Voice of America: „România, neclintită de criza din Ucraina”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2014

România ar urma să devină independentă energetic până la finalul deceniului, datorită gazelor de șist și a surselor alternative de alimentare, precum energia eoliană și cea nucleară, notează presa americană. Țara noastră se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, după Danemarca și Estonia, amintește Voice of America, care adaugă că România s-a trezit în apropierea unei crize politice și energetice.

„Tensiunile din Ucraina amenință alimentarea cu gaze naturale a bătrânului continent și ar putea arunca UE într-un haos economic”, arată sursa citată.

Cele mai multe state europene sunt dependente de resursa venită de la ruși, însă România este singurul stat din S-E care ar putea deveni independent energetic. Mai mult, nu prea a fost afectat de criza din Ucraina.

Ministrul român al energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat de curând că cele mai recente eforturi de explorare a gazelor naturale arată că există o cantitate semnificativă de resurse în Marea Neagră, iar extragerea lor va începe din anul 2019. Acestea, împreună cu gazele de șist, ar îndeplini necesarul energetic. În plus, România ar putea deveni și exportator de energie. Deja 80% din necesități sunt satisfăcute din zăcămintele proprii de petrol, gaz și cărbune, dar și din centralele hidrologice și nucleare. Restul reprezintă cantitatea importată din Rusia.

Comparativ, Ucraina și Bulgaria depind aproape în totalitate de resursele provenite din țara condusă de Vladimir Putin. Publicația citată mai notează și faptul că România are 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de șist, adică a treia rezervă din Europa, după Polonia și Franța.

 

Consecințele crizei ucrainene

Criza izbucnită după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia și tensiunile dintre aceste două țări legate de plata facturilor la gaz a determinat autoritățile de la București să ia în serios ideea de independență energetică, scriu jurnaliștii americani.

În mai, vicepreședintele american Joe Biden a vizitat România, iar una dintre temele de discuție a fost alternativa la gazele rusești. Și ambasadorul român în SUA, Iulian Buga, a militat în favoarea unei independențe energetice. De asemenea, o altă consecință a crizei ucrainene a reprezentat realizarea unui sistem de interconectare între România și Republica Moldova, în condițiile în care Chișinăul are legături strânse cu Rusia și depinde 100% de resursele acesteia.

Un alt pas important făcut de țara noastră, în viziunea jurnaliștilor americani, este studiul de fezabilitate în ceea ce privește gazoductul care va porni din Azerbaidjan, va ajunge în Georgia și România și apoi mai departe în Europa Centrală și de Vest. Răzvan Nicolescu susține că acest proiect va asigura statele din regiune în ceea ce privește alimentarea cu gaze.

Potrivit Voice of America, chiar și așa, Europa va importa în continuare gaze naturale și petrol din Rusia, dar la un nivel acceptabil, împiedicând Kremlinul să mai folosească resursele drept armă politică.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!