Vocea Rusiei: „Problema romilor divizează Europa”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 21 aprilie 2014

Apărătorii drepturilor omului acuză statele europene că sunt incapabile să protejeze romii care locuiesc pe teritoriul lor. Amnesty International transmite că romii sunt expuși „la amenințări cotidiene de expulzare forțată și de agresiune”.

„În loc să recunoască această situație rezultată din incapacitatea de a asigura romilor respectarea drepturilor omului, anumiți lideri europeni preferă să-i acuze chiar pe romi”, se arată într-un raport al acestei organizații umanitare, citat de ediția franceză a Vocii Rusiei. Analistul politic și director al Centrului pentru conflicte etno-politice și interetnice al Institutului Europei, Pavel Kandel, estimează că fobia de romi este bazată pe motive obiective.

„Aderarea țărilor din Europa de Est (în Ungaria, România și Slovacia se află majoritatea romilor europeni) la Uniunea Europeană a oferit romilor mari oportunități să se deplaseze liber în țările unde nivelul de viață este superior și unde există o rețea ramificată de asistență socială. Chiar dacă nu beneficiază de alocații sociale, romii au în aceste țări multe posibilități de a-și crește nivelul de trai prin procedurile lor obișnuite. De aici, migrația lor masivă către Occident. De aici, reacția violentă în egală măsură a populației și a autorităților occidentale”, spune Pavel Kandel.

Vocea Rusiei mai scrie că nu este surprinzător că, în ultimii ani, opinia publică occidentală merge către dreapta. Iar politica urmează sociologia. Un exemplu ar fi noul prim-ministru francez Manuel Valls, recunoscut pentru luările sale de poziție intransigente față de romii nomazi din Europa de Est.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!