniilor din cupru, care erau iniţial destinate apelurilor telefonice.

Acest lucru înseamnă că viteza scade din cauza liniilor lungi şi de proastă calitate, dar şi din cauza interferenţelor electrice.

 

Viteze din reclame Viteze medii reale
„Până la” 8/10Mb/s DSL 3.3Mb/s
„Până la” 20/24Mb/s DSL 6.5Mb/s
„Până la” 10Mb/s cablu 8.7Mb/s
„Până la” 20Mb/s cablu 5.7Mb/s

 

Îmbunătăţiţi-vă viteza broadband

Ofcom, regulatorul britanic în telecomunicaţii, a realizat un ghid despre lucrurile pe care le puteţi face pentru a vă creşte viteza de care dispuneţi.

Pentru mai multe amănunte despre acest lucru, puteţi accesa http://consumers.ofcom.org.uk/2010/07/broadband-speeds-2.

 

Depunerea unei plângeri: de unde puteţi obţine ajutor

Dacă aveţi o dispută cu ISP-ul dumneavoastră, puteţi apela la unul dintre cele două servicii avizate de Ofcom, CISAS sau Otelo, gratuit.

Din 22 iulie 2011, ISP-ul dumneavoastră va trebui să vă comunice denumirea serviciului de plângeri cu care lucrează şi cum îi puteţi contacta. Acest lucru va fi făcut:

  • pe factura pe care o veţi primi;
  • într-o scrisoare adresată clienţilor a căror plângere nu a fost rezolvată în 8 săptămâni.

Când o persoană a adus la serviciile de dispută o plângere către ISP care nu a fost rezolvată, aceasta a căpătat o rezoluţie în proporţie de 91%. Dar doar 51% dintre plângeri au fost rezolvate acolo unde clientul nu a apelat la un astfel de serviciu.

Pentru a face o plângere şi a apela la un serviciu de arbitraj, puteţi accesa http://consumers.ofcom.org.uk/files/2009/09/complain.pdf.

 

Un nou cod de practică începând cu 22 ianuarie 2011

Ofcom a stabilit, de asemenea, şi un nou cod de practică vizavi de cum va trebui un ISP să trateze plângerea unui client. Codul, care va intra în funcţiune de la 22 ianuarie 2011, înseamnă că un ISP va trebui să:

  • se asigure că va rezolva corect şi într-o perioadă acceptabilă de timp plângerea;
  • că va avea proceduri care sunt transparente şi accesibile, în aşa fel încât clienţii să afle extrem de uşor despre cum pot face o plângere.

Dacă ISP-ul dumneavoastră nu vă tratează corect, Ofcom are posibilităţile necesare pentru a lua măsuri împotriva sa.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!