Voiculescu: „Sistemul de Sănătate, de tip feudal”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iunie 2016

Sistemul de sănătate din România este un sistem de tip feudal, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, adăugând că până la sfârșitul mandatului vrea să destructureze o parte din componentele feudale care împiedică reforma din sistem.

Sistemul de sănătate din România funcționează ca o feudă medievală, a declarat, săptămâna trecută, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, la prima sa apariție publică după preluarea mandatului.

„Primul gând care-mi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este cuvântul feudal. Este o feudă de sus până jos și într-un sistem feudal e mai puțin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem și despre păstrarea feudei, a privilegiilor. Este un sistem feudal și sper ca până la sfârșitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”, a declarat Voiculescu în cadrul discuțiilor care au avut loc după proiecția unui film despre rețeaua citostaticelor, scrie Mediafax.

În ceea ce privește problemele pe care deja le-a întâmpinat ca ministru, el a explicat că printre lucrurile care lipsesc sunt datele despre sistem, despre medici și despre spitale.

„În momentul acesta nu știm câți medici avem în România, nu știm cum sunt plătiți, nu știm exact cât cheltuim pe medicamente, nu știm câte plăți informale sunt, nu știm cu exactitate de ce o operație costă mai mult într-un loc decât în altul din perspectiva Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a spus Voiculescu.

Colegiul Medicilor a transmis, ulterior, într-un comunicat, nemulțumirile privind declarațiile ministrului. Medicii au spus că „personalul din sănătate este îndreptățit să fie mândru, să fie demn, să fie autonom în profesie, pentru să singura relație cinstită în sistem și nepoluată încă este cea dintre noi și pacienții noștri. Și dacă asta înseamnă să fii feudal, da, cu mândrie suntem!”

Colegiul Medicilor a mai transmis că, vizavi de relația doctor-pacient și a actului medical, „au apărut jocuri de interese, manevre economice, manipulări mediatice, malversațiuni financiare, dezinformări mediatice, care nu au nimic de-a face cu relația fundamentală în sănătate: medic-pacient. Politicul induce de zeci de ani, în mod conștient sau inconștient, deliberat sau întâmplător, ideea că doar el poate garanta cetățenilor, prin reglementări, sănătatea națiunii și a individului”.

Reprezentanții medicilor au subliniat de asemenea că „singura sursă solidă, de nădejde, de perspectivă competentă și în mare parte liberă din sistem, este resursa umană”.

Nu în ultimul rând, Colegiul Medicilor a mai transmis un mesaj ministrului Voiculescu în care îl îndeamnă să se alieze cu personalul din sănătate și cetățenii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!