Viza-vis

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 23 septembrie 2013

Viza a rămas un vis pentru multă lume. Pentru cei ce trăiesc la est de Prut, viza pentru România e un vis care se împlinește, cu osteneală, cu dosar conform legislației, cu extras de cont bancar, dar, până la urmă, devine realitate. Și devine o realitate oferită chiar gratuit, fiindcă România nu percepe nici o taxă pentru întreaga procedură de acordare a vizelor în cazul cetățenilor moldoveni. Pentru trăitorii de la vest de Prut, viza anulată pe teritoriul Uniunii Europene este și ea un vis străvechi, dar un vis împlinit. Cu doar șapte-opt ani înainte nu ne-am fi imaginat că vom circula liber, doar cu buletinul, de la Prut până la Atlantic. Și acum urmează etapa cea mai grea, amânată două decenii, visată, și ea, de mulți români: dreptul de a circula liber în SUA și Canada.

Săptămâna trecută, Parlamentul UE a pus piciorul în prag, votând o rezoluție de modificare a regulamentului privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA și Canada să elimine vizele oricărui stat membru UE, deci și pentru România. Modificarea Regulamentului 539/2001 înseamnă, pe scurt, că Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care cele două țări nu ridică obligativitatea vizelor pentru toate statele  UE. Pasul este hotărâtor, chiar dacă aplicarea deciziei va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Doi ani par o durată imensă, dacă o raportăm la termenele scurte în care intră în vigoare legile naționale și la dorința noastră de a fi egali cu alte state europene și în această privință. Dar, privind lucrurile în ansamblu, este chiar un termen scurt. Forurile legislative ale statelor vizate au timp să organizeze dezbaterile pe această temă, să adopte hotărâri și să le pună în aplicare.

Dar nu mecanismul în sine este important, ci simbolul. Decizia Parlamentului UE este, în primul rând, una simbolică, având o forță de șoc mult mai mare decât stricta ei aplicare legală. Este un avertisment care, în mod normal, nu ar mai trebui urmat de nici o altă măsură. Nu se pune problema, în termeni realiști, să se reintroducă vizele pentru americanii care sosesc în Europa. Nu fiindcă această hotărâre nu s-ar aplica, ci fiindcă ea nu va ajunge să se mai aplice. Semnalul diplomatic a fost transmis, iar destinatarii l-au înțeles. Firește că vor urma negocieri. Firește că minunea nu se va întâmpla peste noapte; dar ea a început, deja, să se întâmple și nu va mai fi, în curand, doar un vis.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!