Voia să devină avocat, dar a ajuns în boxa acuzaților

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 iulie 2014

Un tânăr român, aspirant la o carieră juridică, a renunțat la universitate și s-a alăturat unei rețele specializată în furturi de bani din automatele pentru bilete amplasate în stațiile de metrou din Londra, informează cotidianul Evening Standard din 11 iulie.

Răducu Beta, în vârstă de 24 de ani, student la Drept în România, s-a decis să plece din țara natală și să se stabilească în Regatul Unit. El a lucrat mai întâi la o spălătorie auto din capitala britanică, apoi a fost de acord să colaboreze cu o bandă de răufăcători. Tânărul i-a ajutat pe infractori să plaseze dispozitive de reținere a datelor personale de pe cardurile bancare ale utilizatorilor pe automatele de bilete din stațiile de metrou.

Rețeaua infracțională acționa în mai multe stații din rețeaua de transport public subteran, din Colliers Wood (sud-vestul Londrei) și până în Teydon Bois sau Rickmansworth (nord-estul metropolei). Aceasta folosea dispozitive electronice inteligente, capabile să rețină sute de coduri de identificare de pe cardurile bancare.

Răducu Beta a recunoscut în fața unui complet de judecată că a amplasat astfel de instrumente speciale în 11 stații de metrou, printre care East Putney, Sharesbrook, Hainault, Colliers Wood și Eastcote. Românul a mai admis că este vinovat și pentru deținerea de bunuri furate, după ce asupra sa a fost găsit un card de debit sustras de la o altă persoană și un telefon mobil model Iphone 5 valorând 600 de lire sterline.

„Beta nu este unul dintre «pionii principali» în cadrul acestei rețele infracționale”, a spus în apărarea românului avocata acestuia, Caroline Downes. „El a fost doar unul dintre cei puși să amplaseze sau să demonteze dispozitivele electronice de copiere în automatele aflate în stațiile de metrou. Dar nu câștiga foarte mulți bani de pe urma acestei îndeletniciri. În România a fost student, dar a renunțat când se afla în primul an de studii, din cauza lipsurilor financiare. A venit aici pentru a munci și a și lucrat pentru o vreme la o spălătorie de mașini. Apoi și-a pierdut jobul și, printr-un concurs de împrejurări, s-a implicat în această activitate infracțională”, a continuat pledoaria avocatei, în cadrul unui proces juridic care a avut loc la Westminster Magistrates Court.

Tânărul, stabilit în cartierul londonez Ilford, va trebui să se prezinte în fața judecătorului Mike Snow pentru pronunțarea sentinței, la tribunalul Blackfrais Court, la o dată fixată ulterior. El se află în prezent în custodia poliției.

Un alt român care a fost judecat recent în același caz a fost condamnat la detenție pentru doi ani și jumătate și deportat în România.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!