Voluntariat: calea spre jobul visat?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 26 august 2013

londra_Roxana Leuce, voluntar, cu colegii de la Kew Palace

Pentru unii, voluntariatul înseamnă a da ceva înapoi societăţii, pentru alţii înseamnă a lua pulsul comunităţii, a socializa. O altă parte îl consideră calea spre o evoluţie în carieră, prin dezvoltarea abilităţilor şi obţinerea experienţei cerute de angajatori.

Indiferent de scopul final al voluntarului, acţiunea de a oferi din timpul personal este o alegere nu foarte uşor de făcut, în condiţiile în care timpul „se vinde” foarte scump. În ciuda acestui fapt, voluntariatul nu este niciodată o pierdere de timp. Cei care îl practică spun că aduce şi provocări şi, totodată, satisfacţii. Ba mai mult, unii îl consideră ca o investiţie: a învăţa lucruri noi, a căpăta pricepere în domenii noi, toate acestea duc la o dezvoltare personală care, la rândul ei, va duce la obţinerea jobului dorit.

O româncă din Londra gândeşte la fel: „M-am gândit la varianta voluntariatului pentru că vreau să fac o schimbare în ceea ce priveşte viaţa profesională. Visez de mult să lucrez într-un domeniu în care fără experienţă nu eşti băgat în seamă, nu ai nicio şansă”, ne spune Roxana Leuce, care locuieşte la Londra de mai bine de cinci ani. În primii ani, tânăra a lucrat pentru un lanţ de cafenele, unde o zi normală de lucru putea fi şi de 11-12 ore. În timp, Roxana şi-a dat seama că nu va putea lucra în ritmul impus de manageri pentru multă vreme şi s-a hotărât să facă pasul hotărâtor spre ceva mai bun. A renunţat la job şi a început să caute proiecte de voluntariat. „Cum îmi place arta, am terminat şcoala de arte, m-am hotărât să încerc să fac în sfârşit ceea ce îmi place. Am început prin a depune CV-uri la diverse muzee şi case istorice. Visez să lucrez la Victoria&Albert Museum, am trimis şi acolo CV, dar nu m-au chemat. Eu, însă, nu mă las, după ce voi fi acumulat ceva proiecte serioase, voi mai aplica la ei”, ne povesteşte Roxana.

 

Primii paşi

Românca a găsit prima oportunitate la o expoziţie de artă contemporană organizată la Ham House, un palat din secolul al XII-lea aflat în vestul Londrei lângă Richmond, administrat de „National Trust”. „Din aprilie până în septembrie anul trecut, am ajutat la desfăşurarea expoziţiei «Garden of Reason» organizată la Ham House, practic trebuiau supervizate lucrările, care se aflau în grădină. După ce s-a terminat expoziţia, am întrebat dacă am vreo şansă să continui să fac muncă voluntară la ei. Ei s-au bucurat de oferta mea, şi acum mă duc deja de mai bine de un an acolo”, precizează bihoreanca.

„Când căutam să intru în domeniu, am aplicat la British Museum, la Victoria&Albert Museum, la Tate Britain, la Historic Royal Palaces, la toate, numai ca să capăt nişte experienţă. Din aplicaţiile astea am avut noroc mai târziu, când am primit un e-mail de la Historic Royal Palaces, pentru un voluntariat la Kew Palace”, ne mai spune Roxana, care de curând şi-a adăugat şi acest palat istoric la noul CV.

 

Studii versus experienţă

„Să faci voluntariat ajută foarte mult la găsirea unui job. Aici contează foarte mult, altfel nu ai şanse. Degeaba am diplomă, nu contează pentru angajatori. Ce contează este experienţa. Ştiu cazul unei absolvente de şcoli înalte care nu şi-a găsit de lucru la muzee, în domeniul acesta, şi a fost sfătuită să facă voluntariat. Eu urmez calea asta până găsesc un job, până prind un contract. Ăsta e următorul pas, după aceea ştiu că sunt capabilă să ajung mai sus”, adaugă Roxana. Ea ajută la supervizarea camerelor deschise pentru public din Palatul Kew şi Ham House, două clădiri încărcate de istorie, ceea ce este tocmai pe gustul Roxanei: „Am început să învăţ pe cont propriu despre istoria britanică, trebuie să ştii trecutul foarte bine, lucrez cu public până la urmă, vizitatorii ne întreabă tot felul de detalii despre regi şi regine şi diverse întâmplări, nu poţi să spui că nu ştii când tu reprezinţi muzeul. Am început exact cu regii de care aceste două palate sunt legate: Carol I şi II la Ham House şi George al III-lea la Kew Palace. Până acum e bine, am primit complimente de la englezi, care erau încântaţi să întâlnească un străin pasionat de istoria lor.”

————————————–

Avantajele voluntariatului

 

  • acumularea de cunoştinţe noi şi de experienţă;
  • dezvoltarea unor abilităţi deja existente;
  • îmbunătăţirea CV-ului;
  • obţinerea unei acreditări;
  • lărgirea perspectivelor în privinţa locului de muncă.

————————————–

 

Întâlniri cu trecutul

Una dintre întâlnirile cele mai directe ale tinerei cu istoria britanică a fost procesul de curăţire a cărţilor unei biblioteci cu cărţi vechi de sute de ani. „Ne-a fost făcut un training înainte să lucrăm cu cărţile, care trebuiau mânuite foarte fin, fiindcă sunt foarte fragile. Cu mănuşi, cu pensulă, totul foarte atent, a fost extrem de frumos, m-am bucurat extrem să fiu acolo, în atmosfera aceea.”

O altă parte a istoriei palatelor britanice cu care românca s-a întâlnit ţine de… paranormal. Chiar şi pe website-ul palatului de la Ham se precizează că unii vizitatori au raportat prezenţa stafiilor. Colegii Roxanei de la Palatul Kew povestesc despre zgomote de paşi în încăperi goale. Românca s-a întâlnit şi ea cu situaţii inexplicabile, în care a simţit un miros puternic de tutun aromat în camera fostului administrator al clădirii, care fuma acest tip de tutun acum mai bine de un secol. „Colegii mi-au vorbit că uneori apar mirosuri ciudate, care nu au sens. Nici eu nu am crezut prima dată când am simţit, am dat vina pe altceva. Dar a doua zi, când s-a întâmplat a doua oară, am fost uimită. Mă învăluise mirosul acela, dar nu era prezent decât pe o suprafaţă mică şi nu avea nici o sursă vizibilă”, povesteşte intrigată Roxana.

Pe lângă partea frumoasă, voluntariatul poate aduce şi griji. Una dintre provocări este asigurarea unui trai decent în perioada în care persoana nu câştigă bani. „Partea financiară e mai grea, trebuie să te întreţii cumva. Eu am apelat pentru moment la şomaj, e o soluţie, dar nu pentru mult timp. Dacă faci asta, trebuie să ţii cont de nişte reguli, să nu faci nici prea multe ore de voluntariat, pentru că altfel nu vei mai primi ajutorul de la stat, trebuie să cauţi de lucru în timp ce iei şomaj. Ei spun că trebuie să fii disponibil pentru muncă şi dacă faci mai mult de 16 ore de voluntariat pe săptămână, înseamnă că poţi să faci şi tot atâtea ore de muncă plătită”, explică Roxana.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!