Vizita lui Dan Stoenescu în Marea Britanie. Noi cum votăm?

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 23 aprilie 2016

Londra_Dan Stoenescu

Sâmbăta trecută, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut o serie de întâlniri cu autorităţile locale și cu membrii comunităţii românești din Londra.

În cadrul dialogului cu reprezentanţii Consiliilor Locale din Harrow, Brent și Kensington, a fost reiterat interesul ambelor părţi pentru dezvoltarea şi diversificarea cooperării bilaterale, în contextul Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii. Ministrul delegat a reafirmat deschiderea autorităţilor române pentru intensificarea colaborării în domenii de importanță majoră pentru ambele părţi, precum securitate, economie, energie, IT&C, infrastructură, agricultură și turism.

De asemenea, a vorbit despre importanţa pe care o acordă statul român pentru respectarea drepturilor fundamentale instituite prin Tratatele UE. În context, a punctat importanţa respectării liberei circulații a persoanelor şi forţei de muncă, în special a  mobilităţii lucrătorilor şi accesului nediscriminatoriu la sistemul de securitate socială.

 

S-a întâlnit cu românii din UK

Agenda vizitei la Londra a cuprins şi o întâlnire cu membrii comunităţii românești, prilej cu care a fost reiterat sprijinul statului român pentru românii stabiliţi în afara graniţelor. Ministrul delegat a evidenţiat rolul important pe care îl are comunitatea românească din Marea Britanie la promovarea imaginii României precum şi contribuţia net pozitivă a lucrătorilor români la economia Marii Britanii.

Totodată, oficialul român a subliniat rolul educaţiei pentru păstrarea şi promovarea limbii şi culturii române în rândul comunităţilor româneşti din străinătate, în special în rândul copiilor români care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale. În acest sens, s-a discutat despre dezvoltarea proiectelor vizând studiul facultativ al limbii române ca limbă maternă în învăţământul de stat din regiunile sau localităţile în care se regăsesc comunităţi româneşti consistente.

Oficialul a accentuat importanţa conservării şi întăririi legăturii pe care tinerele generaţii o au cu ţara de origine, prin însușirea unor cunoștințe legate de istoria, limba şi civilizaţia românească.

Întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Londra a prilejuit şi organizarea unei sesiuni de informare privind noile modalităţi de vot pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Ministrul delegat a transmis că autorităţile implicate în desfăşurarea procesului electoral vor lua toate măsurile necesare pentru ca acesta să se desfășoare în condiții de deplină legalitate și corectitudine, astfel încât un număr cât mai mare de români aflaţi în străinătate să îşi poată exercită dreptul la vot. Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au prezentat paşii necesari înscrierii în Registrul electoral şi au răspuns întrebărilor referitoare la scrutinul din toamna acestui an.

Dan Stoenescu a avut în zilele de 16 și 17 aprilie 2016, la Edinburgh, o serie de întâlniri cu membrii comunității românești din Aberdeen, Manchester, Lancashire, Glasgow, Inverness, Belfast, Liverpool, Leeds şi Newcastle upon Tyne. În cadrul întâlnirilor, Stoenescu a subliniat utilitatea valorificării exemplelor pozitive oferite de comunitatea românească din Regatul Unit și a reiterat importanţa implicării active a membrilor comunităţii din această ţară într-un proiect amplu de promovare a imaginii României şi a comunităţii, canalizat pe contribuţia pe care aceștia o pot aduce mediului economic, social şi cultural atât în ţara de reşedinţă, cât şi în cea de origine.

 

Se fac deja înscrieri în Registrul Electoral

Amintim că, începând cu data de 1 aprilie 2016, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral. Cetăţenii români înscriși în Registrul electoral vor putea vota prin corespondenţă sau la secţiile de votare nou înfiinţate, acolo unde se înregistrează cel puţin 100 de alegători.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!