Vom putea scoate bani de la magazine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 mai 2016

Deputații au adoptat o lege care prevede obligația magazinelor cu cifră de afaceri de 10.000 de euro care acceptă plata cu carduri de debit sau credit și să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacția fiind asimilată retragerii de bani din bancomat.

 Furnizorii de servicii de utilitate publică și instituțiile publice au obligația de a avea POS-uri, potrivit proiectului de lege pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, transmite Mediafax.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată sunt obligați să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”, potrivit sursei citate.

Totodată, cifra de afaceri pentru firmele care desfășoară comerț cu amănuntul și care vor fi obligate să accepte plata prin card scade de la 100.000 la 10.000 de euro.

„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit, și cardurile de credit”, prevede legea pentru modificarea OUG nr. 193/2002.

În forma adoptată de Camera Deputaților, instituțiile emitente și acceptante „vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziția de bunuri și/sau servicii”.

De asemenea, magazinele vor fi obligate să acorde avansuri de numerar care nu pot depăși 200 de lei și trebuie evidențiat distinct pe bonul fiscal.

Abaterile de la prevederile legii se sancționează cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

Camera Deputaților este for decizional, legea urmând să fie transmisă la promulgare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!