Vor românii un partid susținut de Iohannis și Cioloș?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 decembrie 2015

PNL și PSD ar obține scoruri apropiate la alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, la mare distanță de celelalte formațiuni politice.

Potrivit unui sondaj realizat de Agenția de Rating Politic, citat de Știri pe Surse, PNL ar primi 35% din voturile exprimate, iar PSD 34%. Urmează PMP, cu 7,5%, și ALDE, cu 6,5%. PRM ar fi ultimul partid care ar atinge pragul electoral de 5%, în timp ce UDMR, UNPR și PNȚCD nu ar reuși să intre în Parlament.

35% dintre cei intervievați au precizat că, dacă ar apărea un partid nou, susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, l-ar vota la alegerile parlamentare, în timp ce 11% se declară indeciși. În plus, peste jumătate dintre respondenți (51%) sunt de părere că în România este nevoie de partide politice noi.

70% dintre cei întrebați consideră că partidele din România reprezintă în prezent mai degrabă interesele liderilor acestora și doar 6% dintre respondenți cred că sunt reprezentate mai degrabă interesele alegătorilor. Cel mai important criteriu pentru ca un politician să fie credibil este să nu fie corupt, consideră 48,5% dintre respondenți, iar 21% cred că acesta trebuie să fie competent.

Soluția ca Dacian Cioloș să fie președinte al PNL reprezintă una în egală măsură bună și proastă (câte 41% din opțiuni), în percepția celor care au răspuns întrebărilor sondajului. La fel ar fi soluția cu Vasile Dancu președinte PSD (29% consideră soluția bună, iar 30% o consideră proastă).

Sondajul a fost realizat telefonic, prin metoda CATI, în perioada 2-6 decembrie, la nivel național, pe un eșantion de 950 de persoane, iar marja de eroare este de 3,2%.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!