Vizita Ambasadorului României la Manchester University

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 mai 2014

Londra_Ion Jinga_Manchester University

La 7 mai 2014, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a efectuat o vizită la Manchester University, la invitaţia Societăţii Studenţilor Români din Universitatea Manchester, unde s-a întâlnit cu membrii Societăţii şi studenţi români din Manchester, cu reprezentanţi ai conducerii universităţii –  profesorul Luke Georghiou, vicepreşedinte pentru cercetare şi inovaţie – şi a vizitat laboratorul Graphene Hub.

Este cea de-a treia vizită efectuată de ambasadorul României la Universitatea din Manchester – unde din anul 2012 este şi membru al Manchester Debating Union (forumul de dezbateri al studenţilor Universităţii) – şi marchează, odată în plus, interesul deosebit pe care autorităţile române îl acordă comunităţii studenţeşti din UK, cooperării în domeniul academic şi sprijinului permanent pentru mediul asociativ românesc.

În cadrul întâlnirii cu profesorul Luke Georghiou s-a discutat despre stadiul colaborării dintre Manchester University şi universităţi din România în domeniul cercetării şi al inovării, despre proiectele în derulare şi oportunităţile pe care România le poate oferi atât tinerilor cercetători, cât şi specialiştilor consacraţi. Manchester University este recunoscută la nivel mondial pentru activitatea sa de cercetare – este beneficiara a 25 de premii Nobel, dintre care cel mai recent primit în 2010 de către profesorii Andre Geim şi Konstantin Novoselov pentru descoperirea practică şi izolarea grafenului (cei doi au obţinut pentru prima dată în lume, un strat monoatomic de grafen, atomi de carbon într-o structură de fagure sau aripă de pasăre, obţinând practic o „foaie” bidimensională). La zece ani de la această descoperire, grafenul este pe cale să revoluţioneze domeniul comunicaţiilor, are deja o serie de aplicaţii în medicină şi ştiinţe de frontieră. În anul 2012, ambasadorul Ion Jinga s-a întâlnit la Manchester cu Konstatin Novoselov, unul dintre descoperitorii acestui material.

În discuţia cu vicepreşedintele pentru cercetare al Universităţii, ambasadorul României a vorbit  şi despre construirea, la Măgurele, a proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) care reprezintă continuarea unei tradiţii îndelungate în România, atât în fizica laserilor cât şi în fizica nucleară.

În cadrul întâlnirii cu studenţii şi tinerii cercetători români din Manchester, s-a discutat posibilitatea reîntoarcerii acestora în România după finalizarea studiilor, pentru a contribui la  creşterea economică a ţării şi pentru a-şi valorifica  cunoştinţele dobândite în timpul anilor de studii, dar şi faptul că studenţii reprezintă vectori de imagine ai României în străinătate şi punţi de legătură cu Marea Britanie. Comunitatea studenţească poate să îşi facă opiniile auzite în contextul viitoarelor alegeri europene şi locale din Regatul Unit, fie votând candidaţii români în cadrul secţiilor organizate de către Ambasada României în UK, fie votând pentru candidaţii britanici la Parlamentul European şi în consiliile locale. Prin exercitarea dreptului la vot, românii îşi pot creşte relevanţa în cadrul mediului politic şi social britanic, devenind o voce care să fie luată în seamă. În interiorul comunităţii româneşti din UK, vocea studenţilor contează şi trebuie făcută auzită prin luări de poziţie şi implicare în societate şi în mediul universitar.

De asemenea, s-a discutat despre impactul asupra comunităţii româneşti al campaniei negative derulate anul trecut de mass media britanică şi modul în care tinerii români pot contribui la promovarea unei imagini corecte a României şi românilor în UK.  În acest context, ambasadorul român a remarcat o schimbare de atitudine a studenţilor, în ultimii ani, în ceea ce priveşte raportarea faţă de Ţară, de la abordarea “ce mi se oferă dacă mă întorc”, la o poziţie proactivă care pune accent pe contribuţia şi aportul studenţilor la modernizarea şi valorificarea potenţialului oferit de România, în plan economic, civic, social şi cultural.

Întâlnirea a fost urmată de intervenţii ale unor reprezentanţi ai studenţilor şi cercetătorilor români din Manchester, care au vorbit despre carierele lor de succes şi despre activităţile extracurriculare.

Prezenţa ambasadorului român la Manchester University a inclus şi vizitarea laboratorului Graphene Hub, axat pe cercetări de frontieră privind grafenul. Proprietăţile şi aplicaţiile acestuia sunt studiate în cadrul Universităţii de către o serie de specialişti, inclusiv români. În anul 2015 este prevăzută deschiderea unui Institut al Grafenului în cadrul Manchester University.

Vizita se înscrie în seria de contacte şi întâlniri pe care ambasadorul României le are în mod constant cu studenţii români şi conducerile universităţilor britanice unde aceştia învaţă. În cei şase ani de mandat, ambasadorul Ion Jinga a vizitat peste 40 universităţi britanice.

Autor articol: Ambasada României la Londra


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!